Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Profesor“ Putin mezi školáky: Kremelská propaganda jede naplno už na základkách

Autor: DVL, ČTK, swp - 
5. září 2023
05:00

V Rusku i na Ukrajině začíná školní rok již 1. září. Při této příležitosti promluvil k žákům i ruský prezident Vladimir Putin. Vzpomínal na sovětskou éru a mluvil o velkoleposti ruského národa. Kromě toho nový školní rok s sebou přínáší i nová opatření - žáci dostanou nové učebnice a začnou se vyučovat nové předměty s cílem vštěpovat studentům názory Moskvy. Někteří žáci navíc museli dávat své peníze na oběd ruské armádě, jiní museli klečet u ruské vlajky a zpívat ruskou státní hymnu. Co dalšího museli žáci dělat? Jakou roli v tom hraje ruská vláda? A jaký školní rok budou mít děti na Ukrajině?

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil na začátku školního roku k dětem. Vzpomínal na éru Sovětského svazu, kdy „všichni žili v jedné jediné zemi“ a „byli neporazitelní“, přičemž Rusko zavádí řadu nových opatření pro novou válečnou generaci, napsal americký deník The Washington Post.

„Uvědomil jsem si, proč jsme vyhráli Velkou vlasteneckou válku,“ řekl Putin studentům a použil při tom ruský název 2. světové války. „Bylo nemožné porazit takový národ s takovým duchem. Byli jsme absolutně neporazitelní. A takoví jsme teď.“

Putin také hovořil o tom, že je třeba zavést „jednotný vzdělávací systém“ na „nových teritoriích, nových regionech“, přičemž odkazoval na okupovanou Ukrajinu. Mezi tyto snahy patří například změnit učební plán dějepisu, kde by byla válka proti Ukrajině popsána jako válka proti „neonacistům“. 

Prezidentův proslov se uskutečnil prostřednictvím videokonference v okupovaném Mariupolu, kde vznikla nová škola. Putin prohlásil, že Rusko vyčlení během 2,5 roku ze svého rozpočtu téměř dva biliony rublů (zhruba půl bilionu korun) na rozvoj ovládnutých území na Ukrajině. Zdůvodnil to slovy, aby „se lidé cítili součástí velké země a měli výhody“. 

„Život vojáka je k nezaplacení"

Podobné proslovy studenti poslouchají každý týden během setkání nazvaném „Hovory o důležitých věcech“, kdy učitelé na těchto hodinách šíří ruskou propagandu zadanou ruskou vládou. Tato setkání byla zavedena již před rokem.

Kromě toho žáci dostali i nové učebnice reflektující názory Moskvy.

V předmětu „Základy bezpečnosti života“, který je určen pro žáky od 5. do 11. třídy, studenti absolvují základní vojenský výcvik, budou se učit o zbraních a dronech a učit se dělat cvičení a salutovat. 

Dalším předmětem budou například „Základy ruské státnosti“, kde se studenti budou učit, že „Rusko nemá žádné hranice“. 

Na anexovaném Krymu v Simferopolu bylo žákům řečeno, že by měli peníze za své obědy darovat armádě. Na krabici, do které měly děti vkládat „příspěvky“, stálo: „Školní pizza stojí sto rublů, život vojáka je k nezaplacení. Na našince nekašleme.“ Informoval o tom deník The Mirror.

Pokleknout k ruské vlajce

V Nižním Novgorodu museli prvňáčci přijít první školní den ve vojenské uniformě. V jiných regionech si zase někteří guvernéři či vojenští důstojníci hráli „na otce“, když doprovázeli do školy děti padlých vojáků. Ve škole v Krasnojarsku museli děti zpívat vlasteneckou píseň s textem: „Dokud jsi s námi, pane, dokud je s námi pravda, říkáme - děkujeme ti za vítězství.“

Kromě toho v Krasnojarsku musely děti během zpívání pokleknout a držet při tom ruskou vlajku.

Zapojili se i samotní ruští vysocí představitelé. Premiér Michail Mišustin hrál s jedním žákem tenis. Ministr školství Sergej Kravcov zpíval se studenty státní hymnu. Ministr obrany Sergej Šojgu gratuloval žákům Vojenské akademie generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace k začátku nového školního roku. 

Rusové zcela zničili 361 škol

A jaký bude školní rok na územích Ukrajiny, která nejsou okupovaná? Do školy se vrací 3,6 milionu dětí, z toho bude osobně docházet pouhá třetina dětí, napsal The Kyiv Independent. Zbytek dětí se bude učit online či bude výuka probíhat hybridně. 

Ruské bombardování a ostřelování od vypuknutí konfliktu postihlo 3750 škol, z toho 3389 vzdělávacích zařízení Rusové poškodili a 361 škol úplně zničili, uvedlo ukrajinské ministerstvo školství.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa