Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Libuše Šmuclerová v pořadu Hráči: Vyšší DPH na noviny? Věřím, že to je chybička!…kterou vláda napraví

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
12. června 2023
05:00

Stálicí na mediálním poli je Libuše Šmuclerová (60) od 90. let. V současnosti působí jako předsedkyně představenstva Czech News Center, které vydává i deník Blesk. A z pozice šéfky správní rady Unie vydavatelů se snaží přesvědčit vládu, aby nezvyšovala zdanění denního tisku. Jak totiž nastínila v exkluzivním pořadu Blesku Hráči, důsledky by mohly zabolet nejen vydavatelské domy, či čtenáře, ale i politiky samotné!

Součástí konsolidačního balíčku, který bude vláda schvalovat v druhé polovině června, je reforma sazeb daně z přidané hodnoty. Právě tištěné deníky by měly mít DPH nově 21procentní místo dosavadní 10procentní a Šmuclerová varuje, že jde o změnu nelogickou a likvidační. „Stále si myslíme, že je to chyba ze strany vlády, že to snad ani nemůže být záměr, protože poškodit noviny a jako jediná země v celé Evropě je vytáhnout mimo časopisy a knihy (časopisům konsolidační balíček přisuzuje sazbu DPH 12 %, knihám pak dokonce nulovou daň z přidané hodnoty – pozn. red.), nedává logiku. A zároveň oznámit, že za tím nejsou ekonomické důvody. To pak znamená jenom poškodit industrii a jeden z pilířů demokracie. A to myslím, že vláda určitě nechce. Nechci to předpokládat, ani si to připouštět,“ řekla v Hráčích.

Tvrdí, že výnos, který si vláda od dané změny slibuje – zhruba 160 až 200 milionů ročně – je hausnumero, protože nelze předpovědět, jak s touto změnou vydavatelství naloží. Pokud ale někdo přestane deník vydávat, což už někteří zvažují, oslabí celý řetězec ostatních vydavatelů deníků. „Distribuce zejména tisku v České republice je složitý organismus. Rozpočty jsou našponované už nyní kvůli růstu cen energií, zdražování papíru, tam už není kde brát. A pokud se zvýší DPH a jeden titul odejde z trhu, jeho náklady na distribuci musí uhradit ostatní, takže je to taky může strhnout. Jednotliví vydavatelé cenu přenesou na zákazníky, tím jim zákonitě půjde (prodaný – pozn. red.) náklad dolů, a je z toho lavinový efekt,“ vypočítává Šmuclerová. A dodává, že pak zákonitě stoupne počet lidí, kteří čerpají informace jen z online prostředí, kde je zejména práce vyhledávačů a sociálních sítí problematická a namísto odpovědných editorů nám zprávy vybírají a řadí algoritmy. Podle Šmuclerové tím dojde k »boomu« dezinformací, které vláda bude složitě a draze napravovat, a také k odsunutí lidí v seniorním věku či v regionech na okraji společnosti. Právě ti totiž mají v tištěných denících oporu.

Někdejší programová ředitelka a »železná lady« TV Nova zároveň odmítá, že by vyšší DPH byla impulsem, který by motivoval tištěná média se reformovat a modernizovat. „Je to spíš jeden z řady momentů, kterým musíme čelit. Česká média možná jako jediná z celé Evropské unie nedostala během covidu žádnou pobídku, žádnou pomoc. Byla to velká rána. Inzertní, v prodejích, zdražil papír, distribuce, energie. Těch iniciačních momentů, abychom něco měnili, máme za sebou řadu,“ tvrdí a mluví o posledním hřebíčku. Podle ní si vláda musí v připomínkovém řízení uvědomit, že jde o chybu, a tento návrh napravit. „…protože chyba se vloudit může, ale na chybě si trvat je něco úplně jiného,“ míní.

Zajímá vás, co ještě Libuše Šmuclerová řekla o budoucnosti médií, o nižším podílu žen na vedoucích pozicích, anebo o svém soukromí? Pusťte si celé video!

Video  Hráči: Libuše Šmuclerová o vizích Vladimíra Železného  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

O vládních plánech na zvýšení DPH na noviny 00:00 – 3:50

O komunikaci s vládou 3:50 – 7:15

O předpokládaných výnosech z daňové změny 7:15 – 8:10

O tom, proč je print »popelkou« 8:10 – 14:05

O rozdílu mezi online a printovém prostředí 14:05 – 23:20

O tom, proč DPH není pozitivní impulz 23:20 – 27:50

O důsledcích pro čtenáře 27:50 – 31:10

O tom, kdy tištěná média definitivně skončí 31:10 – 35:00

O oligarchizaci médií 35:00 – 40:00

O financování veřejnoprávních médií 40:00 – 43:00

O volbě šéfa České televize 43:00 – 47:00

O receptech z 90. let na úspěšnou televizi 47:00 – 50:00

O Vladimíru Železném 50:00 – 54:30

O ženách v médiích a na vrcholných pozicích 54:30 – 1:03:30

O nálepce železné lady 01:03:30  - 01:04:50

O umělém oplodnění a medializaci soukromého života 01:04:50 – 01:11:11

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk od března přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli Vera Renovica (38), si budete moci vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz.

A to vždy v pondělí. V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Video  Libuše Šmuclerová v Hráčích: Zvažovala kandidaturu do ČT a do budoucna ji zcela nevyloučila.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 10. srpna 2023 16:33 )

Tištěné noviny jsem naposledy četl na jaře 1998. Za měsíc jsem si pořídil internet, a od té doby ne. Jsou pro mě zbytečné.

trintin ( 12. června 2023 13:34 )

Zdražuje vše, musí zdražit i noviny Blesk. Doba nadřazenosti Rudého Práva už skončila, všechny noviny mohou psát stejné zprávy a ve stejný den.

blue_Moon ( 12. června 2023 12:38 )

Byli by v prvním šoku co je nemine..

krapotkin ( 12. června 2023 11:19 )

Lidí se nikdo na nic neptá. Prostě se všechno zdraží a lidi plaťte ze svých mizerných platů a důchodů. Pro vládnoucí sebranku jsou důležitější tančíčky (vyřazený šrot Buneswehru), nejdražší stíhačky (nesmí v USA pro nadměrný hluk létat), předražené kulomety - a to vše pouze pro 25000 vojáků, kterým se nechce makat na směny ve fabrikách.

zuzakirsch ( 12. června 2023 10:10 )

Fakt, že to čteš na internetu je jenom způsob, jak se tě noviny dotýkají. Ty články na internetu totiž píšou redaktoři, které firmy jako Blesk platí a tištěná forma je jenom jedna z variant předání informací. Je sice hezké, že neutrácíš 15 let za tištěná média ani korunu, ale to, že si myslíš, že je to zadarmo, tak jenom ubírá kvalitu té práci redaktorů. Kdyby byli lépe placeni, měli by více prostoru na kvalitu obsahu.

Zobrazit celou diskusi