Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jen hloupí se nebojí.“ Vesnice u fronty zničila ruská invaze, místní ale odmítají prchnout

Autor: DVL, swp - 
23. září 2023
09:30

Vesnice poblíž fronty na jihu Ukrajiny jsou neustále terčem ostřelování. Většina obyvatel se rozhodla odejít, ale přesto ve vesnicích pár lidí zůstalo. Co prožívají a jaká je jejich motivace? O tom napsal deník The New York Times.

Když začne ostřelování, Alla Viktorivna se obvykle schová ve svém sklepě ve vesnici na jihu Ukrajiny. „Ale někdy v noci nemáte čas,“ řekla. „Prostě se skulíš pod pohovku. Slyšíš to pískání a třískání."

Paní Viktorivna žije ve Stepnohirs'ku, kde probíhá střet mezi ukrajinskými a ruskými pozicemi na frontě v Záporoží. Ale navzdory přívalu ruských úderů nemá v úmyslu odejít. „Nikdy mě nenapadlo odejít," vypověděla novinářům. „Jak můžeš opustit svůj dům, zahradu, kočky, psy? Mám velkého psa.“

Měsíce poté, co Rusko v únoru 2022 zahájilo svou totální invazi na Ukrajinu, se malé vesnice podél fronty, jako je Stepnohirs'k, dostaly pod stále silnější palbu. Jednoho nedávného rána se tři ženy odvážily čelit ruskému ostřelování, aby si do vesnice přišly pro zásoby.

Stepnohirs'k je nejbližším místem, kam vládní pohotovostní služby dodávají humanitární pomoc. A ženy Svitlana, Lesja a Nataša přišly hlavně pro žrádlo pro psy, které nosily v taškách na kolech cestou domů. „Šli jsme od 5 hodin ráno,“ řekla Lesja. „Museli jsme se mnohokrát krýt před ostřelováním.“

Stejně jako mnoho dalších dotazovaných uvedli pouze svá křestní jména v obavě o svou bezpečnost. Lesja řekla, že její manžel byl zabit ve vlastní zahradě, když poblíž v dubnu loňského roku přistál ruský granát.

Svitlanin dům byl loni na jaře zničen ostřelováním a musela se přestěhovat do domu souseda. Byla také zraněna při výbuchu v dubnu při rozdávání chleba vesničanům.

Ukrajinská protiofenzíva, zahájená letos v létě, aby přerušila ruské zásobovací linky a přinutila Moskvu odklonit síly z jiných částí fronty, dosáhla „takticky významných“ zisků, uvádí Institut pro studium války se sídlem ve Washingtonu. Ve středu ukrajinské síly znovu dobyly malou vesnici Urožajne, první vesnici, kterou dobyly zpět od doby, kdy v červenci znovu získaly Staromaiors'ke.

Jedinou oblastí na frontě, kde moskevské jednotky dosahují znatelných zisků, je okolí ukrajinského města Kupjansk. Ale ukrajinské síly tam nadále odrážejí ruské útoky, řekl ve čtvrtek ukrajinské televizi Andrij Kovalev, mluvčí generálního štábu kyjevských ozbrojených sil.

„Nezbylo nic“

Poblíž vesnice Kamjanske se ruské a ukrajinské síly vzájemně ostřelují dnem i nocí. Většina obyvatel z vesnice uprchla po ruské invazi. Téměř neustálé zásahy zanechaly Kamjanske z velké části v troskách.

Místní hasiči jsou ale jedni z mála, kteří se do Kamjanske stále odvažují, hasí požáry z ostřelování, zachraňují lidi zraněné při explozích a dodávají humanitární zásoby. „Jen hloupí se nebojí - ale stále pracujeme,“ řekl 47letý Serhij, velitel místní hasičské stanice ve Stepnohirs'ku.

Řekl, že jeho dům, spolu s téměř každou další budovou v Kamjanske, byl zničen ruským ostřelováním. „Nezbylo nic,“ řekl. Ukázal fotografii své růžové zahrady v mobilu. „Tak to bylo před příchodem ‚ruského světa‘,“ řekl s odkazem na vizi prezidenta Vladimira Putina.

Serhij teď ukázal další fotku svého dvora - spáleného a pohřbeného v troskách.

Ve Stepnohirs'ku paní Viktorivna, která nedávno prodávala brambory, cibuli a rajčata ze své zahrádky na malém pouličním trhu, řekla: „Obchody nejsou moc dobré.“ Ve vesnici zbylo pár lidí, kterým se potraviny dají prodat.

V Kamjanske se Svitlana, Lesja a Nataša živí produkty ze svých zahrad a starají se o své psy. A když začne ostřelování, schovávají se ve sklepích, které předělali na obytné prostory. „Jsme na to zvyklí,“ řekla Nataša. „Sedíme ve sklepích, které už vypadají jako hotely. Čekáme na vítězství. Modlíme se." Když mluvila, začala plakat. „Tady jsem se narodila, tady jsem byla pokřtěna," řekla Svitlana. „Tady zemřu."

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa