Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zná Putinova tajemství? Ruský lékař byl zadržen při pokusu o útěk ze země

Autor: DVL, swp - 
11. září 2023
05:00

Přední ruský lékař, o kterém se říká, že pravděpodobně zná tajemství ruského prezidenta Vladimira Putina (70), byl zatčen Federální službou bezpečnosti. Vladimir Truchin (59) byl zdržen poté, co byl přistižen při snaze uprchnout ze země, uvedl list Daily Mail.

Ruský šéf pro vakcíny a sérum Truchin se před šesti dny ztratil. Byl současně vyhozen ze svého vedoucího postu ve velkém státním ústavu během obvinění z „podvodu“ poté, co jeho rodina nahlásila, že je pohřešován. Říká se, že zná vnitřní záležitosti o nejnovějším ruském výzkumu a vývoji v oblasti vakcín, sér a „bakteriálních přípravků“.

Útěk do Běloruska

Truchin byl zadržen kontrarozvědkou Vladimira Putina při snaze o útěk do zahraničí přes Bělorusko, informoval kanál Telegram Cheka-OGPU. Byl dlouholetým ředitelem Petrohradského výzkumného ústavu vakcín a sér.

„Pokoušel se opustit Ruskou federaci a dostat se do Běloruska. Byl zadržen důstojníky ruské státní bezpečnosti, kteří zřejmě věděli, že... plánuje odcestovat do zahraničí,“ dodal kanál.

Bylo proti němu zahájeno trestní řízení, když „vyšlo najevo, že Truchin má v úmyslu opustit Ruskou federaci a mohl by vyzradit spoustu zajímavých věcí o ruských vakcínách a sérech,“ uvedl kanál. „Bylo zjištěno, že měl nikaragujský pas,“ dodal.

Případ, který se proti němu náhle otevřel, se podle kanálu soustředí na údajnou platbu 4,75 milionu liber (v přepočtu zhruba 135 001 762 Kč) jihoamerickému biotechnologickému institutu.

Zpravodajství Fontanka uvedlo, že je držen ve vyšetřovací vazbě pro menší obvinění ze zpronevěry kolem 5000 liber (v přepočtu zhruba 142 107 Kč).

Záhadné smlouvy

Jeho ústav je v čele institucí, které se zabývají léky proti koronaviru, hepatitidě a sexuálně přenosným chorobám a hraje vedoucí roli ve vývozu ruských vakcín, ale má i další záhadné smlouvy. Největším – a jediným – klientem byla společnost vlastněná Sergejem Čemezovem, Putinovým blízkým kamarádem a bývalým kolegou z tajných služeb, který je miliardářským šéfem ROSTECu, státního hi-tech obranného konglomerátu.

Institut, v jehož čele Truchin stojí, je součástí Federální lékařské biologické agentury (FMBA), což je ruský státní orgán, který má za úkol zajišťovat radiační, chemickou, biologickou bezpečnost a hlavní ochranu zdraví země.

Truchinova dcera ho viděla naposledy v Moskvě 3. září, ale podle zpráv od té doby už nebyl spatřen. Napsal zaměstnancům svého ústavu dopis na rozloučenou, v němž oznámil svůj odchod a poznamenal: „Toto rozhodnutí bohužel nebylo mé.“

Jeho aplikace WhatsApp a Telegram byly krátce otevřeny 5. září, ale nebyl s nikým v kontaktu, uvedly zprávy. Poté, co zmizel, byl vyhozen z FMBA za údajný rozsáhlý podvod.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online
Video  Velvyslanec Matula o misi v Kyjevě, nejtěžším rozhodnutí i strachu rodiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa