Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lukašenko je vážně nemocný? Běloruský režim odpovídá na spekulace novou fotkou diktátora

Aktualizováno -
15. května 2023
18:58
Autor: simao, ČTK, Darina Jíchová - 
13. května 2023
21:37

Spekulace o skutečném zdravotním stavu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka sílí. A opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská upozorňuje, že je třeba se připravit na jakýkoliv scénář. Lukašenko byl o víkendu dle všeho převezen do prominentní nemocnice, v neděli pak nezvykle vynechal Den státní vlajky. Podle jednoho z opozičních předáků a bývalého ministra kultury Pavla Latušky je Lukašenko „zjevně velmi vážně nemocný“. Šířily se zvěsti i o Lukašenkově smrti, Minsk reagoval novou fotkou prezidenta z návštěvy velitelství letectva a protivzdušné obrany.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko byl podle běloruských opozičních zdrojů převezen v sobotu do nemocnice, uvedl Kyiv Independent. Nemělo však jít o hospitalizaci jednoho z mála zbývajících spojenců ruského válečného agresora Vladimira Putina, ale nemocnici opět opustil. Rozjel se však kolotoč událostí a komentářů, které zavdávají prostor spekulacím, jak je na tom Lukašenko se svým zdravím doopravdy.

Převoz do nemocnice

„Podle našich informací dnes kolem 19:00 dorazil Lukašenko do Republikánského klinického lékařského centra (‚prezidentské kliniky‘) poblíž nádrže Drazdy,“ uvedl v sobotu na Twitteru Belarusian Hajun project.

Hospitalizovaný však Lukašenko patrně nebyl. „Lukašenkova kolona opustila nemocnici o dvě hodiny později,“ dodal totiž tento zdroj později. Jde přitom o kliniku na předměstí Minsku, kterou využívají nejvyšší představitelé země.

V neděli se však opět objevily zvěsti, že Lukašenko skutečně není v pořádku. BBC informovala o tom, že autokratický politik, který obvykle vystupuje s projevem na každoroční akci Dne státní vlajky tentokrát netradičně chyběl. Vzkaz za něj četl běloruský premiér Raman Haloučanka.

Novinářka: Je očividně vážně nemocný

Jak napsala agentura DPA, stalo se tak poprvé po 29 letech, co prezident chyběl. Přiživilo to spekulace o Lukašenkově zhoršujícím se zdravotním stavu. 

Novinářka Hanna Ljubakovová poznamenala na své twitteru: „Lukašenko nebyl na veřejnosti několik dní, jeho schůzky byly zrušeny, je očividně vážně nemocný. A jako vždy jeho stav státním tajemstvím.“ Také některá běloruská média mluví o nemoci.

Na Rudém náměstí byl, ale...

Běloruský vůdce minulý týden společně s Putinem a lídry několika středoasijských zemí a Arménie přihlížel vojenské přehlídce na Rudém náměstí.

Ihned poté se ale vrátil do Minsku a nezůstal v Moskvě až do konce oslav. V Minsku se sice rovněž zúčastnil oslav vítězství nad nacistickým Německem, ani tehdy nepřednesl svůj tradiční projev.

Běloruský opoziční server Naša Niva uvedl, že Lukašenka zřejmě přinutili přiletět do Moskvy, i když není zdráv, o čemž údajně svědčil i jeho „zkormoucený výraz“ na přehlídce. Na sociálních sítích se objevila informace, že na letiště při zpáteční cestě z Moskvy doprovázela běloruského autoritářského vůdce sanitka.

Musí být napojen na kapačky?

Minsk spekulace o Lukašenkovi nekomentoval. Běloruská státní média nicméně v pondělí zveřejnila fotografii, která podle ní zachycuje aktuální Lukašenkovu návštěvu velitelství letectva a protivzdušné obrany.

Opoziční server Naša Niva si povšiml, že na tomto snímku má Lukašenko ovázanou druhou ruku než v Moskvě, což podle portálu patrně svědčí o tom, že musí být pravidelně napojen na kapačky, a pod Lukašenkovou bundou se rýsují obrysy jakési vesty.

Spekulace o zdraví diktátora Lukašenka: Obvázanou má levou ruku (15.5.2023) Spekulace o zdraví diktátora Lukašenka: Obvázanou má levou ruku (15.5.2023) | Profimedia.cz

Moskva mlčí

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina v pondělí  Lukašenkův stav nechtěl komentovat. „Je třeba se řídit oficiálními zprávami. Ze strany Minsku žádné takové oficiální zprávy nebyly,“ řekl novinářům kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Minsk je pokládán za nejbližšího spojence Moskvy. Do ruské invaze na Ukrajině se Bělorusko sice přímo nezapojilo, ale poskytlo Rusku své území a letiště.

Exministr: Kymácí se slabostí

Podle BBC Lukašenko v Moskvě rovněž vynechal oběd s Vladimirem Putinem. „Lukašenko vypadal viditelně unaveně a pravou ruku měl obváznou,“ poznamenává BBC.

I podle jednoho z běloruských opozičních předáků a bývalého ministra kultury Pavla Latušky je Lukašenko „zjevně velmi vážně nemocný“. „Nedokáže ujít pár set metrů, nemůže ani stát rovně na tribuně, kymácí se slabostí,“ uvedl Latuška. Podle médií je Lukašenko, přezdívaný poslední evropský diktátor, od začátku května celkově málo vidět.

Cichanouská: Je třeba připravit se na jakýkoliv scénář

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská v pondělí uvedla, že je třeba se připravit „na jakýkoli scénář“.

„O zdravotním stavu diktátora Lukašenka koluje mnoho zvěstí. Pro nás to znamená jediné: měli bychom být dobře připraveni na jakýkoli scénář,“ napsala na twitteru Cichanouská, která kvůli pronásledování běloruskými úřady žije v litevském exilu. Dodala, že je třeba obrátit Bělorusko na cestu k demokracii a zabránit Rusku, aby se vměšovalo. „Potřebujeme, aby mezinárodní společenství bylo proaktivní a rychlé,“ vyzvala svět.

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská (15.5.2023) Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská (15.5.2023) | Reuters

U moci od července 1994

Lukašenko je u moci od července 1994, kdy byl hlavou státu zvolen poprvé. O dva roky později prosadil novou ústavu a díky tomu prezidentský mandát prodloužil do roku 2001. Prezidentské volby v tomto roce opět vyhrál a referendem v roce 2004 zrušil omezení, které mu znemožňovalo vykonávat úřad prezidenta více než dvě funkční období.

Lukašenko poté podle ústřední volební komise vyhrál i další volby v letech 2006, 2010 a 2015. Podle oficiálních výsledků byl zvolen i ve volbách v roce 2020. Opozice a západní země ale označily oznámený výsledek za zmanipulovaný a Bělorusko následně zažilo obrovskou vlnu protestů. Policie proti nim tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše.  - Videohub
Video se připravuje ...

MarekBadatel ( 15. května 2023 23:08 )

Kdo přežije Novičok, přežije vše.

MarekBadatel ( 15. května 2023 23:07 )

Čas měří všem stejně, to je jediná spravedlnost na tomto světě. Je jedno jestli jste král nebo dělník, každý jednou zestárne. Už mu není 20 to by si měl uvědomit. A asi mu dochází s kým se spolčil (s Ruskem)a co to všechno obnáší.

turista.z. ( 15. května 2023 23:03 )

Je nejak moc bily, neni to figurina..?

jasnavolba ( 15. května 2023 17:29 )

nechte už špinavé propagandy před chvíli dávali že dělá inspekci někde v bělorusku.

verka1 ( 15. května 2023 14:24 )

Rusáci po něm něco chtěli a on nechtěl a tak ho trochu přiotrávili. Měl štěstí mohl vypadnout z okna.

Zobrazit celou diskusi