Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Velká letní rošáda velvyslanců: Koho čeká nové místo a kdo zamíří do diplomatického důchodu?

Autor: Jakub Kopřiva - 
27. července 2023
05:00

Hned 26 velvyslanců se ujme »svých« ambasád. Jejich seznam tento týden odtajnilo ministerstvo zahraničí. Velká rošáda je v rámci klasické letní rotace. Česko navíc bude mít poprvé v historii svého velvyslance v Kosovu.

Velká rotace v letním období není nic neobvyklého. Noví šéfové ambasád jsou zatím designovaní, to znamená, že ještě nepředali pověřovací listiny představitelům států, kam byli vysláni. Třeba bývalý náčelník generálního štábu a armádní generál ve výslužbě Aleš Opata (58) se ujme českého zastoupení v Litvě. Zkušený diplomat Libor Sečka (61), který dříve vedl zastupitelské úřady v Číně a Spojeném království, zase míří do prosluněného Španělska a někdejší dlouholetý náměstek v Černínském paláci Martin Tlapa (58) bude úřadovat v Kanadě.

Do penze?

Letní rotací pak končí velvyslanecké povinnosti Martinu Stropnickému (66, ANO). Exministr zahraničí a zkušený diplomat byl na misi v Izraeli. Vypadá to však, že ta byla jeho poslední. „Martin Stropnický má smlouvu na dobu určitou, a to do 31. července 2023,“ potvrdil dříve Blesku mluvčí rezortu Daniel Drake. Je tak pravděpodobné, že Stropnický zamíří do diplomatického důchodu. 

Za Zemana ne

Velkou změnou je obsazení ambasády v Prištině velvyslancem. Tím prvním bude Bohumil Mazánek (61). Česko sice uznává Kosovo od roku 2008, ale dosud bylo diplomatické zastoupení na nižší úrovni. „Ministerstvo zahraničí dlouhodobě zastává pozici nastavení diplomatických vztahů s Kosovem na nejvyšší úrovni. Je potřeba napravit absurdní situaci, kdy Česko uznává nezávislost Kosova, má v zemi ambasádu, ale nemá na ní velvyslance,“ uvedl pro Blesk Drake. Podle někdejšího ministra zahraničí a nynějšího poradce prezidenta Tomáše Petříčka (41, SOCDEM) umožnil tento krok konec Miloše Zemana (78) coby hlavy státu. „Česko dosud z řady důvodů, zejména kvůli pozici Miloše Zemana, drželo své zastoupení na úrovni chargé d’affaires. Miloš Zeman by v životě nepodepsal velvyslance do Kosova. Nyní situace na Pražském hradě umožnila povýšit naše zastoupení na zplnomocněného velvyslance,“ vysvětlil pro Blesk Petříček.

Vztahy to nezhorší

Srbsko stále považuje Kosovo za svoji součást. Vyslání velvyslance do Prištiny ale podle Tomáše Petříčka vztahy Prahy a Bělehradu nijak zvlášť nezhorší. „Srbsko ví, že Česká republika patří k evropským zemím, které Kosovo uznaly. Samozřejmě se může objevit nějaký diplomatický protest, ale v praktické rovině si nemyslím, že by to mělo nějaký zásadní dopad na naše vztahy,“ míní bývalý ministr zahraničí.

Víte, že...

Česko má 99 velvyslanců po celém světě. Některé ambasády mají pod sebou hned několik zemí, typicky v Africe.

Kde se mění šéfové úřadů Kde se mění šéfové úřadů | Blesk

krapotkin ( 27. července 2023 14:01 )

Třeba vláda vidí, že jí hoří koudel u pr*** a tak si chystá trafiky.

krapotkin ( 27. července 2023 14:00 )

Bohužel, těch neschopných je tam víc.

Uživatel_5522193 ( 27. července 2023 13:36 )

Už slintající a čekající na korýtko 😩

Uživatel_5522193 ( 27. července 2023 13:35 )

Přesně tak 👍

dynaty ( 27. července 2023 06:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa