Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Další sankční balíček EU proti Rusku: Cílem je zamezení obcházení přijatých opatření

Autor: ČTK, swp - 
8. května 2023
13:52

Evropská komise v pátek předložila členským státům Evropské unie návrh jedenáctého sankčního balíku vůči Rusku. Uvedl to dnes podle agentury AFP mluvčí EK. Cílem nového balíčku je zamezit obcházení opatření, která sedmadvacítka uvalila na Rusko už dříve v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu.

„Cílem je zabránit tomu, aby zboží se zákazem vývozu do Ruska našlo způsob, jak zásobovat ruskou armádu,“ řekl mluvčí Eric Mamer. Balík by například zavedl nový mechanismus pro omezení unijního vývozu do třetích zemí, které jsou spojovány s obcházením sankcí.

Návrh EK se mimo jiné zaměřuje na osm čínských a hongkongských společností obviněných z dovozu citlivého zboží do Ruska. Deník Financial Times již dříve během dneška informoval, že dotčenými společnostmi jsou 3HC Semiconductors a King-Pai Technology se sídlem v pevninské Číně a dále Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry a Alpha Trading Investments v Hongkongu.

Členské země EU – které musí sankce jednomyslně schválit – budou o návrhu opatření jednat ve středu, uvedly diplomatické zdroje agentury Reuters. Některé z nich naznačily, že diskuse o nových sankcích budou mezi státy sedmadvacítky napjaté a zdlouhavé, protože návrh by mohl narušit hospodářské a politické vazby s třetími státy.

Zatím poslední, desátý sankční balík schválila Evropská unie na konci letošního února, rok po ruském vpádu na Ukrajinu. Opatření se týkala bankovního sektoru, exportu technologií využitelných pro vojenské účely nebo vývozu ruských surovin.

Video  Noční útoky na Ukrajinu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa