Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Malajsijská sultánka z Česka: Jana o vládcovu přízeň soupeřila s Miss Moskva

Autor: Martin Valeš, Darina Jíchová - 
3. září 2023
05:00

Klasické pohádky bývají o tom, jak Honza šel do světa a nakonec si vzal princeznu. Tento příběh z 21. století to má prohozené: Do světa vyrazila Jana (35). Teď už jí říkají sultánka Diana, vzala si vládce malajsijského státu Kelantan.

Uvádí se, že si Muhammada V. (53) brala Jana Jakoubková v říjnu 2010, necelé dva měsíce poté, co převzal trůn po churavějícím otci. Konvertovala k islámu a přijala jméno Nur Diana Petra Abdullah. Sultánkou se však stala až loni v srpnu, když ji manžel formální proklamací „povýšil“. Od té doby oficiálně reprezentuje vládnoucí rodinu.

K původní vlasti se ani moc nehlásí. „Naši diplomaté se s ní v Malajsii setkali, ona ale zájem o udržování kontaktu s ambasádou neměla,“ řekl Televizi Seznam zdroj z Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Šokovaná modelka

Dřív se o Janě-Dianě prakticky nevědělo – jen něco vyšlo najevo díky její ruské rivalce v lásce a další ženě Muhammada V. (coby muslim si jich může dovolit víc). Oproti diskrétní Češce se totiž Oxana (31), modelka a někdejší Miss Moskvy, vším chlubila na Instagramu a v médiích.

Včetně svého údajného šoku, když se prý o předchozí manželce dozvěděla. A to pouhé dva dny po svatbě v Moskvě v listopadu 2018. „Manžel byl v koupelně, když zazvonil telefon. Na displeji jméno Bob, myslela jsem, že volá s gratulací jeden z jeho amerických přátel, proto jsem telefon zvedla,“ vylíčila Vojevodinová. „Odpovědí mi byl hysterický ženský hlas. ‚Já jsem jeho žena a nikdy bych se neodvážila zvednout manželův telefon!‘ řvala na mě.“

„Představila se Diana Petra, svým muslimským jménem,“ popsala Ruska, jež sama kvůli sultánovi konvertovala k islámu a přijala jméno Rihana. Pod takovým se nadále předvádí na Instagramu. „Řekl mi, že to byla jeho bývalá manželka, která o mně nevěděla a naštvala se. A že mezi sebou mají nedořešené věci kvůli majetku,“ podělila se Ruska o následné novomanželovo vysvětlení.

Jana prý kontaktovala i Oxanina otce: „Brali jsme se tajně, nedělali jsme žádné oficiální oznámení, ale vzali jsme se. Tím pádem jsem jeho první žena, brali jsme se v roce 2010 a oni až v roce 2018. Z toho musí být jasné, kdo je jeho první žena,“ napsala mu prý Češka. Podle islámských zákonů musí první manželka svolit, aby si její manžel mohl vzít i další ženu.

Stála ho vládu

Vztah sultána s Ruskou neměl dlouhého trvání, Oxana z Malajsie odešla. V Moskvě porodila synka Leona, teď ho vychovává v Londýně - a sultán odmítá, že by byl otcem. Krátké manželství ho ale stálo i panování nad celou zemí.

Malajsie je federativní konstituční monarchií. Skládá se ze 13 států; čtyři z nich jsou guvernoráty, devíti vládnou dědiční sultáni či jinak zvaní panovníci. Ti se i střídají v čele celé Malajsie, vždy na pět let se jeden z nich stává „králem“ (Yang di-Pertuan Agong). Kolegové-sultáni Muhammada V. dotlačili k nevídané abdikaci, a to kvůli Oksanině minulosti – v televizní reality show totiž předvedla divákům sex.

Skutečnou politickou moc v malajsijských státech i celé zemi mají volení premiéři. Kelantanský sultán tak kvůli svému osobnímu životu přišel o spíše symbolickou pozici, kterou by tak jako tak neměl nadosmrti.

Ať je to s Leonem, jak chce, žádné jiné děti Muhammad nemá, následníkem je jeho mladší bratr. Ten má rovněž za ženu blondýnu - švagrovou české sultánky je Švédka Sofie Louise Johanssonová. V červenci se jim narodil malý Johan, který je další v pořadí na trůn.

V minulých letech se psalo, že malajsijský sultán kupuje a za půl miliardy hodlá renovovat chátrající zámek Protivín. Následně investigativní reportéři rozplétali složité pozadí firem, které v obchodě figurovaly. Rekonstrukce skutečně začala, ale dokončení je v nedohlednu.

„Firmě malajsijského sultána, který má stát za rozsáhlou rekonstrukcí komplexu na jihu Čech, došly peníze,“ psala v červnu Mladá fronta Dnes. „Poté, kdy MF DNES odhalila pozadí byznysu a to, že zámek měl podle úřadů sloužit pouze jako zástěrka, jak zlegalizovat sankční peníze, společnost zrušila objednávku luxusních dubových podlah. Nemá totiž na jejich zaplacení.“ Nejsou zprávy, že by snad na zámeček přijela i sultánka Diana.

Znáte malajsijskou sultánku Dianu? Ozvěte se do redakce Blesku mailem na tip@blesk.cz nebo na telefon 724 249 000. 

Uživatel_5541667 ( 4. září 2023 01:09 )

Rozpravka so zlym koncom

jerry ( 3. září 2023 20:06 )

Čau..

lollo ( 3. září 2023 18:10 )

Uf, to je zamotaná telenovela. Horší už je snad jen telenovela s Agátou.

bullshit ( 3. září 2023 14:52 )

Divím se že jí nepředběhla Agáta. I když tam by jí její další tradiční rozchod tak hladce asi neprošel

Amabell ( 3. září 2023 14:31 )

No to je teda kauf....

Zobrazit celou diskusi