Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mediální ikona Libuše Šmuclerová v Hráčích. Jít do čela ČT? Napadlo mě to!

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
9. června 2023
05:00

Na přelomu devadesátých a »dvoutisících« let byla tzv. železnou lady, která stála za úspěchem TV Nova. Dnes je Libuše Šmuclerová (60) předsedkyní představenstva Czech News Center, které vydává i deník Blesk. Práci ve vydavatelství prý miluje, ale jak přiznala v pořadu Hráči, pořád občas slýchá volání televize.

Na dotaz, zda uvažovala i o tom, že by se zúčastnila aktuálního klání o generálního ředitele, které překvapivě vyhrál Jan Souček (48), upřímně odpověděla: „Asi bych lhala, kdybych řekla, že (mě to – pozn. red.) nenapadlo. Na druhou stranu nemám pocit, že jsem v roli, ve které jsem, měla dokončeno. A když nemáte dokončeno, tak se nepřesedá. Takže jsem se nad tím zamyslela a řekla si, že ne.“

Zda by do toho šla za šest let, prý zatím neví. „Ono je to tak, že kdo byl v televizi, televizi vždy miluje a bude milovat. Ale také platí, že kdo byl ve vydavatelství, najednou pochopil, že za kulisami je ten největší »švunk«, ten největší hukot ze všech médií. Takže tady se učím mnohem víc, než kdybych se vracela do televize,“ řekla v Hráčích.

Video  Libuše Šmuclerová v Hráčích: Zvažovala kandidaturu do ČT a do budnoucna ji zcela nevyloučila  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Vyšší koncesionářské poplatky? 

Co míní o neduzích, které nyní pálí Českou televizi, zejména o koncesionářských poplatcích, které se nezvedly 15 let? „Na jednu stranu to je pravda, na druhou stranu je nutno říci, že ty rozpočty, se kterými veřejnoprávní média hospodaří, jsou obrovské. Je tedy potřeba se dívat nejdřív do hloubky, jestli ty prostředky jsou vynakládané tam, kde to opravdu dává smysl. Téma veřejnoprávních médií, toho, co mají dělat, na co se mají soustředit, z hlediska odborného dlouho nebylo diskutováno. Musíme stanovit, co je těžiště, na němž mají stát, a tím pádem bude i jasné, jestli ty finance jsou dost anebo málo,“ tvrdí Šmuclerová.

A dodává, že pravidla televizního vysílání, které jim kdysi fungovaly na TV Nova s Vladimírem Železným (78), jsou všeplatná a použitelná dodnes. „Všechna média jsou servisem pro lidi. Je jedno, jestli ten servis děláte zábavou nebo skrz informace. A pokud pracujete pro lidi a snažíte se jít vstříc tomu, co jim bude konvenovat a sloužit, tak je to v celé mediální branži velmi podobné. Ono se to vždycky trochu zapomene, poruší, ale když se toho pravidla média drží, úspěch se dostavuje,“ dodala v sedmém vydání pořadu Hráči.

Video  Hráči  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Tohle bylo jen jedno z mnoha témat, které jsme s Libuší Šmuclerovou ve studiu Blesku komplexně rozebrali. Celý videorozhovor si můžete pustit na Blesk.cz už v pondělí 12. června od samého rána. V tištěné formě bude také v deníku Blesk. Kdo raději jen poslouchá, může si záznam pustit také jako podcast na Spotify a všech dalších důležitých podcastových platformách. A sledujte nás také na našem twitterovém účtu. 

 

bullshit ( 9. června 2023 15:40 )

Není to touha po moci ale touha s odměnama mičudy za měsíc za téměř nic nedělání. No neber to .

bullshit ( 9. června 2023 15:39 )

... nebo Jiřka Bohdalová

milan59 ( 9. června 2023 09:49 )

No i když jsou rozvedeni - Roman Šmucler prezident Stomatologické komory,tak když je oba vidím v médiích tak se mi chce blinkat A to jsem napsal slušně na oba dva.

Jirka Cvrk ( 9. června 2023 07:46 )

Zalez někam stará struktůro 😠

Zobrazit celou diskusi