Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požár haly v Žebráku: Škoda 1,8 miliardy, hasiči pokračují v likvidaci

Aktualizováno -
15. srpna 2023
10:29
Autor: VaB, ČTK - 
14. srpna 2023
12:08

Hasiči pokračují v likvidaci rozsáhlého požáru průmyslové haly na výrobu plastů v Žebráku na Berounsku, který vypukl v pondělí zhruba hodinu před polednem. Přes noc s pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska, která se nacházejí pod zřícenými částmi budovy. Současně s těžkou technikou rozebírali část železobetonové konstrukce vyhořelé haly. V zásahu budou pokračovat i během dneška, řekl ráno ČTK mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Podle prvních odhadů způsobil oheň škodu za 1,8 miliardy korun, hasiči zásahem uchránili hodnoty ve výši 100 milionů korun. Příčinu požáru určí vyšetřování. Jde o čtvrtou nejvyšší škodu od roku 1990. 

Škoda po požáru výrobní haly v Žebráku na Berounsku je předběžně odhadnutá na 1,5 miliardy korun. Hasiči požár dál hasí, v pondělí kolem 15:30 snížili stupeň požárního poplachu z nejvyššího, čtvrtého na třetí. Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak, která vyrábí plastové díly pro automobily. Příčina požáru zatím stanovena nebyla, řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora. 

„Shořela celá hala, výrobní linka a materiál, škoda je majiteli stanovena předběžně, ještě se může změnit,“ informoval mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Hasiči podle něj zásahem uchránili hodnoty ve výši 100 milionů korun.

Hasiči na místě pracovali přes noc a budou pokračovat i v úterý. „Přes noc jsme rozebírali část konstrukce, kam se předtím nedalo dostat pozemní cestou ani ze vzduchu. Vyhledávali jsme s pomocí termokamery skrytá ohniska, kterých je pořád několik. Na místě je nyní deset jednotek, víc než 30 hasičů a šest cisteren," uvedl mluvčí po 06:00. Dodal, že v pondělí se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Zasahující hasiči musí nyní zasahovat opatrně a pomalu. Požár už není intenzivní, zdálky není vidět kouř, ale požářiště je ale stále zadýmené, dodal Sýkora.

Video  Požár haly v Žebráku.  - David Malík, HZS
Video se připravuje ...

Při požáru došlo ke zranění devíti hasičů. „V péči jsme měli pět hasičů, jeden byl lehce popálený na rameni, u čtyř dalších šlo primárně o dehydrataci a přehřátí organismu. Všichni ošetřeni na místě, bez nutnosti transportu,„ uvedla pro Blesk mluvčí záchranářů Monika Nováková. 

Hasiči z Žebráku zároveň varují před vyšším počtem hasičských aut v okolí. „V okolí města Žebrák očekávejte zvýšený pohyb hasičských a záchranářských vozidel z důvodu požáru skladovací haly v průmyslové zóně,“ uvedli.

V zasažené hale se vyrábí plastové díly. Vysoký sloup kouře je vidět na několik kilometrů daleko. Kvůli požáru a snížené viditelnosti musela policie dálnici mezi kilometry 34. - 41. obousměrně uzavřít. Dálnice začala být průjezdná sníženou rychlostí po několika hodinách kolem třetí odpoledne.

Frantisek_Koudelka ( 15. srpna 2023 07:12 )

Buziane vis hov*o tak sem nepis sve domenky

krapotkin ( 15. srpna 2023 06:50 )

Kšefty s platama nekvetou, tak se to podpálí. Však to pojišťovna zacvaká, a když nebude na to mít, zdraží se všem pojistné.

jonn ( 14. srpna 2023 21:46 )

Akce ruských špionů . Už jsou tady delší dobu .

yarda ( 14. srpna 2023 16:40 )

Další hala v plamenech. Kolik už jich u nás shořelo?
A kolik neelektrických aut by muselo jezdit aby vyprodukovalo stejně zplodin jako požár jedné haly?
Za ten požár někdo konkrétní může. Když už ne že by ten požár úmyslně založil tak že nezajistil účinná protipožární opatření. A měl by jít na hodně dlouho sedět.

podnebny ( 14. srpna 2023 15:26 )

Ono se to stejně nesmí říkat nahlas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání