Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko jako spojenec Ukrajiny bez velvyslance. Perebyjnis se nahrazuje těžko, říká exministr Petříček

Autor: amb - 
4. září 2023
05:00

Česko pořád nemá ukrajinského velvyslance v Česku, v jeho roli je nyní chargé d´affaires Vitalij Usatyj. Bývalý velvyslanec Jevhen Perebyjnis v Česku nepůsobí už dlouhé měsíce. „V některých případech to může být asi mírná komplikace," řekl Blesk Zprávám exministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Byla podle něj chyba Perebyjnise odvolávat? 

Začátkem týdne Česko už poněkolikáté navštívil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a mimo jiné se setkal s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti). Naposledy byl Kuleba v Česku začátkem července během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze. V případě Zelenského šlo o první návštěvu od začátku války.

Česko během posledních měsíců navštívili také další důležité ukrajinské postavy – loni na podzim to byl například kyjevský starosta Vitalij Kličko. V létě spolu se Zelenským přijel i jeho kancléř Andrij Jermak nebo ukrajinský ministr pro strategický průmysl Oleksandr Kamyšin.

Přesto Praze stále chybí ukrajinský velvyslanec, jak by tyto návštěvy vítal. Bývalého zástupce Ukrajiny v Česku Jevhena Perebyjnise loni v létě Zelenský odvolal, stal se náměstkem ukrajinského šéfa diplomacie. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pro Blesk Zprávy okomentoval, zda to představuje nějakou komplikaci.

Česko stále nemá ukrajinského velvyslance. Podepisuje se to nějak na vztazích s Ukrajinou?

Nedomnívám se, že by to nějak zásadně ovlivňovalo naše vztahy s Ukrajinou, ty probíhají velmi intenzivně na nejvyšších úrovních. Je to spíš symbolická otázka a je na Ukrajině, aby si tu symboličnost, to, že tu už poměrně dlouho nemá zastoupení na plnohodnotné úrovni, uvědomila. My bychom to neměli komentovat.

Ukrajinský velvyslanec Česku chybí například během státních návštěv.  Na jednu stranu je pozitivní, že nám nepřítomnost zastoupení na úrovni velvyslance nepřekáží. Ale kdyby tento stav měl pokračovat, tak není důstojné, aby se třeba ministr Jan Lipavský pořád setkával s chargé d´affaires a ne s velvyslancem.

Mohou kvůli tomu nastat nějaké složitější situace?

Velvyslanec pomáhá udržovat aktivní komunikaci na politické i pracovní úrovni, takže to může být v některých případech asi mírná komplikace. Ale ty komunikační linky jsou navázány napřímo mezi zástupci české státní správy a ukrajinskými protějšky, ať už mezi ministerstvy zahraničních věcí či jinými rezorty. Takže nevnímám, že by to mělo zásadní praktické dopady.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba během své poslední návštěvy Prahy řekl, že nehledají jen tak ledajakého velvyslance, ale toho nejlepšího. Vnímáte to tak, nebo je výběr nového diplomata těžký spíš kvůli probíhající válce?

Myslím si, že tato rozhodování probíhají ve velmi složitém kontextu války. Vzhledem k tomu, že Ukrajina s Českem mají opravdu dobré vztahy bez ohledu na to, jestli je nebo není v Praze ukrajinský velvyslanec, tak to možná skutečně nepatří mezi hlavní priority ukrajinské diplomacie. Vnímám pozitivně, že Ukrajina přemýšlí o tom, jak zajistit co nejkvalitnější zastoupení v České republice. Dokazuje tím, jak si vzájemných vztahů váží.

To, že zde Ukrajina velvyslance nemá, by mohlo vést k nějakým pochybnostem. Když se ale podíváme na praktickou stránku, tak Ukrajina a její podpora je jednou z hlavních zahraničněpolitických priorit české vlády. Naopak z Ukrajiny opakovaně zaznívá, že spolupráce s Českou republikou je skutečně nadstandardní i třeba vlivem některých klíčových postav, jako byl pan velvyslanec Perebyjnis.

Sám nerozumím, proč ukrajinské straně takto dlouho trvá najít náhradu. Bývalý velvyslanec Perebyjnis byl skutečně excelentní diplomat, možná se za něj těžko hledá náhrada.

Byla chyba odvolat Jevhena Perebyjnise?

Nemyslím si, že by to byla chyba, pan velvyslanec získal vysokou pozici na ukrajinském ministerstvu zahraničních věcí. Myslím si, že i teď odvádí velmi dobrou práci pro Ukrajinu, mimo jiné s využitím zkušeností z České republiky.

Jak byste zatím ohodnotil působení ukrajinského chargé d´affaires Vitalije Usatého v Česku?  

Svoji pozici zvládá. Samozřejmě s ním nemám takovou zkušenost, jakou jsem měl s panem velvyslancem Perebyjnisem. V zásadě jsem jej spíše zažil na několika veřejných akcích. Nemyslím si, že by to byl nějaký problém pracovně, možná tam trochu chybí ten politický přesah, jaký měl právě pan velvyslanec, což se od velvyslance očekává.

Pan Perebyjnis byl podle mě trochu jazykově vybavenější, než současný chargé d´affaires. V tomto směru bylo pozitivní, že se naučil velmi rychle česky, výborně mluvil anglicky a dalšími jazyky, což spolupráci rovněž usnadňovalo.

Video  Velvyslanec Matula o misi v Kyjevě, nejtěžším rozhodnutí i strachu rodiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. září 2023 05:45 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa