Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

KLDR má nově v ústavě, že je jaderný stát. Diktátor Kim: Mocný politický nástroj

Autor: ČTK - 
28. září 2023
08:16

Severní Korea zanesla do ústavy svůj status jaderného státu, prohlásil na zasedání parlamentu vůdce KLDR Kim Čong-un. Kim zdůraznil nutnost zrychlit modernizaci jaderných zbraní a vyzval k „soudržnosti se státy, které stojí proti USA a hegemonii Západu“.

„Politika budování severokorejských jaderných sil se stala trvalou,“ řekl podle dnešní zprávy severokorejské agentury KCNA Kim na zasedání parlamentu, který jednal v úterý a ve středu.

Před rokem Severní Korea schválila zákon, podle nějž je oficiálně státem s jadernými zbraněmi. Vůdce KLDR Kim tehdy zdůraznil, že je tento status nevratný a znamená to, že se jeho země do budoucna nebude účastnit žádných vyjednávání o jaderném odzbrojení. KLDR si také na základě tohoto zákona osobuje právo provést preventivní jaderný úder v případě ohrožení režimu.

Tento týden šel severokorejský parlament ještě dál a zakotvil status jaderného státu v ústavě. „Toto je historická událost, která dává mocný politický nástroj k posílení obranných kapacit země,“ prohlásil Kim. Ten také odsoudil třístrannou spolupráci USA, Jižní Koreje a Japonska, již označil za „asijskou verzi NATO“.

Severokorejský režim od roku 2006 provedl šest jaderných testů, poslední a zatím nejsilnější v září 2017.

Minulý týden se severokorejský vůdce Kim Čong-un vrátil z návštěvy v Rusku, kde navštívil i závody na výrobu zbraní. Při jednaní s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se Kim dohodl na posílení vojenské spolupráce mezi KLDR a Ruskem. Američtí a jihokorejští představitelé vyjádřili obavy, že by Pchjongjang mohl v Rusku usilovat o technologickou pomoc se svým jaderným a raketovým programem.

Video  Propaganda z KLDR: Dokument detailně líčí a opěvuje návštěvu Kima u Putina.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi