Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nová varianta omikronu Eris je velmi infekční: Čeho se epidemiologové obávají?

Autor: ula - 
14. srpna 2023
05:00

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila novou subvariantu omikronu EG.5.1. mezi ty, které vyžadují pozornost. Subvarianta, neoficiálně pojmenová Eris, už dominuje v řadě zemích světa, např. v USA nebo v Portugalsku, a podle epidemiologa Rastislava Maďara je jen otázkou času, než se objeví i v Česku. EG.5.1 je zatím podle prvních zpráv infekčnější než předchozí subvarianty a např. ve Velké Británii způsobila nárůst hospitalizací mezi seniory. Komu je doporučeno očkování?

„EG.5.1. je nová subvarianta omikronu, která už v některých zemích, např. v USA, dominuje. Čím dál víc se bude uplatňovat i u nás. Světová zdravotnická organizace ji už zařadila mezi ty, které vyžadují pozornost. Je infekčnější než dosud cirkulující subvarianty a způsobuje proto vyšší počet nákaz i hospitalizací. Není však příčinou těžších stavů, než tomu bylo u jiných omikronových subvariant v minulosti,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar.

WHO již však požádala jednotlivé země, aby novou subvariantu sledovaly, protože případy celosvětově rostou. Podle WHO byla subvarianta omikronu poprvé detekována v únoru 2023 a případy nákazy stále rostou. Na sociálních sítích byla subvarianta nazvána Eris - tedy jako bohyně sváru z řecké mytologie. WHO pojmenovává varianty podle písmen řecké abecedy, na sociálních sítích obvykle vzniká přezdívka, která je pro běžnou populaci snadno zapamatovatelná.

Podle Agentury pro zdravotní bezpečnost Velké Británie (UKHSA) nyní 5G.5.1 tvoří přibližně jeden ze sedmi případů nákazy v zemi. Případy nákazy EG.5 také přibývají v USA, kde podle odhadů zveřejněných americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí už „Eris“ vytlačila předchozí subvarianty omikronu.

Je Eris nebezpečnější než její předchůdci?

Na základě dostupných důkazů představitelé WHO tvrdí, že neexistuje žádný náznak, že by subvarianta způsobovala závažnější onemocnění a rizika nejsou vyšší než u jiných současných variant, které odborníci sledují. 

Některé testy ale naznačují, že může snadněji obejít náš imunitní systém než některé cirkulující subvarianty. Ve Velké Británii došlo v posledních týdnech k malému nárůstu počtu lidí v nemocnicích, zejména těch ve věku nad 85 let, ale odborníci tvrdí, že počty zůstávají nižší než v předchozích vlnách. Na jednotkách intenzivní péče zatím nedošlo k žádném nárůstu nemocných.

Odborníci nicméně doporučují variantu sledovat zejména na konci prázdnin, kdy se děti a studenti vrátí do škol.

Kde se EG.5 šíří?

Podle WHO byly infekce hlášeny v 51 zemích, včetně Číny, USA, Korejské republiky, Japonska, Kanady, Austrálie, Singapuru, Velké Británie, Francie, Portugalska a Španělska.

Jaké jsou příznaky?

Odborníci tvrdí, že zatím neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že subvarianta způsobuje nějaké dosud neznámé příznaky. Nicméně mezi základní projevy patří:

  • horečka
  • úporný a vleklý kašel
  • změna případné ztráta vnímání chuti nebo čichu
  • únava
  • rýma
  • bolest krku

Lékaři radí, abyste v případě těchto příznaků zůstali doma, případně na veřejnosti nosili roušku.

Odborník: Bude nová vakcína

Stejně jako u jiných variant covidu-19 zůstává riziko vážného onemocnění nejvyšší u lidí, kteří jsou starší nebo mají závažné základní zdravotní problémy.

„Na podzim bude k dispozici nová vakcína, která už nebude zahrnovat původní wuhanský kmen viru, ale bude určená právě na ochranu před subvariantami omikronu. Očkovat by se měli především starší osoby a chronicky nemocní a také jejich blízké kontakty, jak tomu bylo v minulosti. K tomu také prioritně zdravotníci a další osoby pečující o rizikové osoby,“ radí Rastislav Maďar.

Uživatel_5500418 ( 22. srpna 2023 08:44 )

Jasné rychle šup na včeličky farmaceutika potřebuje penízky nebo jim vyhořela fabrika . Na takovou pi.... jim už nemůže nikdo skočit . Ale myslím že se najdou jedinci co se nechají napíchat zase nějakou sračkou.

krapotkin ( 14. srpna 2023 15:26 )

Jo, taky se budou zase pořádat hony na neočkované - něco jako byly ve středověku hony na čarodějnice.

spania ( 14. srpna 2023 14:38 )

Blíží se podzim,tak už zase začínáte strašit...?Dejte s tím ještě chvíli pokoj!

nadčasový MP ( 14. srpna 2023 12:50 )

Čím víc "očkování", tím víc Covidu.

trintin ( 14. srpna 2023 11:46 )

...kteří jsou starší?? Starší než Maďar, či Prymula?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa