Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Žene nová ukrajinská raketa svět k 3. světové? Experti se bojí, že Putin udělá něco zoufalého

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
16. září 2023
05:00

Minulý měsíc Kyjev zlikvidoval ruský systém protivzdušné obrany, použil k tomu modifikované rakety, zřejmě Neptun. Díky těmto střelám tak byli ukrajinští obránci schopni zasáhnout cíle daleko na teritoriu Ruské federace. Nikdo, a už zřejmě asi vůbec ne ruský prezident Vladimir Putin, si v únoru 2022, když Kreml zahájil své brutální tažení na Ukrajině, nepředstavoval, že by se obráncům něco takového mohlo podařit. Posunuly však modernizované rakety svět zase o krok blíž ke třetí světové válce? Tuto potenciální hrozbu pro list Daily Mail rozebrali experti.

Hrozí ze strany Ruska nějaká odveta kvůli novým kyjevským raketám? Někteří vojenští analytici totiž připouštějí, že by Putin mohl přikročit k „něčemu zoufalému“. Výkonný ředitel think-tanku Henry Jackson Society Alan Mendoza se domnívá, že ze strany Ruska nehrozí útok jadernými zbraněmi. „To je nepravděpodobné, ale samozřejmě to zůstává na stole, zvláště pokud se bude šéf Kremlu cítit zahnaný do kouta, když by měly ukrajinské útoky na ruské cíle pokračovat,“ uvedl Mendoza.

Washington palná síla Kyjeva šokovala

„Ale to, že by Rusko zasáhlo Ukrajinu nebo členský stát NATO jadernou zbraní jen kvůli použití rakety Neptun, není pravděpodobné. Takový krok by si vyžádál silnou odpověď ze strany Západu a uspíšil by pád Putinova režimu,“ načal Mendoza. „Na druhou stranu musím však zmínit, že pokud bude Putin cítit, že ztrácí moc a kontrolu, může se uchýlit k něčemu opravdu zoufalému. Pokud by to zašlo, až do takového bodu, doufal bych, že by se velení ujaly v uvozovkách rozumnější složky ruské elity,“ doplnil.

Bývalý americký atašé v Moskvě a poradce v otázkách obrany exgenerál Kevin Rayn poznamenal, že „Washington byl v šoku z palného dosahu Kyjeva“. „Americká administrativa se obává, že úspěšné útoky Ukrajiny na Rusko by mohly Putinovi poskytnout ospravedlnění k rozšíření jeho války na Západ, nebo dokonce k použití jaderných zbraní,“ prohlásil Ryan s tím, že pokud Ukrajina zintenzivní útoky raketami Neptun na ruskou infrastrukturu, dojde k eskalaci války a Putin zesílí útoky na ukrajinská města.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci srpna s odkazem na ministerstvo strategického průmyslu informoval o úspěšném uplatnění ukrajinských zbraní dalekého dosahu. Ukrajinci podle něj zasáhli cíl vzdálený 700 kilometrů. Tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov už dříve oznámil, že ukrajinské ozbrojené síly zničily vypouštěcí zařízení raket systému protivzdušné obrany S-400 na anektovaném Krymu za „pomoci nové moderní ukrajinské rakety“. V médiích tehdy zazněly dohady o ukrajinské střele Neptun, které se také připisuje potopení ruského křižníku Moskva.

To ruští propagandisté úspěch obránců radši než ukrajinským modernizovaným střelém připsali raketám Storm Shadow, které Ukrajině poskytla Británie. Samozřejmě neopomněli připojit hrozby odplaty Západu.

Experti: Raketa je schopná působit Rusům velké škody

Modernizace Neptunu, tedy přerod protilodní střely, na projektil, který může být ze země vypálen na pozemní cíl, dala Zelenského armádě možnost zasáhnout hluboko na ruské území. Ruské cíle, například v Moskvě, jsou ale Ukrajinci schopni likvidovat i pomocí dronů. Nicméně se ukrajinská armáda jen zřídka veřejně k takovým náletům hlásí. „Drony jsou jedna věc, ale tahle tajná modernizovaná raketa by mohla Kyjevu umožnit s téměř naprostou přesností zasáhnout cíl na 322 kilometrů za ruskou hranicí,“ vysvětlil Bryden Spurling z think-tanku RAND Europe.

„Původní verze Neptunu, tedy jako protilodní střela, byla schopná potopit chloubu ruského námořnictva – křižník Moskva. Tak je vidět, jak přesná zbraň to je,“ dodal s tím, že modernizovaná verze by mohla být schopná cílit do vzdálenosti 360 kilometrů. „A upravené rakety jsou dalším zdrojem ukrajinského arzenálu a nepojí se k nim žádné podmínky užití jako k některým západním zbraním,“ navázal Spurling. A jaké by podle něj mohly být ukrajinské cíle? Ruské vojenské základny včetně těch leteckých, centrály vedení, logistická střediska, námořní zařízení a další klíčové vojenské objekty.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Spurling si nemyslí, že by Kyjev použil střely k útoku na civilisty, poukázal však na to, že ukrajinské drony cílily na vládní kanceláře v moskevské obchodní čtvrti. „Navzdory drsné ruské rétorice Kreml nebude chtít riskovat eskalaci, která by mohla do konfliktu ještě více zatáhnout NATO a Západ,“ uvedl. „Avšak je možné, že kdyby Ukrajina použila Neptun ke zneškodnění nějakého zvláště citlivého cíle, Rusko by mohlo mít pocit, že musí situaci eskalovat,“ varoval.

Teprve čas ukáže efektivitu střely

„Škodu, jakou by Neptun napáchal, by Rusko nebylo schopné nijak skrýt,“ navázal vysloužilý americký plukovník Gian Gentile. „Útok na cíle v Rusku těmito ukrajinskými raketami R-360 by dostal válku k Rusům přímo domů, a to zejména Rusům žijícím v Moskvě. Takže na strategické úrovni je jejich dopad spíše psychologický v tom, že boří mýty o válce propagované ruskými státními médii, a tohle už by ruská propaganda přebít nezvládla,“ dodal Gentile.

Experti se shodují, že přidání těchto upravených raket Neptun do ukrajinského arzenálu nemusí být klíčovým momentem války. Jejich hrozba by však jistě mohla pomoci posílit úsilí ukrajinských sil prorazit ruské obranné linie na Donbasu a na jihu Chersonské a Záporožské oblasti. „Rozšíření arzenálu o takovou raketu samozřejmě nebude klíčovým momentem války, to přijde, až když se podaří prorazit ruské obranné linie, nebo až s událostmi vedoucími k odstranění Putina a jeho vládních elit z Kremlu,“ zhodnotil Mendoza.

Útoky na ruské cíle však nepochybně sníží už tak slabou morálku ruské armády, což by mohlo Ukrajincům pomoct k proražení linií. Mendoza dodal, že spíš než o Rusko, se Putin bude obávat o strategické a vojenské cíle na anektovaném Krymu. Člen think-tank RUSI Samuel Cranny-Evans dodal, že Neptun sice nemá takovou výkonnost, dolet a přesnost jako Storm Shadow, nicméně mohou napáchat značnou škodu a posílit ukrajinskou armádu a její schopnosti. „Není jasné, zda jsou schopné létat s proměnným profilem letu, což je to, co dělají střely Storm Shadow, aby se vyhnuly protivzdušné obraně a detekci radaru,“ uvedl. Všichni experti rovněž dodali, že teprve čas prokáže efektivitu nových ukrajinských raket, ale i to, k čemu Rusko doženou.

Video se připravuje ...
Další videa