Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zelenská otevřeně přiznala: S manželem spolu nežijeme. Chybí mi, dětem se stýská

Autor: Darina Jíchová, swp - 
6. září 2023
05:00

První dáma válkou zmítané Ukrajiny Olena Zelenská často promlouvá o ruské agresi a jejím dopadu na Ukrajince a jejich životy, v posledním rozhovoru pro stanici BBC se otevřela konkretně o vlastní rodině. Přiznala, že je nesmírně těžké vidět své děti - dceru Oleksandru (19) a syna Kyryla (10), jak žijí v nejistotě a nejsou schopné plánovat nic do budoucnosti.

„Asi to bude znít trochu sobecky, ale chci svého manžela po svém boku, potřebuju ho, a ne jen jako historickou a politickou osobnost,“ svěřila se Zelenská, jí a dětem ukrajinský prezident velmi chybí. Volodymyr Zelenskyj se od prvních dnů války plně věnuje obraně proti ruské agresi a jednání se Západem o zajišťování pomoci Ukrajincům.

První dáma se jen letmo dotkla prvních měsíců války, kdy se s dětmi ukrývala na utajeném místě. Podle jejích vlastních slov v tu dobu „jela jen na adrenalinu“, později, jak čas a válka plynuly, se musela „uklidnit“ a začít znovu, byť jinak, žít v nastalých podmínkách. Když opustila úkryt, ocitla se okamžitě v zájmu všech médií, začala cestovat po světě, setkávat se se světovými lídry. Stala se hlasem Ukrajinců, nejen jejich vojáků, ale hlavně civilistů. Před západními zraky odkrývala a odkrývá děsivou stranu války.

Zelenská: Naše rodina je rozdělená

„S manželem teď společně nežijeme, naše rodina je rozdělená,“ přiznala pro BBC. „Máme samozřejmě příležitosti se vidět, ale nejsou tak časté, jak bychom si všichni přáli. Zvláště nášemu synovi se po manželovi velmi stýská,“ navázala Zelenská. „Nicméně se snažíme být všichni silní, podporu máme jeden v druhém – emoční i fyzickou. Jsem si jistá, že to zvládneme,“ věří první dáma.

„Ta nejistota života ve válce se na dětech podepsala. Bolí mě vidět, že si nic neplánují, jsou tak mladí a nehledí do budoucnosti. Mé dceři je 19 let. Sní o cestování, o nových zážitcích a prožitcích, ale k něčemu takovému teď není příležitost,“ dodala. Zelenská se s manželem  znají od školních let, i spolu pracovali v televizním studiu, on jako herec a ona jako scénáristka. V rozhovoru mluvila o tom, že se ze Zelenského stala historická postava, jí ale chybí její reálný muž.

Navzdory zmínce o „své sobecké touze po manželovi“ se domnívá, že Zelenskyj „opravdu má energii, sílu vůle, inspiraci a tvrdohlavost, aby prošel touto válkou a provedl jí i celou zemi“. „Věřím v něj, podporuji ho. Vím, že má dostatek sil. Kdokoliv jiný, koho znám, by to snášel hůře. Je skutečně nesmírně silný a houževnatý. A houževnatost je právě to, co teď nejvíc potřebujeme,“ prohlásila první dáma.

Nejistota války

Ve svých nejnovějších projektech se Zelenská zaměřuje na psychologický dopad války, v Kyjevě bude hostit konferenci na téma duševního zdraví a odolnosti. „Doufám, že přineseme inspiraci, že někomu můžeme dodat naději či poradit, nebo mu na vlastním příkladu ukázat, jak v této situaci žít, pracovat a celkově pokračovat dál,“ uvedla. „Nikdo nemůže vědět, co nás čeká. Koneckonců, kdo si představoval, že v 21. století budeme mít uprostřed Evropy válku. Tak krutou a krvavou válku. Já osobně jsem si nikdy nepředstavovala, že budu v takové situaci,“ řekla Zelenská.

„Ukrajinci teď nemůžou věřit v zítřky či v nějakou budoucnost, ale máme naději. Máme obrovskou naději, že se nám podaří zvítězit. Co však přijde, nevíme. A tohle nekonečné čekání, neustálý stres si vybírají krutou daň,“ zakončila první dáma Ukrajiny.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa