Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Radikální zvýšení poplatků: 160 korun měsíčně za ČT, 55 za Rozhlas. Platit má víc lidí

Aktualizováno -
5. září 2023
16:43
Autor: trm, ČTK - 
5. září 2023
15:45

Pracovní skupina v čele s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) představila změny týkající se koncesionářských poplatků. Podle novely by se od roku 2025 měly zvýšit na 160 korun měsíčně za Českou televizi a 55 korun za Český rozhlas. Zároveň bude poplatek platit víc lidí, nejen ti, kteří mají doma rádio a televizi, ale i držitelé chytrých telefonů nebo tabletů.

Ministr striktně odmítl návrh šéfa ANO Andreje Babiše, aby poplatky byly zrušeny a obě instituce dostávaly peníze ze státního rozpočtu.  Návrh na zvýšení je součástí novely zákona, který v nejbližších měsících zamíří do Poslanecké sněmovny.

Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem nebo počítačem. Počet poplatníků se má zvýšit zhruba o 230.000. U firem bude nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců, podniky do pěti lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou od platby osvobozeny. Hospodaření České televize i Českého rozhlasu bude nově moci kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad.

České televizi tak vzroste výnos z poplatků z letos očekávaných 5,7 miliardy o 1,4 miliardy Kč po odečtení příjmu z končící výjimky platby DPH. U Českého rozhlasu příjem vzroste o 600 milionů korun ze stávajících dvou miliard korun.

Podle Baxy je finální návrh novel o České televizi, Českém rozhlase a rozhlasových a televizních poplatcích výsledkem zhruba roční práce v koalici. „Shodli jsme se na tom, jak zachovat kvalitu veřejnoprávního vysílání a jeho další rozvoj,“ dodal Baxa. Shoda podle něj byla i na tom, že financování veřejnoprávních médií by mělo být nezávislé na státním rozpočtu.

Televizní poplatek je již 15 let na stejné výši 135 korun a od té doby jeho reálná hodnota podle Baxy klesla na 72 Kč, rozhlasový poplatek 45 Kč se nezměnil 18 let a jeho hodnota je v současnosti poloviční.

„Návrh vlády jednoznačně vítáme a věříme, že najde podporu v legislativním procesu. Je výsledkem naší dlouhodobé komunikace s politiky a veřejností a dlouholetého předkládání argumentů o neudržitelnosti veřejné služby při nevyřešení jejího financování,“ uvedl končící generální ředitel České televize Petr Dvořák. Věří, že se díky vyřešenému financování podaří nejen zachovat stávající šíři veřejné služby, ale i narovnat platový dluh, který má ČT vůči svým zaměstnancům i tvůrcům. Česká televize je podle něj posledních pět let opakovaně nejsledovanější televizní skupinou a spolu s Českým rozhlasem se zároveň těší nejvyšší důvěře.

Proti navyšování rozpočtu České televize jsou zástupci komerčních televizí, podle kterých by to znamenalo nerovnováhu na trhu. Česká televize i Český rozhlas mají oproti komerčním subjektům omezené příjmy z reklamy a zásadní položkou je právě koncesionářský poplatek. Pravidla pro vysílání reklamy by se podle Baxy neměla u komerčních ani veřejnoprávních subjektů měnit. Česká televize letos hospodaří s rozpočtem 7,4 miliardy korun a Český rozhlas s 2,3 miliardy korun.

Video  Epicentrum - Martin Baxa  - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

naidka ( 6. září 2023 09:23 )

A kurnik (jenom zkouším, jestli mi to projde).

bersimalinecka ( 6. září 2023 07:46 )

Dá někdo echo jak se popasuje se zrušením Slovensko?

bersimalinecka ( 6. září 2023 07:46 )

Tak ať si to zákodují a finito.Když si myslí že lidi na koukají .Kdyby radši zlevnili ženám intimky.Ale to ne,že.Protože vědí že jdou na odbyt tak jako tak.jsou nepos­trada­telné­.6eny je kupujíé.Blbé přirovnání ale jak vymámit pro čt peníze a pak dostat začerněné smlouvy.....Vy nám zaplatíte ale do toho jak je rozfrcáme vám nic není.Plus miliardy ze státní kasy.Takže ještě jednou z daní lidí.

Jana Neckářová ( 6. září 2023 07:30 )

Tak nějak,ale proto ať si zakodují signál dobráci

naidka ( 6. září 2023 07:28 )

Veřejnoprávní TV by neměla vysílat reklamy žádné. Přesto tam dá před pořadem klidně 5 reklam jako sponzorům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa