Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dojde na navýšení koncesionářských poplatků? Fiala: Bavit se o tom můžeme s novým vedením televize

Autor: Jakub Kopřiva, David Polák - 
31. března 2023
05:00

Zvýšit, či nezvýšit koncesionářské poplatky? To je nekonečná debata! Šéf České televize Petr Dvořák (58) volá po jejich zvednutí, ale politici k tomu byli spíše hluší. Jenže teď premiér Petr Fiala (58, ODS) Blesku řekl, že si za určitých podmínek umí představit věc otevřít.

Koncesionářské poplatky se nezvedly už 15 let. I proto Dvořák navrhl zvýšení toho televizního o 15 Kč na 150 korun. A vyhlásil také šetření, které se projevilo třeba zrušením celého kanálu ČT 3, a šetřit se bude i na tvorbě dramatické, dokumentární nebo sportovní. Fiala i ministr kultury Martin Baxa (47, ODS) ovšem opakovali, že zvyšování poplatku není v době energetické krize a vysoké inflace na pořadu dne.

Chce vizi

Jak ale premiér řekl Blesku, za určitých podmínek si umí představit, že by se o  zvýšení poplatku s televizí bavil. Chce ale počkat po červnu, až bude nové vedení televize. „Počkáme na nové vedení veřejnoprávní televize a na jeho představu o rozvoji a ekonomickém modelu. Pak se nepochybně můžeme bavit o zvýšení koncesionářského poplatku,“ řekl na dotaz Blesku Fiala, který prý potřebu zvýšit poplatek chápe, napřed však chce vidět nějakou vizi i ekonomickou rozvahu a až pak se o věci bavit.

Nová definice?

Post generálního ředitele chce obhájit ten současný, tedy Dvořák. Pokud se mu to povede, tak se to podle Fialy nijak nevylučuje s jeho předchozími slovy. „Prostě ať to bude kdokoliv, tak se o tom budeme seriózně bavit,“ podotkl. To ministr Baxa uvedl, že už od podzimu se pracovní skupina snaží najít optimální model financování veřejnoprávní televize i Českého rozhlasu. „Diskuze se vede zejména o rozšíření definice koncesionáře, zvyšování poplatků je také předmětem debaty. Je naprosto nepochybné, že financování bude i nadále zajištěno formou koncesionářských poplatků, rozhodně se neuvažuje o jiných modelech,“ uvedl pro Blesk. Rozšířená definice poplatníka by nejspíš znamenala, že by se nutnost platit koncesi vztahovala i na lidi, kteří sice doma nemají televizi či rádio, ale streamují produkci veřejnoprávních médií na počítači či mobilu. To v důsledku znamená, že by se povinnosti platit poplatky nevyhnul prakticky nikdo.

Jak a kdo odvádí?

  • Koncesionářské poplatky platí domácnost, která má televizní či rozhlasový přijímač. Rozhlasový poplatek platí i tehdy, pokud vlastní pouze televizi. I tou lze totiž přijímat rozhlasové vysílání.
  • Pokud domácnost vlastní více přijímačů, třeba i na chalupě či chatě, platí vždy jen za jeden. Ale kdo je v nájmu a používá přijímače nájemce, musí poplatky odvádět on, nikoliv majitel televize či rádia.
  • Poplatky odvádět nemusí řada osob, fyzických i právnických (například školy, lidé, kteří trpí slepotou či hluchotou, domácnosti/jednotlivci pod 2,15násobkem životního minima).
  • Rozhlasový poplatek je 45 korun, televizní 135 Kč, odvádí se měsíčně.

Nový pořad Blesku HRÁČI Už v pondělí se šéfem Kavčích hor Dvořákem

V čele České televize je už 12 let. A jak nedávno oznámil, bude se ucházet i o další „šestiletku“. Co má v plánu pro Kavčí hory a jaká je obecně budoucnost televizního vysílání, přijde do studia Blesku v exkluzivním pořadu Hráči vysvětlit sám generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Muž, jehož kariéra byla předtím spjata se skupinou PPF a TV Nova, má před sebou perné jaro. Do 17. dubna musí podat přihlášku a postoupí-li v květnu do užšího výběru, musí v červnu odprezentovat svůj plán, jak chce být v dalším funkčním období ku prospěchu mediálnímu megadomu, který zejména díky koncesionářským poplatkům hospodaří každoročně se sedmi miliardami korun.

Co s penězi?

Jak ale říká Dvořák, není 7 miliard jako 7 miliard. Domácnosti s přijímačem platí za televizi 135 korun měsíčně, reálná hodnota poplatku je ale po započtení inflace na 80 korunách. I proto už ČT podstoupila úspory. Budou nutné další? Jak financování jednou provždy vyřešit? A co vše má Česká televize nabízet svým divákům? Na to i mnohé další se Dvořáka zeptá moderátorka Vera Renovica (37). Celý díl Hráčů si budete moci pustit od pondělí 3. dubna na Blesk.cz!

žanyn ( 5. září 2023 11:20 )

koncesionářské poplatky? Stále a opět komunistické socialistické řešení v našem tržním prostředí. V dnešní technice je přece možné řešit poplatkY formou kreditů za dívání a sledování. A to všude, jak u televozorů tak i u mobilů či počítačích s programem pto sledování. A je to. A to včetně jejich "valorizace" podle inflace bez dalších keců v parlamentě.

Fialova katastrofa ( 2. dubna 2023 20:12 )

Nehodlám platit ani korunu za dezinformační provládní UAČT adorující ubohou vládu toho upoceného učitele Fialy.

Jirik-ta ( 1. dubna 2023 23:18 )

Tomasj ( 1. dubna 2023 17:01 )

tyto poplatky i za rozhlas ihned zrušit. Proč platit za Český rozhlas, když ho neposlouchám.

nespokojeny ( 1. dubna 2023 14:26 )

Bohužel jsme v ČR. Proč by zrovna v tomto měl být pořádek, když je ve všem bordel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa