Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim míří obrněným vlakem do Ruska. Putin chce granáty a rakety, Kreml potvrdil schůzku

Aktualizováno -
11. září 2023
20:00
Autor: ČTK - 
11. září 2023
09:49

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštíví Rusko a sejde se s prezidentem Vladimirem Putinem, oznámily dnes Kreml a severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Oznámení přišlo nedlouho poté, co jihokorejská média s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj uvedla, že Kim se pravděpodobně vydal vlakem na cestu do Ruska. Schůzka Kima s Putinem by se podle jihokorejských médií mohla uskutečnit již v úterý. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS uvedl, že během severokorejské návštěvy se plánuje jednání delegací obou zemí a v případě potřeby i schůzka Putina a Kima mezi čtyřma očima.

„Severokorejský vůdce Kim Čong-un bude v příštích dnech na oficiální návštěvě v Rusku na pozvání prezidenta Vladimira Putina,“ sdělil Kreml. „Kim bude jednat s Putinem,“ napsala k návštěvě agentura KCNA.

Peskov následně doplnil, že půjde o „plnohodnotnou“ návštěvu. „KLDR je náš soused. A samozřejmě, že stejně jako v případě všech sousedů se cítíme povinni navazovat dobré a vzájemně výhodné vztahy,“ prohlásil Peskov.

Americký deník The New York Times (NYT) začátkem září informoval, že Kim se chystá do ruského města Vladivostok na jednání s Putinem o možných dodávkách zbraní a munice, které by Moskva mohla použít ve své válce proti Ukrajině. Summit je podle NYT plánován na okraj ekonomického fóra ve Vladivostoku, které se koná od neděle do středy. Putin do Vladivostoku přicestoval dnes, napsala agentura AP.

Putin bude od Kima podle NYT žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely. Severokorejský vůdce bude zase usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také podporu na mezinárodní scéně.

Pro Kima je to první zahraniční mise od začátku pandemie covidu-19, během níž KLDR zcela uzavřela své hranice. Ve Vladivostoku na východě Ruska se Kim s Putinem sešli i v roce 2019. Stalo se tak poté, co Kimova jednání s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem o postupném ukončení severokorejského jaderného zbrojního programu skončila neúspěchem.

Jihokorejský list Čoson ilbo dnes napsal, že obrněný vlak, který severokorejský diktátor používá pro své zahraniční cesty, vyrazil z metropole KLDR Pchjongjangu do 700 kilometrů vzdáleného Vladivostoku v neděli večer místního času. Podle serveru BBC News má vlak 20 neprůstřelných vagonů, je těžší než běžné vlaky a jeho rychlost nepřesahuje 59 kilometrů v hodině.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby již dříve uvedl, že americké zpravodajské služby mají informace o jednáních mezi Ruskem a KLDR o dodávkách zbraní. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se podle něj během červencové návštěvy KLDR snažil Pchjongjang přesvědčit o dodávkách munice do Ruska.

Po desítkách let komplikovaných vztahů se Rusko a KLDR začaly sbližovat poté, co ruská armáda v únoru 2022 podnikla invazi na Ukrajinu.

Severní Korea opakovaně uvedla, že vinu na vypuknutí konfliktu na Ukrajině mají Spojené státy a „hegemonická politika“ Západu. KLDR je kromě Sýrie také jedinou další zemí, která uznala samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky - dvou separatistických, Ruskem podporovaných regionů na východě Ukrajiny, píše AP.

Analytici citovaní agenturou AP uvedli, že KLDR by mohla mít desítky milionů dělostřeleckých granátů a raket, které by znamenaly velkou pomoc pro ruskou armádu. Jiní experti jsou přesvědčeni, že schůzka Kima s Putinem bude mít spíš symbolický význam a nebude znamenat zahájení zásadnější vojenské spolupráce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi