Obsah filmu Tajemství manželek oligarchů

Snímek představuje partnerky mužů, kteří se zasloužili o vládu prezidenta Vladimira Putina, a ukazuje, jak riskují vše, když odhalují tajemství, jak se udržet v jeho přízni, a jakou cenu někteří z nich zaplatili za to, že promluvili.

Obsazení filmu Tajmeství manželek oligarchů

Tatiana Fokina

V roce 2009 se přestěhovala do Londýna. V roce 2012 otevřela v Mayfair obchod Hedonism Wines, který se rychle stal lákadlem pro milovníky vína a destilátů z celého světa a získal ocenění za luxusní prodej, sortiment a design interiéru. V roce 2019 ji list The Sunday Times označil za jednoho z nejrychleji rostoucích britských exportérů.

Dnes je Fokina generálním ředitelem skupiny Hedonism, do níž nyní patří také jednohvězdičková michelinská restaurace Hide a její "mladší sestra" Hideaway, stejně jako "první gastro hospoda s vínem" v Mayfair, The White Horse. Týden předtím, než Putin nařídil vstup vojsk na Ukrajinu, byla Taťána Fokina v Londýně na skleničce se starým přítelem, restauratérem z Kyjeva. "Prožili jsme opravdu zábavný večer a o několik dní později jsem jí psala: 'Prosím, řekni mi, že jsi v pořádku. Kde jsi?" vzpomíná.

"Řekla mi: 'Museli jsme vzít děti a utéct – jsme v protiatomovém krytu'. Je to šílené." Pro ruskou generální ředitelku to bylo bouřlivé a strastiplné období. Společně se svým partnerem Jevgenijem Čičvarkinem – ruským exulantem – provozuje v Mayfairu impérium s kvalitními víny a lihovinami Hedonism a restauraci HIDE oceněnou michelinskou hvězdou. Když však Putin v únoru zahájil brutální invazi, její svět se ocitl v chaosu.Minulý rok pak její matka uprchla z Ruska a přestěhovala se do jejího domu v Chelsea. "Prosila jsem ji, aby šla a zůstala s námi, protože jsme vždycky hlasitě vyjadřovali své opoziční názory a já jsem se o ni bála," říká. "Není zdravé žít v zemi, která je v naprosté izolaci a které vládne tyran." (Zdroj: Elitetraveler.com, Decanter.com)

Alexandra Tolstoj

Je známá také jako hraběnka Alexandra Tolstojová, britsko-ruská televizní moderátorka, spisovatelka a dobrodružka. Narodila se 24. října 1973 v Rusku a je vzdálenou příbuznou slavného ruského spisovatele Lva Tolstého.

Alexandra Tolstojová je známá svým dobrodružným duchem a zapojením do různých cestovatelských a humanitárních projektů. Tolstojová se proslavila jako moderátorka britského televizního seriálu "Tolstého cesta za vykoupením" (2007), v němž se vydala po stopách svého předka Lva Tolstého po Rusku. Moderovala i další televizní pořady spojené s cestováním, například "Tolstoj, terapie a já" (2017), kde zkoumala dílo svého předka ve snaze najít odpovědi na osobní a filozofické otázky.

Kromě televizní práce se Alexandra Tolstojová angažuje v humanitárních aktivitách. Spolupracovala s různými charitativními organizacemi, včetně ruské charitativní organizace "Daruj budoucnost" a britské charitativní organizace "Starlight Children's Foundation", na podporu dětí v nouzi. Tolstojová podnikla náročné expedice a dobrodružství, často pro charitativní účely, například jízdu na koni přes Mongolsko, aby získala finanční prostředky pro sirotčince.

Jako spisovatelka přispívala články do publikací, jako jsou The Sunday Times, Tatler a Condé Nast Traveller. Vydala také memoáry s názvem "Poslední tajemství Hedvábné stezky: (2012), v níž popisuje svou cestu po starobylé Hedvábné stezce. Život a dílo Alexandry Tolstojové se vyznačují směsicí dobrodružství, objevování a filantropie, často propojené s rodinným dědictvím a odkazem Lva Tolstého.

Tajemství manželek oligarchů - podrobné informace o dokumentu

Od ruské invaze na Ukrajinu se Vladmir Putin znovu stal předmětem veřejného zájmu. Jeho vzestup k moci a vztah k oligarchické třídě v Rusku jsou předmětem dokumentárního filmu Tajemství manželek oligarchů, tím, jak moc jsou tato tajemství šťavnatá, se zabýval i server Decider…

Několik žen – bývalých i současných partnerek exilových oligarchů, novinářek a historiček – vypráví o svých zkušenostech jako lidí, kteří žili v blízkosti bohatství v Rusku, a jako pozorovatelek Putinova vzestupu k moci. Nejzajímavější pohled na oligarchii a Putinův život měla hraběnka Alexandra Tolstojová, která byla bývalou partnerkou oligarchy a je vzdálenou příbuznou Lva Tolstého, vzhledem k tomu, že léta učila mladé Rusy angličtinu a později byla v těsné blízkosti těch, kteří v zemi vládnou.

Zapamatovatelný dialog: V srdcervoucím uvědomění ke konci filmu Taťána Fukinová vyjadřuje svůj smutek nad tím, v co se její země proměnila: "Chtěla bych být stále hrdá na to, že jsem Ruska, ale v této chvíli to není možné." 

Když poprvé uslyšíte název Tajemství manželek oligarchů, máte pocit, že by mohlo jít o reality show dokumentující dvojí život žen, které se ocitly v blízkosti oligarchie – potenciálně telenovelu s reálnými dopady. Ve skutečnosti se však jedná o dokument, který je především o souboji Putin vs. ruští oligarchové, kteří v zemi kdysi drželi významnou moc, vyprávěný očima bývalých i současných manželek oligarchů.

Na základě toho je název trochu zavádějící, ale i tak jde o poutavé vyprávění o tom, kam až Putin dostal zemi pod kontrolu. Dokument neprolamuje zrovna nové hranice: zejména od vyhlášení války Ukrajině na začátku února 2022 má svět výhled z první řady na destrukci, o kterou se Putin snaží. Utvrzuje však v detailech založených na svědectvích z první ruky, díky čemuž celá věc působí jaksi bizarně věrohodněji. Dále dokument slouží jako skvělá lekce z dějepisu pro ty, kteří nejsou informováni o ruských dějinách, a vypouští takové zajímavosti, jako že bývalí miliardáři z řad oligarchů sami dosadili Putina, aniž by věděli, že se nakonec obrátí proti nim, nebo že se má za to, že Putinovým největším přáním je upevnit svůj odkaz prezidenta, který navrátil "matičce Rusi" její bývalou slávu.

Tajemství manželek oligarchů je plné zajímavých faktů, ale ve skutečnosti nezískává mnoho z toho, že tyto ženy staví do středu záběru. Kromě několika dalších mluvících hlav se ho účastní pouze tři manželky a zdá se, že to není tak docela dost na to, aby si to zasloužilo celý dokument o jejich zkušenostech, zvlášť když nevyprávějí žádné převratné zážitky. Mnohá jejich tvrzení jsou věci, které jsme už viděli a slyšeli, a šíře jejich příběhů neobsahuje šokující fakta (v jednom okamžiku dvě účastnice tvrdí, že Putin je psychicky špatně, trpí komplexem hrdiny a není schopen cítit emoce, což nepůsobí tak převratně, jak si možná tvůrci myslí). (Zdroj: Decider.com)

Třída oligarchů v Rusku označuje skupinu bohatých lidí, kteří po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 získali značné bohatství a vliv. Během tohoto období ekonomické a politické transformace byl privatizován státní majetek a několik dobře propojených osob využilo příležitostí, které se jim naskytly, a získalo tento majetek za výrazně snížené ceny.

To jim umožnilo nashromáždit velké jmění a prosadit se jako vlivné osobnosti ruské společnosti. Oligarchové v Rusku mají obvykle zájmy v různých odvětvích ekonomiky, včetně energetiky, přírodních zdrojů, médií, financí a telekomunikací. Často ovládají velké společnosti a mají značný politický vliv, a to jak přímý, tak nepřímý. Někteří oligarchové se také sami angažují v politice, zastávají mocenské pozice nebo podporují politické strany a kandidáty.

Vzestup třídy oligarchů v Rusku je předmětem kontroverzí a kritiky. Kritici tvrdí, že rychlá akumulace bohatství několika vybranými jedinci vytvořila obrovské ekonomické nerovnosti a přispěla ke korupci a koncentraci moci. Tvrdí, že úzké vazby mezi oligarchy a vládou podkopaly rozvoj spravedlivého a konkurenčního podnikatelského prostředí. Vztahy mezi ruskou vládou a oligarchy se v průběhu času vyvíjely.

V prvních letech po rozpadu Sovětského svazu vláda oligarchy a jejich vliv do značné míry tolerovala. Za vlády prezidenta Vladimira Putina však došlo ke složitější dynamice. Putin se snažil prosadit kontrolu nad oligarchy a omezit jejich politický vliv a zároveň využít jejich zdrojů a podpory k upevnění vlastní moci.

Někteří oligarchové, kteří zpochybňovali Putinovu autoritu, čelili soudnímu řízení, zabavování majetku nebo nucenému vyhnanství. Je důležité poznamenat, že konkrétní osoby považované za součást třídy oligarchů se mohou v průběhu času měnit v důsledku faktorů, jako je měnící se politická dynamika, ekonomický vývoj a právní kroky. Kromě toho se pojem "oligarcha" často používá široce a může zahrnovat osoby s různou úrovní bohatství a vlivu v ruském ekonomickém a politickém prostředí.

Vztahy mezi ruskými oligarchy a ruským prezidentem Vladimirem Putinem jsou složité a v průběhu času se vyvíjejí. Když se Putin v roce 1999 poprvé dostal k moci, čelil mocné a vlivné skupině oligarchů, kteří nashromáždili značné bohatství a politický vliv. Tito oligarchové, často označovaní jako "oligarchické klany", hráli v 90. letech 20. století významnou roli v ekonomickém a politickém prostředí Ruska.

Putin se snažil zajistit kontrolu nad oligarchy a omezit jejich politický vliv, který považoval za hrozbu pro svou vládu a stabilitu země. Jeho vláda zavedla různá opatření k omezení moci oligarchů, například zpřísnila předpisy, zahájila trestní vyšetřování a obnovila státní kontrolu nad strategickými odvětvími. Někteří oligarchové, kteří zpochybňovali Putinovu autoritu, čelili soudním žalobám a byli zbaveni majetku nebo donuceni odejít do exilu. Nejvýznamnějším případem je Michail Chodorkovskij, bývalý šéf ropné společnosti Jukos, který byl v roce 2003 zatčen a odsouzen do vězení na základě obvinění z daňových úniků a podvodů.

Tento případ sloužil jako varování pro ostatní oligarchy před důsledky zkřížení cesty Putinově vládě. Putin se snažil omezit politický vliv oligarchů, ale zároveň se snažil využít jejich ekonomické zdroje a podporu k upevnění vlastní moci. Postupem času se vytvořila nová třída oligarchů, někdy označovaná jako "oligarchové napojení na Kreml" nebo "loajální" oligarchové. Tyto osoby, často s úzkými vazbami na Putina a ruskou vládu, si dokázaly udržet své bohatství a vliv tím, že se přizpůsobily zájmům Kremlu. Kombinací nátlaku, kooptace a upevňování moci se Putinovi podařilo dostat mnoho oligarchů pod svou kontrolu nebo alespoň neutralizovat jejich politický vliv.

To vedlo k pevnějšímu ovládnutí ruské ekonomiky a politického systému, přičemž Putin a jeho vláda mají významný vliv na klíčová odvětví a velké společnosti. Stojí za zmínku, že třída oligarchů v Rusku není monolitní skupinou a ve vztahu jednotlivých oligarchů k Putinovi existují rozdíly. Zatímco někteří oligarchové jsou úzce spjati s Kremlem a těší se politické ochraně a příznivému zacházení, jiní si mohou stále zachovávat určitou míru nezávislosti nebo se ocitnout na straně vládního tlaku či kontroly. Celkově se vztah mezi ruskými oligarchy a Vladimirem Putinem vyznačuje kombinací spolupráce, konkurence a kontroly, protože se pohybují ve složité síti ekonomických, politických a osobních zájmů v rámci ruské mocenské struktury.

Vliv ruských oligarchů na válku na Ukrajině je složité a mnohostranné téma. Ačkoli je vzhledem k dynamické povaze konfliktu náročné poskytnout vyčerpávající analýzu, mohu poskytnout některé náhledy na určité aspekty. Ruští oligarchové mají na Ukrajině významné ekonomické zájmy, zejména v odvětvích, jako je energetika, přírodní zdroje a těžký průmysl. Tyto obchodní zájmy mohou hrát roli při utváření geopolitické dynamiky mezi Ruskem a Ukrajinou.

Oligarchové s vazbami na Kreml mohou využít své ekonomické moci a konexí k ovlivnění rozhodovacích procesů, které jsou v souladu s ruskými politickými cíli. Někteří ruští oligarchové mají úzké vazby na ruskou vládu, včetně prezidenta Vladimira Putina. Tyto osoby mohou potenciálně využít svých politických vazeb k prosazování politiky, která podporuje ruskou angažovanost na Ukrajině, nebo k ovlivňování rozhodovacích procesů. Jejich přístup ke zdrojům a sítím jim může pomoci utvářet narativy, lobbovat za konkrétní výsledky nebo podporovat politické kampaně a hnutí, které jsou v souladu se zájmy Ruska.

Několik ruských oligarchů ovládá hlavní ruská média. Tyto mediální organizace mohou formovat veřejné mínění a ovlivňovat narativy týkající se konfliktu na Ukrajině. Vlastnictví médií umožňuje oligarchům kontrolovat tok informací, prosazovat určité názory a potenciálně vytvářet prostředí podporující kroky ruské vlády na Ukrajině. Oligarchové s příznivými názory na ruskou angažovanost na Ukrajině mohou poskytovat finanční podporu proruským skupinám, politickým hnutím nebo dokonce polovojenským silám. Tato podpora může zahrnovat financování vojenského vybavení, výcviku nebo jiných zdrojů, což může ovlivnit dynamiku konfliktu.

Ruští oligarchové s úzkými vazbami na Kreml mohou využívat své zdroje k usnadnění zástupné války na Ukrajině. To může zahrnovat financování a vyzbrojování separatistických skupin na východě Ukrajiny nebo podporu polovojenských jednotek, které odpovídají ruským zájmům. Zapojení oligarchů do těchto aktivit může být vedeno jejich vlastními politickými cíli nebo může být součástí širší strategie organizované ruskou vládou.

Je důležité poznamenat, že rozsah a povaha zapojení oligarchů do války na Ukrajině se může u jednotlivých osob a v průběhu času lišit. Konflikt zahrnuje složité geopolitické úvahy, rozhodnutí na úrovni státu a vojenské strategie. I když oligarchové mohou mít určitý vliv, celkovou dynamiku konfliktu utváří řada faktorů, včetně geopolitických zájmů, historických souvislostí a širší regionální dynamiky.

Video
Video se připravuje ...

Trailer dokumentu Tajemství manželek oligarchů Paramount

Fotogalerie
13 fotografií