Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uniklý plán Rusů na rozvrat Moldavska: Poškození vztahů se Západem, hrozby plynem a podpora proruských sil

Autor: tsv - 
19. března 2023
10:29

Zahraniční média odhalila a zveřejnila údajný pětistránkový plán Ruské federace na destabilizaci Moldavska. V zemi, jež byla dříve součástí Sovětského svazu, chce Kreml podporovat vznik proruských aktivistických skupin, zamezit prohloubení kladných vztahů se Severoatlantickou aliancí (NATO) a hrozit odstřižením státu od dodávek plynu. K uniklému dokumentu se veřejně vyjádřil kremelský tiskový mluvčí Dmitrij Peskov, který existenci plánu popírá.

Dokument s oficiálním názvem Strategické cíle Ruské federace v Moldavské republice obsahuje krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé plány, které mají v průběhu deseti let zajistit nadvládu Ruska nad zemí. Kreml chce na základě dokumentu zabránit připojení Moldavska k NATO a eliminovat jeho vztahy se Západem, informoval server CNN.

Mezi prvními položkami na seznamu úkolů je „podporovat moldavské politické síly bojující za konstruktivní vztahy s Ruskou federací“, dále „stavět se proti spolupráci mezi Moldavskou republikou a NATO“, dlouhodobým cílem je pak „vytvořit stabilní proruské vlivné skupiny mezi moldavskými politickými a ekonomickými elitami“ a „vyvolat negativní postoj k NATO“.

Peskov existenci plánu popírá

K dokumentu se negativně vyjádřil tiskový mluvčí Peskov. „O existenci takového plánu nic nevíme,“ prohlásil. „Nevylučuji, že je to další falešná zpráva. Rusko vždy bylo a zůstává otevřené k vytváření přátelských, sousedských, pro obě strany výhodných vztahů, a to i s Moldavskem. Velmi nás mrzí, že současné vedení Moldavska má vůči Moskvě tyto zcela neopodstatněné a nepodložené předsudky.“

Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc zrušil dekret z roku 2012, jenž zajišťoval suverenitu Moldavska. Jako důvod uvedl nutnost „zajistit národní zájmy Ruska v souvislosti s výraznými změnami v mezinárodních vztazích“. Moldavsko mezitím v posledních týdnech zatklo několik proruských aktivistů i údajného člena ruské Wagnerovy skupiny, která se měla pokusit proniknout do země.

12:13
29. 3. 2024

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.

12:01
29. 3. 2024

Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.

11:23
29. 3. 2024

Podle sdělení ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala ruský úder poškodil energetickou infrastrukturu v šesti regionech: Dněpropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Lvovské, Čerkaské a Černivické oblasti. Někde jsou odstávky v dodávkách energií, uvedl Šmyhal a dodal, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany. Stanice BBC dříve informovala o přerušení v dodávkách elektřiny v Dněpropetrovské a Charkovské oblasti.

Kompletní online

Video  Útok ruské stíhačky na americký dron zachytilo video.  - U.S. Air Force
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa