Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Končící šéf České televize Dvořák: ČT chce zvýšit poplatek na 150 Kč. Zdražit má i rozhlas

Autor: ČTK - 
12. června 2023
15:36

Česká televize (ČT) i Český rozhlas (ČRo) navrhují zvýšení koncesionářského poplatku shodně o 15 korun. Televizní poplatek by se zvýšil na 150 Kč a rozhlasový na 60 Kč. Zároveň by oba veřejnoprávní vysílatelé chtěli změnit definici toho, kdo má být plátcem poplatku. Při dnešní diskusi, kulatém stole o financování médií veřejné služby, to v Senátu řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Televizní poplatek se nezvyšoval od roku 2008 a rozhlasový od roku 2005. Veřejnoprávní média se v EU financují z poplatků v 11 zemích. Výši poplatku stanoví zákon, o jeho změně tedy rozhoduje Parlament.

Aktuální informace o přípravě nového modelu financování České televize a Českého rozhlasu v chystané novelizaci zákona o televizních a rozhlasových poplatcích měl dnes přednést zástupce ministerstva kultury, který se ale z jednání omluvil.

Poplatek by se podle Dvořáka už neměl platit za televizní nebo rozhlasový přijímač, ale plátcem by měl být ten, kdo veřejnou službu využívá, tedy i uživatelé různých internetových platforem.

Zároveň by měl být zachován princip platby za domácnost. Zatímco na těchto bodech se ČT a ČRo shodnou, liší se v pohledu na určení poplatku u právnických osob. ČT navrhuje platit podle počtu zaměstnanců, rozhlas chce zachovat nynější model odvíjející se podle počtu přijímačů.

Nová definice poplatníka by podle Dvořáka znamenala zvýšení počtu platících subjektů o 300 000 až 350 000. Spolu se zvýšením poplatku a novým způsobem výpočtu platby u firem by to znamenalo pro ČT téměř dvě miliardy Kč ročně, v případě zvýšení poplatku o 45 korun by byl roční přínos 3,5 miliardy Kč.

Vedení ČRo podle ředitele komunikace veřejnoprávního rozhlasu Jiřího Hošny doufá, že poplatek se zvýší nejpozději od ledna příštího roku, aby bylo zajištěno financování těchto veřejnoprávních médií. Podle člena Rady ČT Vlastimila Ježka to ale vypadá na spíše pozdější dobu.

Video  Mediální analytik o koncesionářských poplatcích: K navýšení asi dojde. Stávající model je přežitek.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lukas Pfeffer ( 14. června 2023 16:23 )

V tom případě ty co to vymýšlejí ať platí také odpovídající částku svému platů.a ne jako obycejný dělník.to znamená násobek svému výdelku.ať je to malinko fér

hejhej ( 12. června 2023 22:03 )

timan: Především snížení platu řediteli a mnohým redaktorům a zrušení odměn. Když šetřit, tak všichni, navíc za ty paskvily co Čt vysílá je zadarmo drahá.

Jirik-ta ( 12. června 2023 20:38 )

Jirik-ta ( 12. června 2023 20:37 )

Jirik-ta ( 12. června 2023 20:37 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa