Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diktátor Kim nasadil ušanku a odjíždí z Ruska. Obrněný vlak vyprovodily pocty

Autor: ČTK - 
17. září 2023
11:05

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je po několikadenní návštěvě ruského Dálného východu, kde se mimo jiné setkal i s prezidentem Vladimirem Putinem, zpět na cestě do KLDR. Informovaly o tom ruské tiskové agentury, podle kterých Kimův obrněný vlak po závěrečné ceremonii v železniční stanici na okraji východoruského Arťomu zamířil k severokorejským hranicím.

Kim na záběrech zveřejněných agenturou RIA Novosti na rozloučenou z vlaku mával ruské delegaci s ministrem ekologie a přírodních zdrojů Alexanderem Kozlovem. Na nástupiště vůdce KLDR doprovodila čestná stráž Východního vojenského okruhu a vojenská kapela Tichomořské flotily, jež zahrála ruskou a severokorejskou hymnu. Vlak ze stanice vyjel za zvuku vlastenecké skladby Loučení Slovanky.

Vlak nyní míří k hraničnímu přechodu Chasan, který je od stanice v Arťomu vzdálen asi 250 kilometrů.

Kim přicestoval do Ruska tento týden v úterý. Zamířil nejprve na kosmodrom Vostočnyj, kde jednal s Putinem, a následně za doprovodu ruského ministra obrany Sergeje Šojgua navštívil další klíčová vojenská a technologická místa v regionu. To vyvolalo obavy Západu ohledně zbrojního spojenectví mezi oběma zeměmi, hlavně v kontextu možné ruské pomoci Pchjongjangu s vysláním špionážního satelitu do vesmíru a severokorejské zbrojní podpoře Moskvy, která od loňského února vede válku na Ukrajině.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi