Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lukašenkovo nahnuté zdraví: Co stane, pokud dlouholetý diktátor zemře? A jak to zasáhne válku?

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
18. května 2023
05:00

O tom, že je Vladimir Putin nemocný, se mluví dlouho, spekulovalo se o tom už před jeho vpádem na Ukrajinu, po rozpoutání války se jen téma dostalo do popředí. Poslední týdny se ale pozornost upíná na nejbližšího spojence ruského prezidenta – na běloruského diktátora Alexandra Lukašenka. Ten už na oslavách Dne vítězství v Moskvě vypadal „slabě“, pak na několik dní zmizel, byl prý i v nemocnici. Režim v reakci na zvěsti o Lukašenkově možné smrti přišel se záběry dlouholetého vůdce. Ty možná zastavily zprávy o diktátorově skonu, ale přiživily spekulace o nahnutém zdraví. Diktátor vede Bělorusko v podstatě už 29 let, co by se stalo, kdyby zemřel?

„O zdravotním stavu diktátora Lukašenka koluje mnoho zvěstí. Pro nás to znamená jediné: měli bychom být dobře připraveni na jakýkoli scénář,“ napsala na twitteru běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která kvůli pronásledování běloruskými úřady žije v litevském exilu. Dodala, že je třeba obrátit Bělorusko na cestu k demokracii a zabránit Rusku, aby se vměšovalo. „Potřebujeme, aby mezinárodní společenství bylo proaktivní a rychlé,“ vyzvala svět.

Sinalý Lukašenko: Opatrná chůze, chrapot a obvázaná ruka

Spekulace o Lukašenkově zdraví zesílily, když se neukázal na Dni vlajky. Minsk to oficiálně nekomentoval, ale státní média zveřejnila nové fotky a video diktátora z návštěvy velitelství letectva a protivzdušné ochrany. Podle některých uživatelů sociálních sítí měl režim publikovat jen snímky, protože na videu je patrné, jak „křehký“ teď Lukašenko je. Hlas měl ochraptělý a slabý, sotva šel, komentují například reportéři stanice Svobodná Evropa (RFERL). Navíc fotky odhalily ještě výraznější obvaz na diktátorově ruce, tentokrát na levé.

Reportéři rovněž připomněli, že už během Putinovy přehlídky na Rudém náměstí ke Dni vítězství 9. května vypadal „nesvůj“ a pozornosti neunikl ani obvaz na pravé ruce či to, že se neúčastnil oběda lídrů, který Putin po přehlídce pořádal. Navíc k hrobu Neznámého vojína muselo Lukašenka dovézt auto, Putin a zbytek pohlavárů šli pěšky. To jen dál živilo spekulace, že mu není dobře.

Lukašenko v čele Běloruska stojí od roku 1994, tedy téměř tři desetiletí, není tedy žádným překvapením, že se mnoho Bělorusů – doma i v nuceném zahraničním exilu a stejně tak odborníci ptají: Co by se stalo, kdyby Lukašenko zemřel? Zajímá je také, zda by hrozila okupace Ruskem.

Co by se stalo v případě Lukašenkovy smrti?

„Na jednu stranu tu jisté riziko je, na druhou stranu by to představovalo obrovskou možnost dostat se ze sféry vlivu Moskvy,“ uvedl Franak Viačorka, poradce Cichanouské. Pokud by Lukašenko nemohl kvůli nemoci vykonávat svou funkci, hlavou státu by se stala předsedkyně Senátu Natalja Kačanovová, následně by byly vyhlášeny prezidentské volby konající se v řádu 30 až 70 dní.

„Jestli dostane Kačanovová možnost stát v čele země po dobu 30 až 70 dní, jak se budou vybírat kandidáti na prezidenta, jak by vypadala volební komise? Je tu spousta otázek,“ podotkl politický analytik Andrej Kazakevič s tím, že kdyby Lukašenko náhle zemřel, moc by převzala Bezpečnostní rada státu, kterou vede generál Aleksandr Volfovič. „Nesmíme si dělat iluze, i kdyby Lukašenko z nějakého důvodu náhle zmizel, bude to Rusko, kdo rozhodne, kdo se stane příštím běloruským prezidentem,“ zakončil Kazakevič.

Kyjev: Konec války se smrtí diktátora? Naivní sen

Pokud by se skutečně ukázalo, že Putin, potažmo Lukašenko mají vážné zdravotní problémy, mohlo by to hrát do karet Ukrajincům, kteří se brání ruské invazi. Tak se to aspoň jeví oku laika. Jenže Kyjev to vidí jinak. Ano, celá Ukrajina, i její západní spojenci, si přejí, aby válka co nejdříve skončila, klidně už zítra. Někteří Rusové a Bělorusové, co jsou nespokojeni s válkou a ekonomickou i společenskou situací ve svých zemích, jsou přesvědčeni o tom, že smrt diktátora (jednoho, druhého, či obou) by všechno změnila. V jejich očích je právě ten jeden muž ztělesněním naprostého zla, jestli zmizí, nastane mír a národ bude prosperovat.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

To je naivní sen a Ukrajinci jsou si toho moc dobře vědomi, takové sny si Kyjev navíc nemůže dovolit. „Dobře víme, že s Putinovou smrtí by válka neskončila,“ cituje web WorldCrunch. Za agresivní válkou na Ukrajině nestojí jen Putin, ale také jeho vojenské elity. Kyjev dobře ví, že nemůže spoléhat na smrt Putina a už vůbec ne na smrt Lukašenka. „Nelze čekat na smrt Putina, nebo jakéhokoliv jiného diktátora. Naše životy jsou v našich vlastních rukou, budoucnost si vytvoříme sami našimi činy,“ shodují se Ukrajinci.

Video  Svjatlana Cichanouská  - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa