Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mohutný požár v ruském letovisku Soči: Hořel sklad s palivem, útočil kamikadze dron?

Autor: ČTK, swp - 
20. září 2023
12:23

V ruském černomořském letovisku Soči dnes hořelo ve skladu paliv a maziv nedaleko tamního letiště. Starosta města Alexej Kopajgorodskij později informoval o uhašení ohně. Příčiny incidentu, který si nevyžádal žádné zraněné, se vyšetřují, uvedla ruská státní agentura TASS. Podle telegramového kanálu Baza požár způsobil útok bezpilotního letounu, který udeřil stylem kamikadze.

Zpravodajský kanál Mash dříve napsal, že místní obyvatelé slyšeli brzy ráno zvuk exploze.

Portál Baza později zveřejnil video, které podle něj zachycuje okamžik úderu bezpilotního letounu. Kdo stroj vyslal, nezmiňuje. Ruské úřady zatím informaci o útoku dronu nepotvrdily.

Krasnodarský gubernátor Veniamin Kondraťjev ráno oznámil, že ve městě hoří sklad s palivem, podle starosty Kopajgorodského vzplála nádrž s naftou. Incident se podle nich vyšetřuje. Kondraťjev nicméně potvrdil, že hořelo v té části Soči, kde se nachází i letiště. To podle agentury TASS funguje normálně.

Letovisko Soči se nachází v ruském Krasnodarském kraji. Ve městě se v uplynulých týdnech uskutečnilo několik zahraničních jednání ruského prezidenta Vladimira Putina mimo jiné s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem či běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Rusko, které loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu, je v poslední době terčem útoků bezpilotních letounů často. Ruští činitelé z úderů obvykle viní sousední zemi, Kyjev se k útokům na ruském území obvykle oficiálně nehlásí. Podle analytiků však útoky dokazují, že Ukrajina je schopna zasahovat či alespoň ohrožovat cíle i hluboko v ruském týlu.

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa