Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Rusko se vydalo do svaté války.“ Diktátor Kim slíbil Putinovi, že KLDR stojí pevně za Ruskem

Aktualizováno -
13. září 2023
16:50
Autor: ČTK, Mii - 
13. září 2023
06:57

Severní Korea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl dnes podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru. Podle Kima, pro kterého byla dnešní návštěva první zahraniční cestou od pandemie covidu-19, Moskva i Pchjongjang vedou svatou válku proti Západu.

Na videozáznamu zveřejněném agenturou RIA Novosti si Putin a Kim potřásají rukou a vyměňují zdvořilostní fráze. Severokorejský lídr Putinovi poděkoval, že ho pozval do Ruska i přes svoji vytíženost. „Velmi rád Vás vidím,“ odpověděl mu Putin.

Dvojice si podle zveřejněných fotografií prošla areál kosmodromu. „Rusko se vydalo do svaté války na ochranu své suverenity a bezpečnosti ... proti hegemonním silám,“ řekl Kim Putinovi. „Vždy budeme stát za rozhodnutími prezidenta Putina a ruského vedení ... a společně bojovat proti imperialismu,“ uvedl severokorejský vůdce prostřednictvím překladatele, píše Reuters.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj  - Reuters
Video se připravuje ...

Oba státníci krátce jednali před zástupci tisku - podle TASS trvala veřejná část debaty devět minut. Zatímco Kim hovořil o boji proti Západu, Putin se zmínil o nutnosti projednat ekonomickou kooperaci obou států. 

Letadlo versus obrněný vlak

Zatímco Putin přiletěl na kosmodrom Vostočnyj letadlem, Kim přicestoval ze své vlasti obrněným vlakem. Jde o jeho první zahraniční cestu od začátku pandemie covidu-19, během níž KLDR zcela uzavřela své hranice. Předtím se v roce 2019 sešel s Putinem v ruském Vladivostoku.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov se podle agentury Reuters nechtěl vyjádřit k tomu, zda Putin s Kimem budou jednat o dodávkách zbraní. Uvedl nicméně, že obě země spolupracují v „citlivých“ oblastech, a že detaily této spolupráce by se neměly zveřejňovat.

Americký deník The New York Times začátkem září informoval, že Kim se chystá do Ruska na jednání s Putinem o možných dodávkách zbraní a munice, které by Moskva mohla použít ve své válce proti Ukrajině. Také bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby již dříve uvedl, že americké zpravodajské služby mají informace o jednáních mezi Ruskem a KLDR o dodávkách zbraní.

henrybonniehanss ( 13. září 2023 18:29 )

Snad ruské obyli nasytí k smrti vyhladovely severokorejsky lid.

bullshit ( 13. září 2023 16:58 )

Škoda že obtloustlý diktátor není schopen zajistit národu alespoň slušný život. Hlavně že má miliony min a triliony nábojů

trintin ( 13. září 2023 09:19 )

společně bojovat proti imperialismu?? Tohle už kdysi přísahal "lídr Pavko"?

stařec ( 13. září 2023 07:56 )

Vivat Putin !!!!

Zobrazit celou diskusi