Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nový český velvyslanec v Kyjevě: Matulu v říjnu vystřídá Pech, stěhuje se z Dánska

Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
18:30

Novým českým velvyslancem na Ukrajině se od podzimu stane diplomat Radek Pech, dosavadní ambasador v Dánsku. Nahradí Radka Matulu, jenž je v Kyjevě už šestým rokem. Dnes o tom informoval Deník N s odvoláním na vysoce postavený zdroj, který je do výběru velvyslanců zapojen.

Pech je velvyslancem v Kodani od srpna 2017. V minulosti stejný post zastával ve Finsku a Estonsku, v Rumunsku a Moldavsku a v Litvě. Byl také například ředitelem několika odborů na ministerstvu zahraničí. Další zdroj z diplomacie Deníku N řekl, že by mohl své místo v Kyjevě převzít v říjnu.

Matula v Kyjevě působí od ledna 2017. Předtím byl také například velvyslancem v Ázerbájdžánu, v 90. letech byl velvyslaneckým tajemníkem na ambasádě v Moskvě a v letech 2001 až 2006 pracoval v Rusku jako zástupce velvyslance.

V Česku není obsazeno místo ukrajinského velvyslance déle než rok poté, co se poslední velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis přesunul na post náměstka ukrajinského ministra zahraničí. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) řekl v neděli v pořadu Partie na CNN Prima NEWS, že Česko usiluje o to, aby měla Ukrajina v Praze co nejdříve plnohodnotného velvyslance.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 24. srpna 2023 08:33 )

Ta situace na Ukrajině je pech, no a novy ambasador se jménem Pech to jen umocní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa