Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko jedná o koupi 24 letounů F-35 z USA. Řehka: Cena je přijatelná, 5. generaci potřebujeme

Autor: ČTK - 
4. září 2023
14:33

Nákup letounů páté generace F-35 by podle náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky byl ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty. Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky by akvizice byla výrazným krokem ke zvyšování bojeschopnosti české armády. Po schůzce k modernizaci armády to dnes řekli novinářům. Česko nyní jedná s USA o koupi 24 amerických letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě v řádech týdnů. Kabinet následně rozhodne o jejich nákupu.

Podle Řehky by bylo pořízení letounů páté generace velkým transformačním hybatelem pro celou armádu, mohl by ji pomoci rychleji zdigitalizovat.

Nákupem by se podle něj rozšířily schopnosti nejen letectva, ale armády jako celku. Zároveň upozornil, že nákup letounů páté generace není výrazně dražší oproti letounům předchozí generace.

„Pořizovací náklady jsou zhruba stejné, v provozních nákladech má letoun páté generace vyšší spotřebu o necelou čtvrtinu,“ uvedl. Zároveň doplnil, že s letounem páté generace lze počítat minimálně dalších 40 let, zatímco při pořízení letounu nižší generace by armáda za 15 až 20 let stála před novým rozhodnutím jak letectvo modernizovat.

Cena je podle Řehky přijatelná v poměru k tomu, co za ni armáda obdrží. „Nabýváme výrazně vyšší schopnosti, než by to bylo u letounu čtvrté generace,“ řekl Řehka. Zároveň doplnil, že na plnění stejných úkolů by se muselo použít více letounů starší generace, než by tomu bylo v případě letounů F-35.

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů páté generace české armádě v červnu.

Maximální možnou částkou pro případný desetiletý kontrakt je 5,62 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun). Částka je pro schválenou smlouvu nepřekročitelná, proto v ní standardně bývá zahrnuta i dostatečná rezerva, sdělil dříve ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Podle Čepelky lze letouny považovat za optimální a nejlepší platformu, která umožní nejen ochranu vzdušného prostoru v maximální míře, ale také plnění koaličních závazků v ČR i mimo její území. Důležité mohou být také jako prvek odstrašení. Podle Čepelky bude v roce 2030 na evropském území působit více než 600 letounů F-35, což je pro protivníka velký vykřičník.

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu amerických strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje páté generace, které by vystřídaly nyní využívané švédské gripeny. Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35 amerického výrobce Lockheed Martin, který by společně se společnostmi Boeing a Raytheon byl hlavními signatáři potenciálního kontraktu.

Video  Premiér Petr Fiala s ministryní obrany Janou Černochovou (oba ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. (27.6.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

yarda ( 12. října 2023 17:19 )

http­s://de­baty­.net/d­iscus­sion­s/3006­583-omylem-pristal-na-lvhp

yarda ( 12. října 2023 17:15 )

Vojín Kotas, já mám dotaz: Dokážou naši orlové s F35 odklonit německého seniora co bude chtít nepovoleně přistát na zavřené dráze na Ruzyni?

Tomasj ( 5. září 2023 15:49 )

stačí nám l-39 NG, naši sousedé jsou spojenci, ať si kupuje letouny 5. generace státy, co sousedí s nepřítelem, s Ruskem. Musíme nakoupit a ve velkém si vyrábět papírové drony, které slaví úspěch v bojích s nepřítelem v Rusku. Armáda potřebuje degradovat 99% generálů. zapojit všechny muže a ženy do obrany vlasti, dát jim hodnosti a funkce dle vzdělání. člověk s nižším vzděláním nesmí mít vyšší hodnost jak jeho vzdělanější kolega.

jajas ( 5. září 2023 14:10 )

Je nějak nesoustředěný.....

jajas ( 5. září 2023 14:08 )

Uživa Tel: Toho si nevšímej, on to opakuje všude, kde se diskutuje. Stále nechápe, že tady je diskuse o tématu a ne pokec ve dvou. To jsem už s ním taky probíral párkrát, ale asi to nedošlo.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa