Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Střely Storm Shadow jsou nebezpečnější než raketomety HIMARS. „Loví“ ruské velitele

Autor: DVL, swp - 
17. června 2023
08:33

Minulý měsíc Velká Británie oznámila, že dodá Ukrajině střely zvané Storm Shadow, které jsou vhodné k ničení bodových silně bráněných cílů. Ruskem dosazený šéf Záporožské oblasti připustil, že ruská armáda má s ničením Storm Shadow obrovské problémy. Navíc se jí údajně podařilo zabít několik vysoce postavených ruských důstojníků, informoval deník Daily Mail.

Rusko přiznalo, že střely zvané Storm Shadow, které Ukrajině dodala Velká Británie, způsobují značné problémy silám Vladimira Putina.

Jevgenij Balitskij, Moskvou jmenovaný šéf okupované Záporožské oblasti na Ukrajině, řekl, že tyto zbraně způsobují potíže, a jsou dokonce pro ruskou armádu více problematické než americké raketomety HIMARS. Jeho slova potvrdila domněnky o tom, že střely Storm Shadow s dlouhým doletem budou v nové ukrajinské protiofenzivě zásadní.

„Musím říct, že nám rozhodně způsobují potíže – především se střelami Storm Shadow,“ připustil Balitskij. „Nějak jsme se naučili sestřelit americké HIMARS. Ale s britskými Storm Shadow je to ještě těžší. Mají větší rádius. Takže to je pro nás problém. Vlastně náš systém protivzdušné obrany má s nimi obrovské problémy. Dokážou je sestřelit, ale je tu jen 50% šance na to, že se tak stane. Nedávno jsme sestřelili jednu ze čtyř, tři se k nám dostaly. Někdy se povede sestřelit dvě.“

„Střely jsou moderní, sice ne nejnovější, ale jsou dostatečně silné, létají pořádně. Myslím to tak, že létají na několik rychlostí v různé nadmořské výšce, manévrují, takže není lehké je sestřelit,“ dodal.  

Velká Británie oznámila teprve nedávno – 11. května – že Ukrajině střely dodá.

Tento týden se objevily zprávy o tom, že střely Storm Shadow zabily 52letého ruského generálmajora Sergeje Gorjačova v útoku v Záporožské oblasti. Má se za to, že zabiti byli také další vysoce postavení ruští důstojníci.

Pozemní rakety se 450 kg těžkou hlavicí mají dosah okolo 155 mil. Umožňují ukrajinským silám proniknout hlouběji na okupované území, což bylo dříve nemožné. Střely Storm Shadow už byly použity na velitelství ruské armády poblíž Heničeska. Místopředseda ruské vlády pro obranný a kosmický průmysl Denis Manturov odjel z místa jen několik málo minut před zásahem.

Střely udeřily také na přístavní města Berďansk a Mariupol, které leží u Azovského moře. Dále byly vyslány do města Luhansk v regionu Donbas.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online
Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa