Chlebová buchta s čokoládou i pomazánka ze zbytků kuřete: Skvělé recepty proti plýtvání
-
Zůstalo vám doma starší pečivo, oschlý houskový knedlík nebo kuře od oběda? Není nic jednoduššího než ze zbytků udělat přednost! Inspirujte se našimi recepty! Nebudete plýtvat, ušetříte a ještě si skvěle pochutnáte.
- 1.
Gratin z houskových knedlíků
Potřebujete: ● 500 g houskového knedlíku ● 4 vejce ● 500 ml plnotučného mléka ● 1 lžičku soli ● mletý pepř dle chuti ● špetku muškátového oříšku ● 1 hrst čerstvých bylinek nebo 1 lžíci sušených (šalvěj, oregano, rozmarýn) ● 1 – 2 mrkve (200 g) ● 100 g tvrdého sýra ● 50 g parmezánu.
Postup: Knedlíky nakrájejte na tenké plátky. V míse prošlehejte vidličkou vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Bylinky nasekejte nadrobno, mrkev oloupejte a nastrouhejte. Vsypte k vejcím. K nim nastrouhejte sýr a důkladně promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte olejem a skládejte do ní plátky knedlíku šikmo tak, aby se částečně překrývaly. Každou řadu přelijte trochou připravené směsi. Pokračujte, až naplníte celou formu. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Posypte parmezánem a pečte 20 – 25 minut dozlatova.
Gratin poslouží jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako příloha k masu. Gratin můžete připravit i z bramborového knedlíku, postačí mu poloviční množství mléka a vajec.
- 2.
Pomazánka ze zbytků kuřete
Potřebujete: ● jablko ● řapíkatý celer ● lučinu ● sůl ● pepř ● zbytky kuřete ● rohlíky ● olej k servírování.
Postup: Jablko zbavte jader a nakrájejte nadrobno. Přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a nakrájené zbytky kuřecího masa od oběda. Osolte, opepřete a přidejte lučinu. Vše důkladně promíchejte.
Pomazánka chutná skvěle na opečených rohlících s trochou kvalitního oleje. Zpracujte zbylé kousky kuřete z oběda do chutné pomazánky. Na opečených starších rohlících je prostě famózní.
- 3.
Chlebová buchta s čokoládou a sušenými švestkami
Potřebujete: ● 500 g chleba (ideálně ztvrdlého) ● 100 g tmavé čokolády ● 50 g sušených švestek ● 6 vajec ● 200 g krupicového cukru ● 300 ml plnotučného mléka ● 1 lžičku mleté skořice ● špetku soli ● máslo ● cukr na vymazání pekáčku.
Postup: Chléb nebo kterékoliv jiné ztvrdlé pečivo nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Čokoládu a švestky nasekejte nadrobno. Ve větší míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte mléko a znovu prošlehejte. Dochuťte skořicí a špetkou soli. Přelijte rovnoměrně přes chléb a rukama jemně promíchejte. Nechte 30 minut odležet, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vymažte máslem.
Nakrájené pečivo a čokoládu vmícháme do tekuté směsi. Promícháme a přendáme do pekáčku, kde vše necháme asi 30 minut odpočívat. Do chlebové směsi vmíchejte kousky čokolády a švestek, rozložte ji do pekáčku, uhlaďte povrch a pečte zhruba 45 minut dozlatova.
Propečení zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do středu těsta, vytáhněte, a pokud je suchá, je buchta upečená.
Pokud doma najdete vedle ztvrdlého chleba, rohlíků nebo briošek taky mléko, vejce a cukr, je chlebová buchta nadosah. Švestky a čokoláda ji pak vyzdvihnou na luxusní úroveň. Sladit můžete také zdravěji, například medem, melasou nebo agávovým sirupem. Nezapomínejte na sůl, i špetka soli zvýrazní sladkou chuť.
VideoVideo se připravuje ...Šéfka potravinářů o vysokých cenách jídla. Kdy se dočkáme zlevnění? Pavlína Horáková