Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Diktátor Kim Čong-un v ruské továrně na stíhačky. A Putin přijal pozvání do KLDR

Aktualizováno -
15. září 2023
10:39
Autor: ČTK - 
15. září 2023
07:18

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes navštívil ruské město Komsomolsk na Amuru a tamní letecký závod, kde se vyrábějí stíhačky, oznámily tiskové agentury. Ve středu se severokorejský vůdce na Dálném východě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jižní Korea nad Kimovým programem v Rusku, orientovaným na prohloubení vojenské spolupráce Moskvy a Pchjongjangu, vyjádřila hluboké znepokojení.

Hostitelé na závěr návštěvy předvedli vůdci KLDR stíhačku Su-35 v letové ukázce, uvedla státní agentura TASS. Při ukázce i v letecké továrně, pojmenované po prvním kosmonautovi Juriji Gagarinovi, Kima doprovázel místopředseda ruské vlády, ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Podnik podle TASS kromě Su-35 vyrábí i nejnovější stíhačku Su-57. Host si prohlédl také výrobní závod korporace Jakovlev, kde se podle agentury Reuters vyrábějí části trupu a křídel civilního dopravního letadla Suchoj Superjet 100.

„Na cestě konvoje na nádraží obyvatelé města zdravili severokorejského vůdce,“ napsala na závěr Kimovy návštěvy ve městě agentura Interfax.

Kim do Ruska v úterý přijel ze Severní Koreje obrněným vlakem a na nádraží poblíž rusko-severokorejské hranice jej přivítali funkcionáři. Po dlouhé cestě vlakem na sever se ve středu na kosmodromu Vostočnyj setkal s Putinem, který ho přivítal čtyřicetivteřinovým stiskem ruky. Čtvrtek Kim zřejmě strávil na cestě; média neinformovala, kde přesně se nachází.

Putin po setkání uvedl, že Kim pojede do Komsomolsku na Amuru, kde navštíví letecký závod, a poté se vydá do Vladivostoku, kde si prohlédne ruskou Tichomořskou flotilu, univerzitu a další místa.

Severokorejský vůdce ve středu Putinovi řekl, že podporuje veškerá jeho rozhodnutí, a hovořil o společném boji obou zemí proti Západu a zlu.

Putin přislíbil, že Rusko pomůže Pchjongjangu s vysláním družic na oběžnou dráhu. Západní média dříve uvedla, že šéf Kremlu hodlá severokorejského lídra požádat o zbraně, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu, což představitelé ani jedné země nepotvrdili. Putin pak podle čtvrtečních zpráv severokorejských médií přijal pozvání do KLDR.

Pro USA a jejich spojence představuje rostoucí přátelství mezi Kimem a Putinem problém, napsala agentura Reuters. Dodala, že není jasné, zda se uskutečnily nějaké dodávky severokorejských zbraní Rusku, Rusko i Severní Korea tato podezření popřely, ale slíbily prohloubit obrannou spolupráci.

USA a jejich spojenci se také obávají, že oživení moskevského přátelství s Pchjongjangem by mohlo Severní Koreji umožnit získat citlivou technologii pro její raketový program, ačkoli Rusko prohlásilo, že dodržuje všechny rezoluce o sankcích OSN. Americké ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že administrativa prezidenta Joea Bidena „nebude váhat“ s uvalením dalších sankcí na Rusko a Severní Koreu, pokud uzavřou nové zbrojní obchody.

Kimovo jméno se objevilo na seznamu nepřátel Ukrajiny, který vede ukrajinský web Myrotvorec, jako přisluhovače ruské agrese a ruských válečných zločinů, upozornil dnes TASS.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi