Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavře Rusko kohouty do světa? Kreml zvažuje zákaz vývozu ropných produktů

Autor: ČTK - 
15. září 2023
21:15

Ruská vláda zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj. Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě. V poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.

Další možností, o které vláda v důsledku problémů na domácím trhu s pohonnými hmotami uvažuje, je podle agentury TASS zvýšení cla na vývoz ropných produktů. Podle zdrojů agentury Interfax by se dodatečné clo vracelo firmám, které by plnily kvóty ministerstva energetiky pro dodávky ropných produktů na domácí trh.

K dočasnému zastavení vývozu ropných produktů již začátkem září vyzval ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Varoval, že nedostatek pohonných hmot by mohl narušit podzimní sklizeň i setbu.

Zdroje z odvětví koncem srpna agentuře Reuters sdělily, že situace na ruském trhu s pohonnými hmotami by se mohla v příštích měsících dál zhoršovat.

Video se připravuje ...
Další videa