Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ukrajinská protiofenziva postupuje, ale má už jen asi tak 45 dní, tvrdí americký generál

Aktualizováno -
10. září 2023
15:22
Autor: ČTK, swp - 
10. září 2023
10:47

Ukrajinská armáda má na svoji protiofenzívu 30 až 45 dní, než se počasí začne zhoršovat a začne bránit dalším operacím, řekl stanici BBC předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley. Ukrajinci podle něj postupují pomaleji, než se očekávalo, ale "těžké boje pokračují". Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v sobotu na konferenci v Kyjevě připustil, že v chladném počasí a za mokra se bojuje hůře, nicméně jde podle něho o adaptaci a ne o přerušení bojových operací.

Milley uvedl, že je podle něj příliš brzy na to, aby se dalo říct, zda protiofenziva Kyjeva selhala. „Ukrajina skrze ruské obranné linie postupuje velice vytrvale… Říkal jsem už na začátku této války, že to bude dlouhý, pomalý a těžký konflikt s mnoha ztrátami - a tak to přesně je,“ řekl Milley.

Milley s BBC mluvil společně se svým britským protějškem Tonym Radakinem, který uvedl, že „Ukrajina vyhrává a Rusko prohrává“. Připomněl, že Ukrajina v bojích o své teritorium postupuje a podařilo se jí získat zpět 50 procent území, které Rusko zabralo.

Budanov řekl, že i po změně počasí Ukrajina bude v boji pokračovat. „Zastavila zima bitvy v minulém roce? Ne, tak to nebylo. Proč si myslíte, že se tak stane letos? Vojenské operace budou pokračovat, pokračovat bude i protiofenziva,“ řekl šéf ukrajinské vojenské rozvědky.

Ukrajinská armáda loni 11. listopadu dobyla jihoukrajinský Cherson, v zimě, kdy ovšem panovalo mírné počasí, se odehrávaly tvrdé boje o Bachmut na východě země. Ruskojazyčný servis BBC píše, že na to, že se loni v zimě ukrajinské útočné operace zpomalily, měla spíše než počasí vliv dostupnost techniky a munice.

„Je to tak, protože ruským cílem bylo podmanit si Ukrajinu, získat ji pod svou kontrolu. To se nepodařilo a nikdy se nepodaří. Ukrajina v bojích o své teritorium postupuje a podařilo se jí získat zpět 50 procent území, které Rusko zabralo,“ řekl Radakin.

Oba generálové spolu podle BBC hovořili i o plánech Severní Koreje poskytnout Moskvě zbraně pro boje na Ukrajině. Jak Spojené státy, tak Jižní Korea se obávají, co by Rusko mohlo KLDR výměnou za zbraně nabídnout.

„Tohle spojenectví je odrazem katastrofální chyby, které se Rusko dopustilo, když zahájilo invazi na Ukrajinu,“ poznamenal Radakin.

Ukrajinské síly pokračují v protiofenzivních operacích poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti a v západní Záporožské oblasti. Na druhé straně ruské síly pokračují v útočných operacích východně od Charkova, podél linie Kupjansk - Svatove - Kreminna, kde do konce srpna dokázaly získat několikakilometrové území.

Jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, jenž vede operace na jihu země, minulý týden řekl britskému nedělníku The Observer, že nyní očekává rychlejší postup na slabší druhou linii ruské obrany. Dosavadní postup Ukrajinců byl podle Tarnavského pomalý kvůli velké hustotě zaminování, které Rusové provedli. Tarnavského rozhovor byl podle agentury AFP součástí ukrajinské snahy odmítnout kritiku zaznívající z některých míst na Západě, podle níž je protiofenziva zahájená v červnu s cílem získat zpět území dobytá Moskvou příliš pomalá. Kritiku v posledních dnech odmítl i prezident Volodymyr Zelenskyj či ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

8:16
Dnes

Přibližně 30 ukrajinských mužů zemřelo od února 2022 při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic ve snaze vyhnout se bojům ve válce s Ruskem, sdělil mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko tiskové agentuře Ukrinform. Píše o tom dnes agentura Reuters.

„Někteří přišli o život, když se pokoušeli překonat horskou řeku nebo přejít hory,“ uvedl Demčenko. „K pokusům o nelegální překročení hranic dochází denně. Většina z nich se odehrává mimo hraniční přechody na hranicích s Moldavskem a Rumunskem. Největší počet pokusů s padělanými doklady jsme pak zaznamenali na hranicích s Polskem," dodal. Demčenko v dubnu v ukrajinské státní televizi řekl, že každý den je při pokusu o nelegální opuštění Ukrajiny zadrženo v průměru asi deset mužů.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely pondělní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa