Trestní stíhání Redla v kauze společnosti M5 bylo přerušeno v roce 2007 kvůli jeho údajné psychické nezpůsobilosti. „Obviněný je již schopen účasti na trestním řízení a je schopen chápat jeho smysl,“ uvedl Bodlák. Vrchní státní zastupitelství se věcí začalo zabývat poté, co jim ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) poslal návrh, aby se v přerušeném stíhání pokračovalo.

O omezení svéprávnosti Michala Redla rozhodoval opakovaně plzeňský okresní soud od roku 2008. Naposledy se mu věnoval loni v květnu, kdy mu omezil svéprávnost na dalších pět let. Toto omezení ale v září zrušil plzeňský krajský soud. Nový návrh na zahájení řízení ohledně omezení svéprávnosti podal na podzim člen podnikatelovy rodiny. Okresní soud Plzeň-město, který ve věci bude znovu rozhodovat, ale ještě nezačal jednat, uvedla ČT.

Podvody za stovky milionů

Kriminalisté stíhali Redla spolu s Krejčířem ve dvou kauzách. V případě firmy M5 se zabývali nezdaněnými dovozy a prodejem pohonných hmot. Způsobená škoda dosahovala podle vyšetřovatelů půl miliardy korun.

Druhou kauzou bylo nezákonné podnikání společnosti Technology Leasing. Podle policie Redl spolu s Krejčířem v roce 2002 tunelovali Českou spořitelnu přes úvěr poskytnutý právě firmě Technology Leasing. V tomto případě stíhání definitivně ukončila amnestie prezidenta Václava Klause v lednu 2013.

Kauza Dozimetr

Michal Redl je aktuálně spolu s dalšími obviněn i v kauze Dozimetr. Podle vyšetřovatelů se dopouštěli ovlivňování veřejných zakázek v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina v čele s Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v městské firmě tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Jedním z obviněných je i někdejší vlivný pražský politik Petr Hlubuček.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
14 fotografií