Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diktátor Kim na základně ve Vladivostoku: Šojgu ukázal ruskou chloubu

Autor: ČTK - 
16. září 2023
08:27

Vůdce KLDR Kim Čong-un dnes při svém pátém dni návštěvy Ruska absolvoval prohlídku vojenského vybavení na základnách ruského dálného východu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mu v okolí města Vladivostok předvedl bombardéry schopné nést jaderné zbraně, nadzvukové střely či fregatu Maršál Šapošnikov. Informovaly o tom tiskové agentury.

Kimova návštěva má podle obou stran ukázat možnosti spolupráce obou zemí v době, kdy Rusko potřebuje další zbraně pro svou pokračující agresi na Ukrajině. Severokorejský diktátor dnes podle agentur zhlédl například bombardéry Tu-160, Tu-95 a Tu-22, které Moskva nasazuje v ukrajinské válce.

„Mohou doletět do Japonska a zpátky,“ prohlásil podle agentur Šojgu. Kim se na zveřejněných záběrech usmívá a ptá se například na to, jak se z bombardérů odpalují střely.

Ruský ministr mu předvedl rovněž letoun Mig-31 vybavený nadzvukovými střelami Kinžal, které mohou nést jaderné hlavice. Jejich dolet je až 2000 kilometrů a jejich rychlost je až 12.000 kilometrů v hodině.

Kim do Ruska v úterý přijel ze Severní Koreje obrněným vlakem a na nádraží Chasan poblíž rusko-severokorejské hranice jej přivítali funkcionáři. Po dlouhé cestě vlakem na sever se ve středu na kosmodromu Vostočnyj setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterému dal najevo bezmeznou podporu všech jeho kroků. V pátek pak navštívil město Komsomolsk na Amuru a tamní letecký závod, kde se vyrábějí stíhačky.

Možná užší zbrojní spolupráce mezi Severní Koreou a Ruskem vyvolává obavy nejen v Jižní Koreji, ale také ve Spojených státech. Obě země jsou znepokojeny z toho, že by nevyzpytatelný severokorejský diktátor mohl získat přístup k některým vyspělejším technologiím z Ruska a naopak poskytnout Moskvě nedostávající se zbraně pro pokračování války na Ukrajině. Washington i Soul v pátek prohlásily, že vojenská spolupráce obou zemí je porušením sankcí OSN vůči Pchjongjangu. Kreml po Putinově setkání s Kimem prohlásil, že oba státy budou spolupracovat v citlivých oblastech, neupřesnil však, zda půjde i o dodávky zbraní.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. září 2023 10:38 )

Jen, kluci, počkejte až se naštve Krteček s Rákosníčkem a pošlou Ukrajincům svoje rachejtličky.

Uživatel_5629124 ( 16. září 2023 10:26 )

Šojgu mu ukázal chloubu - dobře Blesk👍😆😆😆

bullshit ( 16. září 2023 09:00 )

Škod že promrd@né peníze nepoužijí oba výtečníci na blahobyt svého lidu.

Zobrazit celou diskusi