Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Experti: Putin těžko může doufat v protiútok, naopak musí sahat do rezerv

Autor: mav, swp - 
30. září 2023
05:00

Ruské síly si nemohou dovolit protiútok proti Ukrajincům, jejich kapacity tak tak stačí na obranu dlouhé frontové linie, soudí experti britské armády. Nové posily dorazily na Ukrajinu, ještě než dokončily nábor a výcvik.

Ve středečním reportu od svých zpravodajců britské ministerstvo obrany konstatovalo, že od února 2022, kdy Putin zahájil válku, mělo Rusko „jen ve vzácných chvílích“ armádu schopnou nové velké ofenzivy.

Protiofenziva obránců zatím není zdaleka tak rychlá, jako když před rokem hnali okupanty z Charkovské a Chersonské oblasti. V těchto dnech však ukrajinští představitelé i západní analytici uvádějí, že Kyjev dosáhl pokroku. Spolu s úspěšnými operacemi v Záporožské oblasti a postupem u Bachmutu v Doněcké oblasti provedla Ukrajina v posledních týdnech řadu útoků na ruskou černomořskou flotilu na Krymu.

Uspěchané nasazení rezervy

Nejnovější zpravodajské informace britského ministerstva se zaměřily na nedávné rozhodnutí Ruska vyslat do akce vojáky z nově vytvořené záložní armády. Americký think-tank Institut pro studium války (ISW) to začátkem září označil za „uspěchané nasazení“.

„Od poloviny září 2023 Rusko s vysokou pravděpodobností poprvé nasadilo do akce prvky své nové 25. vševojskové armády,“ napsalo ministerstvo obrany s tím, že se přesunula na Ukrajinu už koncem srpna. „Jednotky dvou jejích složek, 67. motostřelecké divize a 164. samostatné motostřelecké brigády, bojují na frontě v sektoru západně od Severodoněcku a Kreminny, podél hranice mezi Doněckou a Luhanskou oblastí,“ dodává britský report.

Dílčí složky 25. armády se nasazují na různá místa k posílení přetížené linie, v záloze tak Rusku nezůstává žádná velká síla, jež by se mohla chopit iniciativy. A tak vypadala situace většinu doby od 24. února 2022. „V nadcházejících týdnech je proto méně pravděpodobná nová koordinovaná ruská ofenziva,“ konstatuje britské ministerstvo obrany.

Vojáci 41. vševojskové armády už posily dávno potřebovali, konstatoval ISW 1. září. Čelili protiofenzivním operacím Ukrajinců a neměl je kdo střídat, aby se pořádně zotavili. 41. armáda se ukázala poměrně bojeschopná, pro její posilu to platit nemusí. „25. armáda pravděpodobně nebude v takovém měřítku bojově účinná vzhledem ke svému uspěchanému nasazení, dříve se uváděl plán nasadit ji až v prosinci 2023,“ zhodnotil ISW.

Šéf ukrajinské rozvědky GRU Kyrylo Budanov prohlásil, že 25. armáda byla zformována jako rezervní a nepočítalo se s bojeschopností dřív než v říjnu či listopadu. „V současnosti má podstav a účastní se bojů s absolutně nulovým výcvikem,“ uvedl v rozhovoru 1. září. Ani on nečekal nové bojové iniciativy: „Tato armáda nepřišla jako posila, nýbrž jako náhrada 41. armády, jež začala zpomalovat své operace na jihu.“

Video  Elitní ruský tank se při útěku před dronem zřítil z útesu  - Ozbrojené síly Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa