Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Důchodkyni Ivu Semrádkovou (77) prodali i s bytem podnikateli: Chtějí mě vystrnadit bez výpovědi!

Autor: Jonáš Kříž - 
2. dubna 2023
05:00

Už 37 let si Iva Semrádková (77) z Kladna pronajímá panelákový, původně hornický byt, ve kterém vychovala syna. I když nemovitost měnila majitele, jako nájemnice mohla bez problémů zůstat. Až doteď, kdy ji koupil nový majitel. Podle důchodkyně se jí chce zbavit bez výpovědi. Podlehla prý tlaku a nechala se částečně přestěhovat. To byla chyba!

S bývalým manželem dostala Iva Semrádková panelákový byt na Kladně jako zaměstnankyně kladenských dolů před 37 lety. Začátkem tisíciletí získal od Bakalova OKD tamní byty Pražský fond miliardáře a zakladatele Pražské správy nemovitostí Václava Skály.

Padesátimetrový panelákový byt 2+1 jí před osmi lety nabídli k odkupu za 920 tisíc korun. „Tolik peněz jsem jako důchodkyně neměla. Banka by mi úvěr nedala. Myslela jsem, že v bytě dožiju jako nájemnice. Mám stále původní nájemní smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou,“ svěřila se Semrádková Blesku.

Nový vlastník

Protože neměla zájem, byt prodali jinému majiteli. „S tím jsem nikdy problémy neměla. Po osmi letech ale byt prodal a nový vlastník mi okamžitě sdělil, že s ním má plány a že se musím vystěhovat. Řádnou výpověď mi nedali. Nastoupili na mě, že musím zmizet do několika dnů, že mi pomůžou se sbalit a věci přestěhovat. Nájem ale platím řádně,“ tvrdí.

Majitel: Vymýšlí si

Nový majitel byt koupil od původního vlastníka za zhruba 2 miliony korun. „Chci jej rekonstruovat a bydlet v něm s rodinou. Paní Semrádková si vymýšlí. Jednáme s jejím synem o tom, že se bude stěhovat, už půl roku. Má už smlouvu s městem na náhradní bydlení,“ sdělil Blesku jeho zástupce Oskar P. Syn Semrádkové David (46) ale její verzi potvrdil.

Do domova nechce

Protože ji prý nový vlastník přesvědčoval, důchodkyně začala shánět od města byt v domě s pečovatelskou službou. „Žádost na město jsem podávala po konzultaci s právníkem z obavy, že nebudu mít kam jít,“ líčí důchodkyně. Část věcí si tam dokonce od majitele bytu nechala přestěhovat. Ale pak uviděla malinký prostor: „Pokoj tam má 13 metrů. Vůbec nevím, kam bych všechny své věci nacpala. Jsem tu navíc za těch 37 let zvyklá, mám tu známé. Nechci se stěhovat,“ postěžovala si.

Advokát: Smlouva platí, ale...

Podle advokáta Jana Černého nájemní smlouva na dobu neurčitou je pořád platná, i když došlo ke změně vlastníka nemovitosti. „Práva a povinnosti z této smlouvy přecházejí na nového majitele, jinými slovy, jsou ta ustanovení smlouvy pro něho závazná, pokud se obě strany nedohodnou jinak. Vypovědět smlouvu může písemně způsobem, který mu ukládá občanský zákoník,“ sdělil Blesku Jan Černý.

 Podobnou zkušenost má i Semrádková. „Právník mi řekl, že by se se mnou měl nový majitel spojit a říct mi, kolik budu platit nájem, nebo přinést výpověď. Nic z toho se ale nestalo,“ řekla důchodkyně. Protože však nátlaku částečně podlehla a svolila, aby nový majitel část jejích věcí z bytu přestěhoval do náhradního bydlení, nemusí být právo na její straně. „Nemůže argumentovat tím, že byt opustit nechce a že nemá kam jít. Z právního hlediska se stěhováním částečně souhlasila,“ vysvětlil Jan Černý.

 

Wells ( 3. dubna 2023 03:48 )

Naše maminka taky měla právo si koupit kdysi přidělený být do soukromého vlastnictví a protože jak paní říká ani naše maminka co by důchodkyně na to neměla tak jsme se na to složili my děti a dneska si bydlí ve svém s v klidu.

tomas.em ( 2. dubna 2023 23:05 )

Vsadil bych se, že ji tu výpověď zkoušel dát. A že ona ji odmítla, nechtěla se nikam stěhovat.

turista.z. ( 2. dubna 2023 19:12 )

"Nikdy nikomu never, a vzdycky se spolehej sam na sebe"...
Pak se staneś svobodnym, nezavislym, volnym.. Sam svym panem...

cervena_sedma ( 2. dubna 2023 18:24 )

Tak v nájmu musí člověk vždy s takovou eventualitou počítat. Majitel má taky svá práva. Kdyby si platili hypotéku, byla už málem na svým a přitom splátky by asi nebyly o moc vyšší než nájemný. 🤦‍♀️ Lidi fakt neumí počítat. A syn by už pak byl úplně v pohodě.

jajas ( 2. dubna 2023 18:12 )

Záleží, jaké podmínky má uvedeny v nájemní smlouvě. Asi nic konkrétního nebo jednoduchého, jinak by už dávno byla vystěhovaná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání