Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vzkaz Evy Pavlové z Kyjeva o „válce plné bolesti“: Detaily návštěvy na summitu se Zelenskou

Aktualizováno -
7. září 2023
11:45
Autor: Daniel Kraus, swp - 
7. září 2023
05:00

K velkému překvapení všech se prezidentova manželka Eva Pavlová (58) včera ráno objevila v Kyjevě. Přicestovala na „summit prvních dam“ pořádaný manželkou ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou (45). Těsně před příjezdem Pavlové se metropolí rozezněl raketový poplach. Pavlová v Kyjevě mluvila mj. o válce plné bolesti a víře, že již brzy začne proces obnovy zraněných duší. Prezidentská kancelář pak zveřejnila novou sérii fotografií z její bedlivě utajované návštěvy Ukrajiny.

Pavlová do Kyjeva přicestovala vlakem za zvuků sirény. „Byla to opravdu děsivá situace, když jsme viděli rakety na nebi nad Kyjevem. Podle dosavadních informací to byly rakety s plochou dráhou letu, možná i balistické,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, který první dámu na cestě doprovázel.

Podle něj panovaly obavy, jestli se vlak nezastaví na nebezpečném místě. O útocích v metropoli informovala i vojenská správa, která rakety zneškodnila protileteckými střelami. První dáma tak dorazila v pořádku, její bezpečnost byla prioritou. Na nádraží ji pak přivítal český velvyslanec Radek Matula (59).

Zatajený program

Aby nebyla první dáma v ohrožení, nebylo z jejího programu v Kyjevě médiím příliš mnoho prozrazeno. „Z bezpečnostních důvodů se nebudeme k podrobnostem cesty paní Evy Pavlové před jejím ukončením vyjadřovat,“ řekl Blesku Karel Čapek z tiskového oddělení Hradu.

Podle zveřejněných záběrů se Pavlová pohybovala po metropoli v obrněných vozidlech s českou poznávací značkou. Na Ukrajině by měla zůstat do dneška, až po jejím odjezdu se chce Hrad k cestě rozsáhleji vyjádřit.

Program jednodenního „summitu“ byl rovněž z bezpečnostních důvodů utajený. Kromě Pavlové dorazily i první dámy (a první gentlemani) z Dánska, Litvy, Arménie, Estonska, Slovinska a Srbska.

Nechyběl ani partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové; Juraj Rizman (46) se na sociální síti pochlubil společnou fotkou se Zelenskou. Účastníky „summitu“ vítal spolu se svou manželkou i Volodymyr Zelenskyj, který měl jinak ve středu dost napilno.

Pavlová: Snad válka plná bolesti brzo skončí

„Válka na Ukrajině silně zasáhla celý svět. Ovlivnila naše životy, hodnoty, ekonomiku. V České republice poskytujeme útočiště 350 000 ukrajinským válečným uprchlíkům, většinou ženám, dětem a seniorům. Naše děti se seznamují s ukrajinskými vrstevníky ve školách, pracujeme s ukrajinskými kolegy a sledujeme dění na Ukrajině v médiích. Všichni doufáme, že tato válka plná bolesti brzy skončí a začne proces ′obnovy′ zraněných duší i zdevastované země,” vzkázala Eva Pavlová z Kyjeva

V Kyjevě se „summit prvních dam a gentlemanů“ konal potřetí. Pravidelně ho navštěvují partneři nejvyšších představitelů řady zemí světa. Zelenská ho založila s cílem sdílet zkušenosti a realizovat společné projekty pro dobro lidstva. 

Tématy předešlých ročníků byly měkká síla v nových podmínkách a znovuvybudování zničené Ukrajiny, kdy byly např. vybrány peníze na 92 nových sanitek. Letos bylo na programu duševní zdraví. „Nemá hranice. Nejde jen o válku, ale také o epidemie, přírodní katastrofy, hospodářské krize a teroristické útoky. Ovlivňují vědomí každého z nás, bez ohledu na to, v jaké zemi žijeme,“ zdůraznila ukrajinská první dáma. Moderátorem letošního ročníku byl slavný britský komik Stephen Fry (66).

Video  Eva Pavlová před „summitem prvních dam“ v Kyjevě.  - YouTube
Video se připravuje ...

adinaha ( 11. září 2023 15:23 )

Kouká na Zelenskou jako na svatý obrázek a ta ji nevěnuje ani pohled, nedívá se jí do očí a kouká jinam.

roxin ( 8. září 2023 12:24 )

Prý bojují jen někde ostatní na uá ani neví že se střílí.

bersimalinecka ( 8. září 2023 11:26 )

bingo!

bersimalinecka ( 8. září 2023 11:25 )

ona byla pouze znepokojena zvuky války.Panince jaksi nedošlo ,že každá válka vydává zvuky.

bersimalinecka ( 8. září 2023 11:24 )

A že nikdo nezmiňuje Majdan kterým to začalo!Až pak Putin začal akci.A tenhle mejdan jakože prvních dam byla facka na tvář všem matkám,ženám a sestrám těch, kteří položili život za Ukrajinu.Desítky tisíc mrtvých mužů,synů a bratrů a výsledek nula.Pumpování peněz kde se už řeší korupce Ukrajinců na zakázkách.A tohle eldorádo budeme platit my všichni.Divím se Pavlové že se té komedie zůčastnila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa