Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pozadí schůzky diktátorů: Kim přivezl sestru a po ztloustnutí mu hledali židli. Na co kývl Putinovi?

Autor: Markéta Mikešová, swp - 
14. září 2023
05:00

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve středu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dvojice si společně prošla kosmodrom Vostočnyj na ruském Dálném východě a pak usedla k jednání mezi čtyřma očima. Střípky z toho, co si mezi sebou diktátoři řekli – například, že Kim Čong-una trápí jeho neúspěchy s družicemi – přinesla ruská státní média. Mnohem víc detailů ale odhalily fotografie z místa.

Kim do Ruska dorazil obrněným vlakem, který jeho dynastie používá už od poloviny minulého století, kdy jej severokorejskému vedení daroval tehdejší sovětský vůdce Josif Stalin. Dědeček současného vůdce Kim Ir-sen s ním dokonce v roce 1984 vycestoval do Československa, protože se bál létání. Tento vlak připomíná tank, odolá i silným útokům, avšak za cenu toho, že se pohybuje velmi pomalu.

Kim odjížděl za potlesku desítek lidí, kteří na nádraží v Pchjongjangu mávali severokorejskými vlaječkami. V Rusku si pak udělal zastávku v ruském městě Chasan, kde se setkal s ruskými funkcionáři. Ti mu na nádraží připravili červený koberec a přivítali jej s vojenskými poctami.

Následně Kim pokračoval dál, dlouho se nevědělo, kde se schůzka obou diktátorů odehraje. Jasno bylo až ve středu ráno – vůdci si pro místo setkání vybrali kosmodrom Vostočnyj na Dálném východě. Putin sem přicestoval letadlem.

V tichosti přivezl sestru

Oba diktátoři si kosmodrom prošli za přísného dohledu skupiny bodyguardů. Jak Putin, tak Kim jsou známi tím, že mají velké obavy z možného atentátu, ostatně existuje mnoho důvodů, proč by je někdo mohl chtít zlikvidovat.

Pak se přesunuli na jednání mezi čtyřma očima. Video od ruských státních médií ukazuje, že Kim se předtím zapsal do knihy, zřejmě pamětní, přičemž na záběru se nad ním sklání jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Severokorejská administrativa přitom veřejně nehlásila, že do Ruska má přijet i ona.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...

Kim Jo-čong zastává významný post v severokorejské vládnoucí straně. Dokonce se o ní spekuluje jako o možné nástupkyni jejího bratra, nezřídka je označovaná za faktickou dvojku místního režimu. V uplynulém roce přitvrdila rétoriku a pravidelně vyhrožuje Západu, když západní vlády kritizují severokorejský balistický program.

Obezita Kima potrápila Rusy

Nicméně ještě než se Kim na soukromé setkání s Putinem přesunul, ruští úředníci měli plné ruce práce s přípravou prostor. Běloruský kanál Nexta přinesl video, jak dlouze hledali dostatečně robustní židli, která severokorejského diktátora unese.

Kim nemá zrovna zdravý životní styl. Diktátor v poslední době ztloustl, váží odhadem 140 kilogramů, kouří a dopřává si alkohol, na což upozornila v červnu Jihokorejská zpravodajská služba (NIS). Podle ní se navíc zdraví diktátora zhoršuje, trpí nespavostí a je stále více závislý na návykových látkách.

Oproti tomu Putin je nekuřák, abstinent a celý život sportoval. Jak se mu ale reálně daří, ví jen okruh jeho nejbližších lidí – málokteré tajemství je v Rusku tak střežené jako zdraví Putina. Existují spekulace, že trpí rakovinou či Parkinsonovou chorobou, dokonce bývyjí možné nemoci dávány do souvislosti s tím, proč se rozhodl napadnout Ukrajinu.

Zbraně, satelity a přípítek

A proč se vůbec diktátoři sešli, navíc na tak odlehlém místě? Putin podle západních analytiků a amerických tajných služeb požádal Kima o zbraně a munici, kterou chce používat na Ukrajině.

Severokorejský vůdce vágně před novináři uvedl, že „vždy budeme stát za rozhodnutími prezidenta Putina a ruského vedení... a společně bojovat proti imperialismu“. Sdělil také, že „Rusko se vydalo do svaté války na ochranu své suverenity a bezpečnosti... proti hegemonním silám“. Nepřímo tak potvrdil, že Putinovi vyhoví.

Kim měl ale i své požadavky. Putina požádal o  pomoc v oblasti vesmírných družic. KLDR se v uplynulém roce dva pokusy o vyslání vlastních špionážních satelitů na oběžnou dráhu nezdařily. „Vůdce KLDR má velký zájem o raketové technologie; snaží se také o rozvoj na poli vesmíru,“ sdělil Putin a kladně odpověděl na otázku, zda KLDR s družicemi pomůže.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl sdělit, o čem přesně na soukromé schůzce oba vůdci hovořili. Řekl, že to byly „citlivé oblasti“. Podotkl však, že si vůdci připili na zdraví.

jarmusch ( 14. září 2023 10:13 )

Jeden skřet menší než druhý.

Zobrazit celou diskusi