Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunistický soudce (†41) na poradě slyšel výhrůžku: Teď přijdeš na řadu ty! Našli ho oběšeného

Autor: ondřej krotil - 
9. září 2023
05:00

Pražské jaro bylo poznamenáno sérií podivných sebevražd vysokých funkcionářů. Jedním z nich byl náměstek Nejvyššího soudu Jozef Brešťanský (†41). Oběsil se, jak případ uzavřeli vyšetřovatelé Sboru národní bezpečnosti, nebo bylo všechno jinak?

Jozef Brešťanský se narodil v roce 1926 na Slovensku. Po vojně nastoupil na Právnickou školu pracujících a později vystudoval práva. Jenže právo v jeho podání dostávalo hodně na frak. V 50. letech minulého století předsedal Lidovému soudu v Trnavě a podílel se na vykonstruovaných procesech. Zřejmě i díky tomu v komunisty ovládané justici připomínal dravce a v kariérním žebříčku mířil stále výš – v roce 1964 se stal náměstkem předsedy Nejvyššího soudu v Praze. Měl přístup k nejtajnějším materiálům a byl jedním z nejmocnějších lidí v soudnictví.

Přijdeš na řadu ty

Na jaře 1968 došlo ke značnému značnému uvolnění politické situace a neprávem odsouzení se dožadovali rehabilitací. Ty měl na starosti právě Brešťanský. Jenže sám měl máslo na hlavě. Posílal do vězení třeba zemědělce, kteří odmítali vstoupit do družstev. A všichni to věděli. Není divu, že při jedné z mnoha porad kdosi pronesl větu: „Teď přijdeš na řadu ty!“ Krátce nato zmizel a nalezen byl oběšený v

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání