Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zrádný Prigožin a jeho nepovedený puč. Expert rozklíčoval, proč vzpoura neuspěla

Autor: Darina Jíchová, swp - 
27. června 2023
16:43

Jevgenij Prigožin „přestřelil“, i takto znějí některá hodnocení jeho vzpoury vůči vedení ruské armády, a jelikož se svými wagnerovci táhl na Moskvu, takže vlastně vzpoury vůči Kremlu a Vladimiru Putinovi. Přestože zaznívají i názory, že nepovedný puč je vlastně Prigožinova výhra, protože mu Putin ustoupil, analytici stanice CNN ale mají jasno – Prigožin selhal. Otázkou je: Proč?

Prigožinova arogantní vzpoura ztroskotala na jeho přehnaných ambicích a neschopnosti správně přečíst situaci a vztahy v rámci Putinova nejužšího kruhu, kterého býval sám členem. „Systém nebyl připraven na radikální změnu, kterou Prigožin požadoval,“ cituje diplomatický editor CNN Nic Robertson jednoho Moskvana.

„Na Ukrajině zabalil svoje tanky a dorazil s nimi k vojenskému velitelství v Rostově na Donu, čekaly na něj děkovné davy. Jeho tvrdí bojovníci si po jednodenní rádoby okupaci vychutnali ovace davu a s poklonou na rozloučenou město zase opustili,“ shrnul Robertson dění v Rusku. Prigožin svou vzpouru oznámil v pátek večer, v sobotu kromě Rostova wagnerovci obsadili rovněž Voroněž, měli být v Krasnodaru, na okraji Volgogradu a pochod na Moskvu se zarazil v Lipecku. „Asi se nikdy jasně nedozvíme, zda to bylo jen předem dobře připravené divadélko, nicméně Prigožin pocítil nutnost povolat svoje brutální bojovníky na ulice Ruska nikoli Ukrajiny, kde patřil mezi lídry Putinova brutálního tažení,“ navázal odborník.

„Celé měsíce Prigožin kritizoval ruské vedení války na Ukrajině. Jeho výlevy na Telegramu měly den ode dne více zhlédnutí a Prigožin se stal velmi populární. Hlavně když mluvil o elitě, kterou nezajímá, kolik ruských mužů na Ukrajině padne. Rusové, kteří jsou si dobře vědomi, že se jim lže, Prigožinovu drsnou otevřenost uvítali,“ shrnul Robertson.

Spor pronikl do otevřeného prostoru

Prigožin do velení armády, zvláště pak ministra obrany Sergeje Šojgua, ryl ustavičně několik měsíců. Jeho projevy z Bachmutu, od těl jeho zabitých mužů, byly více než působivé. „Pro spoustu Rusů bylo to, co dělal Prigožin, odvážné. Byl pro ně hrdina. Dělal to, čeho se žádný jiný přední ruský generál neodvážil, byl se svými žoldnéři přímo v boji a to přímo v té nejkrvavější bitvě války,“ popisuje Robertson. A připomněl, že to byli právě wagnerovci, kdo přinesl Putinovi úspěch.

Drobné uštěpačné poznámky se změnily v otevřenou válku mezi Prigožinem a Šojguem. Putin, jehož dosud pevná vláda stojí na manipulaci zájmů svého vnitřního kruhu, aby je udržela pod kontrolou a v jakési harmonii, měl spor ukončit dříve. „Najednou ruská společnost, dosud ujišťována Kremlem, že na Ukrajině probíhá vše podle plánu, slyšela, jak tíživá situace tam je a jak moc se Rusům nedaří. Tohle bylo pro Putina velmi nebezpečné,“ hodnotí Robertson.

Pravidelné promluvy šéfa wagnerovců o „podělaném, prolhaném“ vojenském vedení byly zdroj nesouhlasu, který dopadl na úrodnou půdu. „Jenže Prigožin se přepočítal, nepočítal s tím, jak úrodná půda to byla, a s tím, které jeho výroky se neuchytí,“ pokračuje analytik. „Získal si přízeň lidu, to ano, ale také pozornost armádního vedení – mezi jeho oblíbence patřil exnáměstek ministra obrany Michail Mizincev nebo i generál Sergej Surovikin,“ Robertson připomněl Prigožinova slova o Surovikinovi: „Jediný člověk s generálskou hvězdou, který ví, jak bojovat.“

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

A podle všeho Surovikin si Prigožina také velmi vážil a na nějaký čas měl šéf wagnerovců přízeň i dalšího Putinova významného spojence, čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. A ještě když Prigožin hrozil „pouze“ stažením svých jednotek z fronty, Kadyrov se mu snažil domlouvat. „Pokud při nás zůstanete, slibuji vám, že vám dáme víc, vytvoříme lepší podmínky, než máte dnes. Budeme se snažit, aby pro vás bylo vše nejlepší,“ prosil Kadyrov. To v sobotu vypravil svoje kadyrovce směrem do Rostova, aby Prigožina zastavil a potrestal.

Prigožin ztratil své opory

Během sobotní vzpoury Prigožina za zrádce označilo nejprve ruské ministerstvo obrany, pak samotný Putin a nakonec se přidal i Kadyrov. Šéf wagnerovců tak nemohl spoléhat na to, že Čečenci podpoří jeho tažení, ztratil přízeň i všech důstojníků z oficiální armády. Dokonce i Surovikin svého „přítele“ důrazně vyzval, aby vzpouru zastavil a podvolil se „vůli prezidenta Putina“.

To byl podle Robertsona okamžik, kdy se Prigožinovi začala rozpadat půda pod nohama. „Najednou to vypadalo, že stojí před svým vlastním Alamem (poz. red. bitva o Alamo proběhla v roce 1836 během Texaské revoluce, všichni obránci v ní padli). A v sobotu odpoledne začal hledat cestu ven a vyjednávat, nebo si to alespoň myslel,“ rozebral situaci Robertson.

Prigožin pak svůj ústup odůvodnil tím, že nechtěl „prolévat ruskou krev“, jenže realita je taková, že si s největší pravděpodobností chtěl zachránit vlastní život. O Putinovi je dobře známé, že odměňuje své věrné a trestá zrádce. „Je tedy dost překvapující, že státník prezentující se jako velmocný politický lídr, se teď schovává za svého slabého posluhovače Lukašenka, který povolil, aby se Prigožin ukryl v Bělorusku,“ podivil se Robertson.

Pondělí přineslo oznámení, že s Prigožinem a milostí pro něj to není zase tak horké. Státní média informoval o tom, že obvinění proti šéfovi wagnerovců nebyla stažena. Nicméně v úterý FSB stíhání zastavila. Ale i tak Bělorusko, které je pod diktátem Moskvy, pro něj rozhodně nebude bezpečným útočištěm. „Prigožinův svět se tak během jediného víkendu poměrně zmenšil a stal se pro něj nebezpečným místem. To může být malou útěchou pro Putina, jehož režim se nyní nachází v tom nejkřehčím stádiu od chvíle, kdy se ujal moci,“ zakončil diplomatický editor.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa