Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Absolutní teror turistů při zemětřesení v Maroku: Hýbala se celá budova, lidé moc křičeli

Aktualizováno -
10. září 2023
18:08
Autor: DVL, ČTK - 
10. září 2023
05:00

Maroko v pátek večer zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 100 let. Deník Daily Mail přinesl děsivé výpovědi turistů ze zasažené oblasti. „Celá budova se jen otřásla, bylo to tak děsivé. Zaměstnanci pobíhali jako bezhlavá kuřata, lidé z naší cestovní kanceláře nevěděli, co mají dělat. Bylo to prostě strašné,“ popsala jedna z turistek.

Centrální Maroko zasáhlo v pátek večer nejsilnější zemětřesení za posledních 100 let. Jeho ohnisko o síle 6,8 stupně bylo 18 kilometrů pod pohořím Velký Atlas, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Největší škody a nejvíce lidských obětí marocké úřady hlásí z obtížně přístupných horských oblastí, kde budovy nejsou stavěny tak, aby odolaly mohutným otřesům. Marocké úřady mluví o více než 2000, počet obětí se během neděle zvýšil na 2122, zraněných je více než 2400. Podle dosavadních informací mezi nimi nejsou žádní čeští občané. Svět vyjadřuje Maroku soustrast a mnohé země, včetně Česka, chystají pomoc.

Následky ničivého zemětřesení v Maroku (9. 9. 2023) Následky ničivého zemětřesení v Maroku (9. 9. 2023) | Reuters

„Bylo to prostě strašné“

Britští a američtí turisté vypověděli Daily Mailu, co prožili během zemětřesení. Uvedli, že v Marrákeši byla hromada sanitek, svědci také popsali „nesnesitelný křik a pláč“. Britští turisté, kteří se nacházeli v Itálii, Portugalsku a Španělsku, řekli reportérům, že otřesy z Maroka cítili až do těchto destinací.

Britská dovolenkářka Debra Wiltonová byla se svým manželem v hotelu v Marrákeši. Hotel podle ní upadl do „naprostého chaosu“. „Přijeli jsme a zamířili do baru, v tu chvíli došlo k zemětřesení. Celá budova se jen otřásla, bylo to tak děsivé. Zaměstnanci pobíhali jako bezhlavá kuřata, lidé z naší cestovní kanceláře nevěděli, co mají dělat. Bylo to prostě strašné,“ vypověděla.

Přestože žádní hosté v hotelu nebyli zraněni, žena uvedla, že byl zraněn člen personálu, ale sanitka rychle přijela, aby ho odvezla do nemocnice. „Manžel mé neteře spolu s dalším hostem museli použít páčidlo, aby pomohli třem lidem uvězněným ve výtahu. Žádný skutečný nouzový plán neexistoval. Potom nám všem řekli, abychom zůstali venku. Pak jsme museli strávit noc před hotelem a spát na ručnících a přikrývkách. Opravdu strašné,“ popisovala žena.

Dodala, že mezi hosty, jímž bylo řečeno, aby zůstali mimo hotelové budovy, bylo několik lidí na invalidním vozíku a starší lidé. „Jsme v pořádku, jsme jen šokováni. Hotel je poškozen, má praskliny ve zdech, v pokojích je spousta chybějící omítky. Lidé nevědí, jestli je bezpečné v nich spát,“ řekla Wiltonová.

„Noc jsme strávili u bazénu.“

25letý Abhay Ashiani z Aylesbury je momentálně se dvěma přáteli v Marrákeši. Zemětřesení popsal jako „nervy drásající zážitek“. „Byli jsme na večeři a byli jsme na střeše. Najednou se všechno otřáslo. Na náměstí jsme viděli obrovský oblak kouře. Počáteční myšlenka byla, že jde o teroristický čin, ale pak jsme si uvědomili, že je to zemětřesení a že se musíme dostat ven,“ řekl muž.

Následky ničivého zemětřesení v Maroku (9. 9. 2023) Následky ničivého zemětřesení v Maroku (9. 9. 2023) | Reuters

„Celou noc jsme strávili sezením u bazénu na lehátkách, ale personál byl úžasný, nosil nám pití a ručníky, abychom se zahřáli,“ dodal Ashiani.

Dále muž vylíčil, že Marrákeš byla v sobotu ráno jako „město duchů“: „Mnoho lidí odklízelo trosky, lidé s kufry jen sedí, vypadají odevzdaně, ulice jsou prostě zablokované. Od vlády jsme nic neslyšeli, od Ryanair jsem neměl žádné informace a bylo docela obtížné se s nimi spojit. Moji přátelé jsou trochu otřeseni, ale jsem opravdu rád, že jsme spolu.“

„Celá budova se hýbala.“

Americká turistka Laneishia Watersová dorazila do Marrákeše v pátek v 11 hodin místního času. Řekla Daily Mailu, že zemětřesení, které trvalo 20 sekund až minutu, je „překvapilo“.

„Celá budova se hýbala. Bylo to děsivé, jako Američané na východním pobřeží nezažíváme zemětřesení. Když jsme byli v pokoji, budova byla až děsivě tichá, až na pár lidí, kteří se hnali po schodech ven. Oblékli jsme si oblečení a boty a následovali jsme je. Bylo tam tolik lidí schoulených k sobě nebo do sebe, někteří bez bot. A na tolik lidí bylo venku tak ticho, slyšeli jsme jen sanitky,“ řekla Watersová.

„Lidé křičeli a utíkali“

„Byl to docela traumatický zážitek. Jen jsme se snažili usnout, když to udeřilo. Trvalo několik sekund, než jsem si uvědomila, co se děje,“ řekla jiná turistka jménem Helen Morrisová. „Snažili jsme se ukrýt pod stolem v místnosti. Ze stěn začaly padat obrazy, vše se silně třáslo a rachot byl velmi hlasitý. Asi po 30 až 40 sekundách jsme utekli ven a zůstali tam celou noc. Všichni křičeli, křičeli a utíkali. Mnoho lidí se třáslo v šoku ještě dlouho poté, co zemětřesení přestalo,“ zakončila Morrisová.

bafy81 ( 12. září 2023 08:01 )

Teror turistů? Nekdo terorizoval turisty nebo turisté terorizovali někoho??? Pochybuju. Bože autore, oprav to…

Celebrity-chachacha ( 10. září 2023 15:03 )

Jaké teror ? A kdo byli ti teroristi. Blesku ,blíže popsat!

svetlana62 ( 10. září 2023 11:31 )

...taky přemýšlím, kdo a jak turisty terorizoval 🤔

umlacak ( 10. září 2023 10:28 )

Blesku, víš, co to slovo teror znamená. Tím terorem myslí přírodu?

nadčasový MP ( 10. září 2023 10:22 )

Jako v Turecku. Domy z hlíny a sizeneho betonu těžko odolaji zemětřesení.

Zobrazit celou diskusi