Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oligarcha Kolomojskyj ve vazbě, konec ministra Reznikova: Co znamenají poslední Zelenského čistky?

Autor: mav, swp - 
5. září 2023
05:00

Korupce v nejvyšších kruzích? Padni komu padni, hlásí Volodymyr Zelenskyj – a padají i hlavy jemu velmi blízké. Vedle rezignace ministra obrany Oleksije Reznikova v kontextu armádních korupčních skandálů přináší ukrajinskému prezidentovi kontroverze i kauza mediálního magnáta Ihora Kolomojského, obviněného z vytunelování banky. Coby filmař mu Zelenskyj prodával své pořady, Kolomojského média mu pak pomohla před volbami.

Aniž jmenoval Kolomojského, Zelenskyj 2. září vyjádřil vděčnost policii a justici za to, že se jim podařilo dostat před soud dlouholeté případy. „Děkuji ukrajinským orgánům činným v trestním řízení za jejich odhodlání dovést ke spravedlivému výsledku každý z případů, které se po desetiletí vlekly,“ řekl ve svém pravidelném večerním videoposelství a zmínil lidi, kteří „Ukrajinu rozkradli a postavili se nad zákon a jakákoli pravidla“. Následující den ohlásil konec ministra Reznikova.

Zelenskyj se proslavil jako komik, a to hlavní rolí v seriálu Služebník lidu (Sluga naroda), kde hraje prezidenta potýkajícího se s všudypřítomnou korupcí, prolezlou všemi úrovněmi státní správy. Velkým tématem seriálu je prezidentův boj s mocnými oligarchy, kteří si „pasou“ své politiky, někdy soupeří, spíš se ale dohodnou - na úkor občanů a státní kasy. A snaží se samozřejmě ovládnout i prezidenta, který jako správný hrdina nepodlehne, ale korupčníky přelstí.

Komedie se stala realitou

Jak je to ovšem v reálu? Úspěšný seriál i další pořady Zelenskyj a jeho Studio Kvartal 95 prodávali televizi 1+1, kterou nikterak skrytě vlastní oligarcha Kolomojskyj.

„Myslím, že máme velmi dobrý vztah. Utvářel se po dlouhou dobu, posledních sedm let komunikace na pozadí produkce jejich obsahu, který se u nás vysílal,“ popsal oligarcha v rozhovoru pro Ukrajinskou pravdu v květnu 2019, když se Zelenskyj chopil prezidentského úřadu. Coby šéf studia je prý pozorný a cynický obchodník. O prezidentských ambicích se radili už roku 2015, jak uvádí mediální magnát, který komika v kampani dost podporoval. Vedle konzultací také finančně, rovněž do volebního štábu přešel přední Kolomojského právník. Navzdory tomu, že motivem Zelenského kampaně byl boj proti přílišné moci a korupci oligarchů…

Dva roky před Zelenského vítězstvím a nástupem ovšem oligarcha strávil raději v zahraničí, a to kvůli privatizaci PrivatBank, respektive obviněním, že z ní vytuneloval 5,5 miliardy dolarů (dnešním kurzem 123 miliard korun). Za nového prezidenta se zřejmě obávat přestal, nebo se možná víc bál podobných obvinění z USA, kde kontroverzně investoval do nemovitostí v chudnoucích městech, jak psal magazín The Spectator.

Když se Zelenskyj pevně usadil v čele země, jeho styky s mediálním magnátem nějakou dobu pokračovaly. Rozcházet se začali až roku 2020. „Jednoznačně mezi Zelenským a Kolomojským došlo k přerušení vřelých vztahů a tvrdému rozvodu. To je vidět na analýze obsahu televizního kanálu 1+1, který mu patří. Zřetelně se liší od toho, jaký byl před rokem. Objevuje se tam stále více kritiky Zelenského politiky,“ konstatovala v dubnu 2021 pro server Krym Realii (ze skupiny Rádia Svobodná Evropa) Darja Kalenjuková, ředitelka Akčního centra proti korupci.

„Mezi Kolomojským a Zelenským nezuří válka, ale postupně narůstá napětí,“ komentoval na jaře 2021 Vladimir Fesenko z centra politických studií Penta pro Svobodnou Evropu; situaci popsal jako „pakt o neútočení“. Ani dříve prý nebyli přímo spojenci – napřed se Kolomojskyj stavěl za Juliju Tymošenkovou, než začal nadějněji vypadat Zelenskyj. Ale měli zkrátka před volbami společné cíle.

Sankce na korupčního oligarchu

V březnu 2021 na Kolomojského uvalily sankce Spojené státy. „V letech 2014-2015 se Kolomojskyj jako gubernátor ukrajinské Dněpropetrovské oblasti podílel na korupčním jednání, které podkopávalo právní stát a důvěru ukrajinské veřejnosti v demokratické instituce a veřejné procesy, včetně využívání svého politického vlivu a úřední moci k osobnímu prospěchu,“ zdůvodnil ministr zahraničí Antony Blinken. „Ačkoli je toto označení založeno na činech v době jeho působení ve funkci, chci rovněž vyjádřit znepokojení nad Kolomojského současným a pokračujícím úsilím o podkopávání demokratických procesů a institucí na Ukrajině, které představuje vážnou hrozbu pro její budoucnost.“

Pakt o neútočení už zjevně neplatí; prezidentovi však nejde jen konkrétně o jeho někdejšího obchodního partnera. „Je zřejmé, že podezření Kolomojského a jeho pobyt ve vyšetřovací vazbě je demonstrativním aktem. Z hlediska politické taktiky je to demonstrace boje proti korupci a toho, že nebudou žádní nedotknutelní,“ komentoval nyní Fesenko na facebooku. „Ze strategického hlediska je to varování do budoucna pro mnohé představitele politických a podnikatelských elit. A není pochyb o tom, že se jim toto varování nebude líbit.“

Tlakům v čele ministerstva obrany čelil Oleksij Reznikov už od ledna, kdy začalo vycházet najevo předražené zásobování vojáků na frontě jídlem. Například si jeden dodavatel účtoval 17 hřiven (10 Kč) za jedno vejce, zatímco v supermarketu běžně stálo 7. V lednu 2023 proto skončili tři náměstci, ministr sám kauzu prozatím ustál.

Podle Fesenka Kyjev potřeboval uvolnit konfliktní napětí kolem ministerstva obrany; odchod tří náměstků částečně pomohl, ale pak přišla další aféra. V létě prasklo, kterak si armáda objednala zimní bundy od turecké firmy, obdržela však předražené letní. A investigativci ukázali, že firmu v Turecku založili Ukrajinci včetně synovce poslance Gennadije Kasaje z bezpečnostního výboru.

Odchod ministra ale podle Fesenka nesouvisí bezprostředně s vyšetřováním korupce. „Ještě v červenci se objevil nápad vyslat Reznikova jako velvyslance do Velké Británie, aby tam mohl v zájmu státu realizovat svůj diplomatický talent,“ připomněl jeho důležitou roli v dojednávání zbrojní pomoci ze Západu. „Ukázat tak, že zůstává aktivním a důležitým členem prezidentského týmu, a zároveň trochu zmírnit konfliktní napětí kolem ministerstva obrany,“ komentoval pro Current Time ze skupiny Svobodné Evropy.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa