Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ukrajinci překonali i dračí zuby a prolomili ruskou obranu u Verbove. Naráží na další obrannou linii

Aktualizováno -
24. září 2023
09:21
Autor: ČTK, swp - 
23. září 2023
13:25

Ukrajinské ozbrojené síly prolomily ruská polní opevnění západně od obce Verbove v Záporožské oblasti, ale nejedná se o poslední obrannou linii Rusů v regionu. Ve své poslední analýze ruské války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW), který překonaná opevnění označil za specifickou sérii nejlépe připravených opevnění rozmístěných jako součást téměř souvislého pásu protitankového příkopu, takzvaných dračích zubů a bojových postavení západně od vsi Verbove.

Ukrajinské ozbrojené síly prolomily ruskou obrannou linii u obce Verbove v Záporožské oblasti na jihovýchodě země, řekl stanici CNN Oleksandr Tarnavskyj, jenž velí ukrajinské protiofenzívě na jihu země. Generál zároveň předpověděl větší průlom v budoucnu.

CNN poznamenala, že Moskvou dosazení představitelé okupované oblasti podávají jiný obraz bojů a tvrzení jednotlivých stran nebylo možné ověřit. Analýza dostupných videozáznamů však naznačuje, že některé ukrajinské jednotky skutečně překročily důležitou vrstvu ruské obrany u Verbove, podotkla stanice.

Významný milník

Ve čtvrtek institut ISW napsal, že ukrajinská obrněná vozidla operují za poslední linií ruské obranné vrstvy v západní části Záporožské oblasti. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj v té době pronikaly touto obrannou linií, byť analytici institutu nebyli schopni posoudit, zda tuto ruskou obranu už zcela prolomili.

K podobnému závěru tehdy došel deník The Wall Street Journal (WSJ), který napsal, že Ukrajinci prolomili s obrněnými vozidly hlavní ruskou obrannou linii u Verbove, což označil za významný milník v tři a půl měsíce trvající ukrajinské protiofenzivě, jejímž cílem je rozetnout pozice ruské okupační armády na dvě části.

Nyní ISW píše, že záběry zveřejněné v pátek ukazují zničené obrněné vozidlo MRAP a BMP operující mírně za linií zákopů ruských bojových pozic u Verbove, což podle něj naznačuje, že pokračuje ukrajinský pokrok v nasazování další těžké techniky za trojitým pásem ruské obrany v podobě protitankového příkopu, dračích zubů a bojových pozic.

Tarnavskyj: Nejde to tak rychle

„Na levém křídle (u Verbove) jsme prorazili a pokračujeme v dalším postupu,“ řekl Tarnavskyj americké zpravodajské stanici v rozhovoru, v němž zároveň připustil, že jeho jednotky postupují pomaleji, než se předpokládalo. „Ne tak rychle, jak se očekávalo, ne jako ve filmech o druhé světové válce. Hlavní věc je neztratit tuto iniciativu,“ dodal Tarnavskyj.

Ukrajinská armáda před několika týdny uvedla, že dobyla vesnici Robotyne a postupuje na východ k obci Novoprokopivka. Verbove se nachází několik kilometrů východně od Robotyne.

Komerčně dostupné satelitní snímky ukazují, že ukrajinské síly během posledních 96 hodin přiblížily těžkou techniku ke vsi Verbove způsobem, který je v souladu s Tarnavského prohlášením, konstatuje ISW.

Ukrajinští vojáci podle institutu nepřekonali všechny připravené ruské obranné pozice u vesnice Verbove a rychlost jejich postupu v blízkosti průlomu zůstává nejasná.

Rusové přitom pravděpodobně stále kontrolují určité úseky dlouhé zákopové linie mezi obcemi Robotyne a Verbove. Ruská armáda také údajně zřídila bojové pozice téměř ve všech lesních pásech, kterými se ukrajinská pěchota pomalu, ale vytrvale prodírá.

Další opevnění a bojové pozice prý mají ruské síly za vesnicí Verbove, není však jasné, do jaké míry jsou obsazeny vojáky.

Video  Výbuch ruského systému na Krymu: Ukrajinci použili nové střely?  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa