Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lukašenko po zprávách o vážné nemoci vzkázal: Jen tak neumřu! Budete se mnou ještě dlouho trpět

Autor: Darina Jíchová, swp - 
24. května 2023
09:50

V posledních týdnech se věnovala velká pozornost zdravotnímu stavu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka tomu, co by se stalo, kdyby náhle zemřel, i tomu, jak by to ovlivnilo brutální válku, kterou na Ukrajině vede jeho nejbližší spojenec ruský prezident Vladimir Putin. Zdá se však, že Lukašenko má tuhý kořínek a už je zase zpátky v pomyslném sedle a moc drží pevně v rukou. Tento týden jednal s vládou o problémech běloruského zdravotnictví, kde měl prohlásit, že „jen tak neumře“ a že s ním „budou trpět ještě dlouho“.

Zprávu o Lukašenkově přítomnosti na jednání přinesla státní agentura Belta společně s výňatky jeho řeči. „Ve všech směrech jsem rozdal pokyny,“ ujistil Lukašenko vládní představitele, se kterými probíral tristní stav běloruského zdravotnictví a způsoby, jak jej zlepšit. Diktátor se dožaduje toho, aby veškeré problémy byly v resortu odstraněny do 1. ledna 2024.

A v rámci diskuze o zdravotnictví se dotkl i vlastního zdraví, to se do větší pozornosti tisku dostalo už 9. května, kdy se Lukašenko účastnil oslav ke Dni vítězství v Moskvě – vypadal zesláble, měl obvaz na ruce, neúčastnil se oběda s Putinem, nepronesl žádný projev a místo procházky se na ceremonii k hrobu neznámého vojína nechal dovézt autem. Po návratu domů se stáhl z veřejného života a objevily se zprávy o hospitalizaci. Spekulovalo se o vážné nemoci, či dokonce úmrtí, zvláště poté, co se neúčastnil Dne vlajky.

Režim se k tomu plně nevyjádřil, pouze zveřejnil nové snímky a videa diktátora. Na nich Lukašenko vypadal ještě hůře než v Moskvě, ruku měl znovu obvázanou, hlas měl ochraptělý a sotva chodil. Teď to však vypadá, že Lukašenko se otřepal. Jeho slova o pokynech mohou ale rovněž odkazovat k tomu, že na svůj případný skon je připravený a podnikl kroky k tomu, aby se do Běloruska demokracie jen tak nevrátila.

„Koukejte se připojit a pracovat na tom. Nikoho šetřit nebudu, chlapi. A kdo si myslí, že umřu, ať se zase rychle uklidní. To jsou jen debaty a spekulace na telegramových kanálech. Cože jsem to podle nic měl? Adenovirus?“ komentoval podle něj „plané“ zvěsti na sociálních sítích. „Tak adenoviry se léčí tři dny, a protože jsem na léčbu neměl čas – musel jsem třeba do Moskvy, všechno se to nashromáždilo. Ale kvůli tomu jen tak neumřu,“ řekl ke své diagnóze. „Budete se mnou ještě hodně dlouho trpět,“ dodal diktátor.

Adenoviry se vyskytují po celém světě, napadají jak člověka, tak zvířata. Většinou způsobují respirační onemocnění nebo záněty, útočí však také na trávicí trakt. Je to vůbec poprvé, kdy se Lukašenko vyjádřil k tomu, co mu mohlo být.

20:22
Dnes

Policie zveřejnila video z prvních minut po nočním útoku bezpilotních letounů na Oděsu. Celkem bylo poškozeno 58 bytů ve 22 budovách.

19:56
Dnes

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská šermířská federace (EFC) informovala o tom, že se do uzávěrky nepřihlásili na kvalifikační turnaj, který se uskuteční od 26. do 28. dubna v Lucembursku.

„Důvod jejich absence neznáme, nikdo nic oficiálně nevysvětlil,“ citovala agentura AFP předsedu EFC Giorgia Scarsa. Představitelé ruského šermu nicméně už dříve uvedli, že nechtějí rozdělovat reprezentanty na „dobré a špatné“.

19:06
Dnes

62 % Ukrajinců je prý ochotno bojovat za svou zemi. Podle průzkumu Sociological Group Rating provedeného v roce 2023 ve spolupráci s Gallup International a zveřejněného 23. dubna je podle svých slov připraveno bránit Ukrajinu 62 % obyvatel země.

Zobrazit celý online

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa