Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavlová o Kyjevu i roli první dámy: Chci pomáhat. A proč dostala čestné místo po boku Zelenské?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. září 2023
22:35

Čestné místo vedle Oleny Zelenské, přelety ruských raket, vážný hovor o dopadech války na duševní zdraví, taková byla první velká samostatná zahraniční mise první dámy České republiky Evy Pavlové, která se se ve středu „překvapivě“ objevila v Kyjevě na summitu prvních dam. Svoje zážitky popsala pro pořad České televize 168.

„Vidíme, že lidé tady chtějí žít normálním způsobem života, a přesto, jak jste tedy ráno zjistili, je tady vidět válka na každém kroku,“ uvedla Pavlová. „Cesta Evy Pavlové do Kyjeva je skvělá zpráva,“ ohodnotil misi Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla. „Ukazuje totiž, že první dáma se opravdu zhostila svého postavení, které se od ní očekává, a reprezentuje zemi po boku svého prezidenta, anebo dokonce i samostatně,“ dodal.

„Šlo o to ukázat podporu, ukázat to, že jsme solidární, že situace, která se děje tady na Ukrajině, se může dít i nám, že jsme přátelé a přátelé se neopouští,“ zdůraznila Pavlová. V Kyjevě se „summit prvních dam a gentlemanů“ konal potřetí. Pravidelně ho navštěvují partneři nejvyšších představitelů řady zemí světa. Zelenská ho založila s cílem sdílet zkušenosti a realizovat společné projekty pro dobro lidstva. Letos se ho účastnilo 28 světových osobností.

„Byla to pro mě samozřejmě čest,“ komentovala Pavlová své místo na summitu, hned po boku pořadatelky Zelenské. „I paní Olena se ke mně chovala velmi milé a myslím si, že tu podporu z naší strany vnímá velmi citelně, proto si myslím, že i protokol mě takto zařadil na významné místo vedle paní Oleny Zelenské,“ domnívá se česká první dáma.

Eva Pavlová se zúčastnila summitu prvních dam v Kyjevě (7.9.2023) Eva Pavlová se zúčastnila summitu prvních dam v Kyjevě (7.9.2023) | Kancelář prezidenta republiky

„Ty její cesty, návštěvy nebo naopak třeba organizování nějakého setkání prvních dam na Ukrajině mají velkou symbolickou roli, protože je to vlastně prodloužení politiky prezidenta Zelenského a vůbec toho, jak svět vnímá Ukrajinu,“ řekl k postavě Zelenské politolog Jiří Pehe. Pavlová kráčí ve stopách aktivnějších prvních dam, ať už jde o Olgu Havlovou nebo Dagmar Havlovou, nebo z dávnější historie Hanu Benešovou. Podle Špačka to byla právě Benešová, kdo vytvořil vzor a roli první dámy pro naši republiku. S tím souhlasí i historik Michal Stehlík.

Pavlová: Člověk musí našlapovat opatrně

„První dáma vzhledem k tomu, že nemá svoji roli v ústavním pořádku, nemá svá formální pravidla, tak si může dovolit některé neformální kroky, které by třeba diplomaticky nebyly možné, a dá se právě využívat i pro tenhle typ, řekněme, specifické politiky, navazování těch vztahů tam, kde to třeba neumožňuje diplomacie nebo mezinárodní vztahy,“ vysvětlil Stehlík.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Pavlová prohlásila, že ve své roli chce být aktivní, to dokazuje i její cesta do Kyjeva, uvedla, že chce „pomáhat a ukazovat na místa, která trápí“. „Tomu vás nikdo nenaučí a neprocházíte žádným diplomatickým kurzem a žádnou školou na manželku prezidenta. Takže opravdu člověk musí našlapovat opatrně tak, aby tu svou zemi nepoškodil,“ řekla ke své nové roli Pavlová.

Špaček podotkl, že místy je na Pavlové stále patrná tréma a nejistota. „Je skvělé, že chápe roli první dámy jako samostatné svébytné osobnosti, která po boku svého manžela vytváří ještě ten další doplněk jeho role,“ a vyzvedl její snahu. „Já to vidím jako pomoc lidem, a pokud to bude možné, tak v tom chci pokračovat dál,“ doplnila Pavlová.

Video se připravuje ...
Další videa