Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o důchody: Senát schválil kontroverzní škrtání u penzí! Po dlouhé debatě

  • Autor: vja,for,ČTK - 
    8. 3. 2023
    17:31

    Senát se ve středu pustil do projednání sporné snížení valorizace důchodů - na žádost premiéra Petra Fialy (ODS) ve zkráceném jednání. Navázal tak na zrychlené schválení důchodové novely Sněmovnou ve stavu legislativní nouze. Podle očekávání byl nakonec návrh po sedmi hodinách diskuzí schválen. Nyní zamíří na stůl novému prezidentovi Petru Pavlovi.

    Vládní návrh na sporné snížení červnové valorizace důchodů byl hlavním bodem dnešní schůze Senátu. V úterý byla projednávána senátory na schůzích Ústavně-právního výboru a Výboru pro sociální politiku, přičemž první novelu doporučil zamítnout a druhý ji nepodpořil.

    Jako velký problém senátoři na obou výborech viděli tak zejména to, že ve Sněmovně byl návrh schválen za stavu legislativní nouze, v jehož případě stále není jisté, zda byly naplněny podmínky k jeho vyhlášení. Častou výtkou rovněž byla jednorázovost opatření.

  • 1.Senátní návrh na zamítnutí

    Michael Canov (SLK) v rozpravě hned navrhl zamítnutí novely zákona, jelikož je podle něj hned z několika hledisek protiústavní. „Podle mého přesvědčení dochází ke dvěma protiústavnostem. První z nich je stav legislativní nouze a druhá retroaktivita. To si nedovolí ani sázkové kanceláře, když zjistí, že těch výher je hodně, je zrušit,“ nechal se slyšet.

    Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Volání po systémovém řešení

    Senátorka za ODS Hana Kordová Marvanová se následně zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí tázala na hledání systémového řešení. „Jak se to bude řešit systémově? Valorizační mechanismus má tyto důsledky, naopak registruji, kde všude má být uplatněn. Chtěla bych vědět, jak to ministerstvo chce řešit. Bez systémového řešení je to neřešení problému,“ míní. Ministerstvo na úpravě valorizačního schématu údajně pracuje, jeho zástupci však nemohli sdělit jakékoliv podrobnosti, jelikož debata o nich stále není ukončená.

    Penzijní systém je jedním z dlouhodobých boláků české politiky, který pravděpodobně ještě nějakou dobu nebude mít jasné řešení. Experti i politici se však shodují, že nyní je nejvhodnější čas k tomu hledat východisko. Na momentální snahu vlády však vrhá stín zejména čistota legislativního procesu. „Úpravy vzhledem ke státnímu rozpočtu je nutné řešit. Mám problém s legislativním procesem. Nemyslím si, že jsme byli v takové tísni, že by se to muselo projednávat ve stavu legislativní nouze,“ vyjádřil se k novele senátor Miroslav Adámek (ANO).

    Narušování řádného legislativního procesu kvůli tomu, že je tady nějaká volba, mi nepřijde jako správná cesta. Musel jsem se přiklonit k tomu, že dávám návrh na zamítnutí,“ dodal k pozdržení projednávání úpravy ve Sněmovně kvůli prezidentským volbám.

  • 3.Není čas ztrácet čas

    Jiří Vosecký (SLK) pak vyjádřil pochybnosti ohledně krácení důchodů v kombinaci se zvyšováním platů státních zaměstnanců včetně ústavních činitelů. „Vadí mi jedna základní věc. Minulý rok se přidalo v celé státní správě a teď nemají peníze a berou důchodcům. Kdyby to bylo řádným legislativním procesem, tak o tom můžeme diskutovat. Nemůžeme zaměstnancům ve státní správě přidat a důchodcům ubrat, to bych se jim nemohl podívat do očí,“ nechal se slyšet. Dodal zároveň, že pokud by se přišlo s komplexním řešením v souladu s Ústavou, neměl by problém pro něj zvednout ruku.

    Závěrem zasedání Výboru pro sociální politiku Marek Slabý (za T2020) připomněl bezprostřední nutnost řešení důchodové reformy. „Je to nesystémové řešení, opatření, které má jednorázově zamezit ohrožení státního rozpočtu. Mělo by to ale být momentem, kdy začne práce na dlouhodobé důchodové reformě. Už není čas ztrácet čas,“ prohlásil.

  • 4.Kovářová: V těžkých dobách má šetřit také stát

    Pro Blesk dění na zasedání obou výborů a výstupy z nich okomentovala senátorka Daniela Kovářová (NK), kterou výsledek jednání velmi příjemně překvapil. Zároveň se krátce vyjádřila k v poslední době často opakovanému tvrzení, že důchodci jsou momentálně sociální skupinou nejvíce zajištěnou proti rostoucí inflaci.

    Byly podle vás výsledky zasedání obou výborů dopředu očekávatelné?

    Mě velmi příjemně překvapily, protože jsem byla připravená zdržet se hlasování pro návrh, a vyjádřit tak tím distanc návrhu vlády, ale na obou výborech probíhala živá diskuze a na Ústavně-právním výboru byl pak přednesen návrh na zamítnutí. Takže ten jsem ráda podpořila, a jak bylo vidět na sociálním výboru, tak možná, kdyby bylo jiné složení, trošku větší účast, tak by byl ten návrh taky zamítnut.

    Řekla byste, že vláda zaspala v hledání systémového řešení problematiky financování důchodového systému?

    Já jsem pro svůj přístup měla několik důvodů. Mně se nelíbí přijímání jednorázových zákonů a mám obrovské výhrady vůči stavu legislativní nouze, když nejsou splněné podmínky. Mám výhrady vůči retroaktivitě a myslím si, že pokud někdo má šetřit, tak má šetřit v těžkých dobách taky stát a nejenom lidé. Takže já bych očekávala, že už dávno vláda předloží systémové řešení a to budu ráda zkoumat a pak případně podpořím.

    Opakovaně se v poslední době říkalo, že důchodci jsou momentálně nejzabezpečenější sociální skupina, co se týče nárůstu inflace. Chcete nějak okomentovat tento názor?

    Mně připadá vlastně nefér vyzobávání jedné, druhé, třetí skupiny obyvatel. To zvětšuje mezigenerační tlaky a příkopy mezi lidmi a takové nesystémové řešení se mi prostě vůbec nelíbí. Řekla bych, že i lidé a občané velmi tuto problematiku sledují, protože jsem dostala desítky mailů, esemesek, dopisů a jejich názory a pohledy na věc, takže není možno úplně zůstat netečná k takovým hlasům od mých spoluobčanů.

    Video  Senátorka Daniela Kovářová pro Blesk k jednání Ústavně-právního výboru a Výboru pro sociální politiku o snížení mimořádné valorizace důchodů  - Blesk: V. Jandera
    Video se připravuje ...

  • 5.Povzbuzení pro sněmovní opozici

    Výsledky zasedání senátních výborů povzbudily zejména sněmovní opozici v čele se zástupci hnutí ANO. „Senát má velkou šanci ukázat, že je pojistkou ústavnosti a demokracie. Je to první dobrá zpráva,“ nechala se na tiskové konferenci slyšet předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Dodala, že samozřejmě záleží na tom, jak dopadne zítřejší plénum.

    „Návrh byl výborem zamítnut, zamítnutí, které jsme tady navrhovali my všichni. Tak snad každý teď už vidí, že jsme tady pět dní a čtyři noci nebyli jenom tak a že to je opravdu právní faul. Jestliže to nějaký člověk s nějakým právním vědomím, což by člen Ústavně-právního výboru být měl, posuzuje, tak mu nakonec nezbude, než hlasovat podle svého svědomí a vědomí. A ona ta stranická knížka není všechno,“ sdělil Blesku Radek Vondráček (ANO).

    Zároveň však vyjádřil pochyby ohledně výsledku plenární schůze Senátu. Bojí se prý, že tam zafunguje stranická disciplína. „Už jsem slyšel, že se tam na ně chystají jejich vedoucí stran, takže nakonec ta pojistka demokracie zase možná nezafunguje, jak by měla,“ dodal. Na otázku Blesku, zda rozhodnutí senátorů ovlivní středeční jednání ve Sněmovně, odpověděl: „Ovlivní to možná rozhodování pana prezidenta, aspoň by mělo. Už mu to nestačí z dolní komory, tak ať to slyší z horní komory.

  • 6.Novelu nakonec podpoří většina senátorů?

    Senátoři návrh proberali ve zkráceném řízení. Proti novele se podle předsedy senátorského klubu STAN Jana Sobotky měla postavit asi jen šestina senátorů. „Bavili jsme se o tom, kdo bude jistě proti, a budou to tři Senátoři. Nepokoušeli jsme se je přemlouvat, každý má právo na svůj názor, rozhoduje hlasování,“ uvedl a dodal, že nikdo neměl v plánu žádné obstrukční proslovy.

    Jeden ze senátorů, kteří se rozhodli úpravu zákona nepodpořit, byl Michael Canov (SLK), který měl již dopředu připravený proslov. „Budu se snažit své kolegy přesvědčit k tomu, že zamítnutí je dnes správným řešením. Mám připravený projev, v písemné podobě jsou to 4 stránky. Řeknu svůj názor na věc, o obstrukci se v tomto případě nedá ani uvažovat,“ řekl přesvědčeně.

    Senátorský klub ODS a TOP 09 o novele podle jeho předsedy Zdeňka Nytry hovořil 3 hodiny. Na tiskové konferenci upozornil především na zátěž na rozpočet při zachování původního stavu valorizačního mechanismu. „Když tuto novelu schválíme, tak to posune náraz do daňové brzdy o několik měsíců až let. Složitější je diskuze o proceduře. Věnovali jsme tomu dlouhý čas,“ dodal. Výrazná většina klubu je prý rozhodnuta novelu nakonec podpořit. „Většinově náš klub podpoří novelu tak, jak k nám doputovala z Poslanecké Sněmovny,“ informoval.

    I v klubu KDU-ČSL a nezávislých většina senátorů chtěla hlasovat pro úpravu zákona. „Většina klubu se k tomu staví tak, že pokud někdo spravuje rozpočet, tak by měl věnovat pozornost jak příjmové, tak výdajové stránce. Obsahově většina klubu souhlasí s pozměněnou valorizací. Přes 2/3 našich senátorů bude hlasovat aktivně,“ oznámil předseda klubu Josef Klement a dodal, že zákon podle něj nakonec pravděpodobně skončí u Ústavního soudu.

  • 7.Vláda měla snížení valorizace řešit dříve

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) senátorům přednesl důvody, vlivem kterých je nutné podpořit novelu zákona. Následně na něj reagovali převážně senátoři, kteří s úpravou nesouhlasí.

    Podle senátora ČSSD Petra Víchy Vláda měla přistoupit k řešení úpravy zákona mnohem dříve, jelikož o vysoké inflaci dopředu věděla. Odsunování probírání zmíněného tématu kvůli prezidentským volbám označil za nezodpovědné. „Připomínám, že co se tady navrhuje, je jednorázové řešení. Zodpovědné by to bylo udělat dříve a v rámci běžného procesu. Zítra bude inaugurace nového prezidenta a myslím, že dostává krásný dárek. Má jen dvě možnosti - buď způsobí svým nezodpovědným vetem hospodářskou škodu nebo možná poruší den starý slib o neporušování Ústavy,“ nechal se slyšet.

    Zastání novela i současná Vláda našla u Jiřího Oberfalzera (ODS), podle nějž nejde o drastické opatření, byť je samozřejmě nepopulární. „Předchozí dvě vlády vládly v konjunktuře, přesto generovaly schodky. V podstatě každé dobro, které vygenerovaly, tak bylo na dluh. Já si z toho beru, že se něco udělat musí, když dřív se to neudělalo. Nikdo si nepřeje nikomu ubírat peníze. Jde i o udržitelnost důchodového systému,“ připomněl.

    Jiří Drahoš mimo aktualizace valorizací vyzdvihl důležitost řešení důchodové reformy. „Je nezbytné, aby MPSV připravilo dlouhodobou změnu valorizačního mechanismu včetně aktualizace spotřebního koše. Ale ani to nebude stačit, naprosto nezbytná je důchodová reforma. Klíčové je, aby přinesla realistické financování důchodového systému do příštích let, abychom se takto minutu po dvanácté nemuseli scházet opět za rok a pokoušet se ucpat další díry ve veřejných financích,“ uvedl.

    Stát musí začít šetřit, šetřit a zase šetřit. Přestaňme se bát sáhnout do zbytných výdajů. Můžeme začít třeba u zkrácení délky podpory v nezaměstnanosti nebo zatrhnout dotační šílenství,“ myslí si Zdeněk Hraba (STAN). Stát by prý měl fungovat skromným způsobem a činit pouze nutné výdaje.

    Náš klub bude proti schválení této legislativy. Co se týká toho procesu, tak tam se domníváme, že je to za hranou ústavnosti,“ sdělil na tiskové konferenci poněkud očekávatelně předseda senátorského klubu ANO a ČSSD Miroslav Adámek. Podobné jednání jako ve Sněmovně co do obstrukcí podle něj však není na místě. „Nemáme ambici zablokovat jednání. Diskuze probíhala vždycky ve věcné rovině,“ dodal.

    Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra navrhl schválení novely beze změn. Uvedl, že inflace loni rostla rozdílným tempem a letošní nárůst na počátku roku nebylo možní spolehlivě předvídat. „Všechno do budoucna je věštění z křišťálové koule,“ řekl. K legitimnímu očekávání růstu penzí podle platných pravidel Nytra uvedl, že Senát už v minulosti snižoval platy různým skupinám státních zaměstnanců. „Všichni senátoři, kteří mají důchodový věk, by měli nahlásit střet zájmů,“ poznamenal Nytra.

  • 8.Novela prošla Senátem! Diskuze o sporném návrhu trvala asi 7 hodin

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ke konci rozpravy ocenil ukázněnou debatu, rovněž zmínil možnost, že zákon se dostane před Ústavní soud. „Je vysoce pravděpodobné, že tento zákon bude zkoumat Ústavní soud a uvidíme, jak rozhodne,“ prohlásil.

    Nevydávejme svá přání za skutečnost a alternativu. Nebyla reálně možnost udělat to standardním legislativním procesem,“ reagoval na kritiku vyhlášení stavu legislativní nouze.

    Senátoři nakonec po skoro sedmi a půl hodinách novelu zákona podpořili. Pro návrh jich hlasovalo 48, proti 12. Zákon nyní zamíří na stůl k podpisu novému prezidentovi Petru Pavlovi.

    Video  Pavel má u důchodů pochybnosti a nechce být alibista: „Podepíšu, nebo vetuju,“ vzkázal k návrhu vlády  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

hejhej ( 14. března 2023 11:27 )

pindal: Kdyby jenom zbytečně moc předražených politiků, ale jejich příplatky za komise, podkomise, výbory, podvýbory a další nesmysly z peněz daňových poplatníků. Zbytečný senát, miliardy na Ukrajinu, podpory v nezaměstnaností celoživotně nepracujících atd. Pak nejsou peníze na valorizaci důchodcům ze zákona při inflaci. Ale byly prašulky pro nenažrané politiky.

Jirik-ta ( 10. března 2023 05:10 )

normálka

Jirik-ta ( 10. března 2023 05:09 )

poslíček co zaběhne sem tam na usa ambasádu bohatě stačí.

pindal ( 9. března 2023 14:45 )

Proč mu nadáváš?Kvůli tomu,že řekl co si myslí?Není sám.Tahle vláda je jen následek těch předchozích.

pindal ( 9. března 2023 14:33 )

Na svoji osobní budoucnost ona určitě myslí,ale asi bez nás.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa