Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Detaily zvýšení poplatků za rozhlas a televizi: Platit budou (skoro) všichni! Kdo má výhrady?

Autor: Maxmilián Nový - 
6. září 2023
05:00

Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout diváci České televize a posluchači Českého rozhlasu. Vládní koalice totiž včera oznámila, že chce koncesionářské poplatky zvýšit – televizní o 25 korun, rozhlasový o 10 korun. A také významně rozšířit okruh plátců.

Obě veřejnoprávní média volají po zvýšení koncesionářských poplatků dlouhodobě. A zaštitují se tím, že nerostly 15 let. Jinak prý podle nich hrozí snižování kvality produkce i škrty ve tvorbě. „Nechceme jít cestou plateb ze státního rozpočtu,“ řekl hned na úvod ministr kultury Martin Baxa (47, ODS) a představil, o kolik si Češi připlatí. Poplatky se mají u ČT zvýšit o 25 korun na 160 korun měsíčně. U ČRo to má být o »pětku « na 55 korun. „Není možné se vyhnout zvýšení příjmů veřejnoprávních médií,“ obhajoval krok Baxa. Za oba dva poplatky tak domácnosti budou muset vytáhnout z peněženek 215 korun měsíčně. 

Plaťte všichni

Hlavní změnou, kterou ale koalice představila, je zvýšení okruhu plátců. Novinka má platit i pro ty, kdo doma televizi nebo rádio nemají. Podle plánu vlády mají poplatky platit i majitelé chytrých telefonů, počítačů, notebooků, tabletů a dalších zařízení, na kterých lze sledovat vysílání televize či rozhlasu. Fakticky to znamená, že se placení poplatku nevyhne žádná domácnost.

  • Podle odhadu se počet poplatníků zvýší o zhruba 230 tisíc. 
  •  Poplatky ale nebudou platit všichni členové domácnosti, co taková zařízení mají, nýbrž se budou platit jen za jedno zařízení v domácnosti stejně jako je tomu dnes. 
  • Povinnost se pak vztahuje na domácnost, takže za televizi či rádio na chatě se už nic neplatí. 
  • U firem bude nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců. Ty s pěti a méně lidmi i osoby samostatně výdělečně činné budou od platby osvobozeny.

Tuhý odpor

Novela by měla podle vládního plánu platit od 1. ledna 2025. Nejdřív ale musí projít Parlamentem a tam může silně narazit na odpor opozice, s kterou koalice změny zatím neprojednávala. Třeba šéf ANO Andrej Babiš (69, ANO) tvrdí, že pokud bude jeho hnutí u moci, zasadí se o zrušení poplatků. 

Pokud novela projde Parlamentem a podepíše ji prezident, mohla by Česká televize dostávat nově ročně o 1,4 miliardy korun více. Dnes ročně pobírá zhruba 5,7 miliardy korun. Český rozhlas by si pak přišel o 600 milionů korun ročně víc.

Piráti mají pochyby

Volné hlasování k novele bude mít Pirátský sněmovní klub. Některým jejím členům se totiž nelíbí možnost, že by se okruh plátců rozšířil i na uživatele internetu – tudíž majitele počítačů či chytrých telefonů. „V tomto případě budou mít pirátští poslanci volné hlasování, nicméně očekávám, že schválení zákona to neohrozí a jako celek Piráti zákon podpoří,“ řekl předseda klubu Jakub Michálek (34).

Video  Šámala v ČT střídá Mrzena: Co plánuje nový ředitel zpravodajství a publicistiky?  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

3,3 milionu  koncesionářů má ČT dnes.

3 miliony koncesionářů má ČR dnes.

Jak se to bude kontrolovat?

Dnes je možnost neplatit koncesionářské poplatky, pokud člověk v čestném prohlášení uvede, že není vlastníkem televizního a rozhlasového přijímače. „Nic se nemění proti tomu stávajícímu stavu, kdy zákon dává veřejnoprávním médiím nějaké způsoby, jak poplatky vybírat,“ řekl Baxa na otázku, jak vláda chce poplatky vybírat u vlastníků chytrých telefonů či počítačů. Pravděpodobně ale spoléhá na poctivost Čechů. „Patříme k zemím, kde je velmi vysoká disciplína placení koncesionářských poplatků,“ dodal ministr.

Víte, že… Nastupující nový generální ředitel ČT Jan Souček chtěl televizní koncesionářský poplatek okolo 180 korun.

Ředitel ČRo René Zavoral (47)

„Český rozhlas v minulých letech přistoupil k řadě vnitřních úsporných opatření, zejména v oblasti provozních nákladů a v personální oblasti. Bez navýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činil jen 45 korun měsíčně, bychom se ale nyní kvůli růstu inflace a všech provozních nákladů neobešli“.

Končící šéf ČT Petr Dvořák (58)

„Návrh vlády jednoznačně vítáme… Je výsledkem naší dlouhodobé komunikace s politiky a veřejností a dlouholetého předkládání argumentů o neudržitelnosti veřejné služby při nevyřešení jejího financování.“

Video  Průvan v ČT: Nový ředitel Souček představil změny ve vedení televize.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 7. září 2023 15:37 )

Seznam zprávy uveřejnil rozhovor s Baxou. Kopíruji jen úryvek: "Pokud bude naše novela schválena, tak budou osloveny domácnosti, které dosud neplatily, pravděpodobně na základě prohlášení, že nemají klasický televizní přístroj nebo rádio, a budou vyzvány, pokud mají tablet nebo mobil, aby se přihlásily k placení poplatků. – Takže ti lidé, pokud se budou chtít dál poplatku vyhnout, budou muset posílat čestné prohlášení, že nemají tablet nebo smartphone? – Že nemají připojení k internetu. Protože novela definuje zařízení, které umožňuje zjednodušeně řečeno sledování televize nebo poslouchání rozhlasu. Mně včera napsala nějaká seniorka, že má jenom tlačítkový telefon, tak jsem jí na to odpověděl, že se jí to netýká. – Napsala vám e-mailem? – Jo, vidíte to, to je dobrý postřeh. (směje se)" Tady na tom je vidět, že jak Baxa tak i další jemu podobní myslitelé moc neprěmýšlí, když babce, která mu napsala, že má tlačítkový telefon, sdělil, že platit nemusí, ale nedocvaklo mu, že mu napsala dotaz emailem. A stejně tak těm našim myslitelům nedocvakává více věcí.....

Jirik-ta ( 7. září 2023 12:32 )

"nechci platit za něco, co mne nezajímá. Veřejnoprávní média již nejméně tři roky nesleduji, nestojím o jejich "korigované informace"...

Jirik-ta ( 7. září 2023 12:30 )

na primu

Jirik-ta ( 7. září 2023 12:29 )

a český

Jirik-ta ( 7. září 2023 12:29 )

a eský rozhlas taky nepotřebuji. Mám BONTON

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa