Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Diktátor Kim dorazil do Ruska: První výjezd od covidu, chystá se schůzka s Putinem

Aktualizováno -
12. září 2023
16:55
Autor: ČTK - 
12. září 2023
06:42

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska. Podle agentury Interfax jeho příjezd potvrdil dnes ráno mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, místo a čas očekávané schůzky s ruským prezidentem neupřesnil. Kreml před schůzkou vzkázal do Spojených států, že jej nezajímají hrozby Washingtonu, aby Rusko nekupovalo severokorejské zbraně. Kima přivítal jako první ruský ministr ekologie a přírodních zdrojů Alexandr Kozlov ve vsi Chasan na hranici s KLDR.

Agentura Reuters s odkazem na informovaný zdroj uvedla, že Kim vystoupil z vlaku na hranici v ruském městě Chasan, kde se setkal s místními funkcionáři, než pokračoval v cestě. To se také stalo, jako první diktátora uvítal ministr Kozlov.  Agentura Reuters píše, že zpravodaj ruské státní televize zveřejnil video, ve kterém severokorejský diktátor vystupuje z vlaku a zdraví se s ruskými představiteli. Byl mezi nimi i gubernátor Přímořského kraje Oleg Kožemjako.

Kozlov na svém účtu na telegramu připomněl, že KLDR a Rusko spojují blízké vztahy už 75 let. „Přes tyto roky se navzájem podporujeme a pomáháme si nejen jako sousedi, ale i jako blízcí spolubojovníci,“ uvedl Kozlov.

Cíl vlaku ale zůstává nejasný. Mnozí předpokládali, že se vůdci KLDR a Ruska setkají ve Vladivostoku, kde prezident Vladimir Putin dnes promluvil na ekonomickém fóru a kde se oba muži setkali už v roce 2019.

Jihokorejská agentura Jonhap ale později zveřejnila snímek, který podle ní zachycuje Kimův vlak v Ussurijsku, asi 60 kilometrů severně od Vladivostoku. Spekuluje se, že by se schůzka mezi Kimem a Putinem mohla konat na kosmodromu Vostočnyj, který má Putin brzy navštívit. Kosmodrom však leží 900 kilometrů severozápadně od Ussurijsku a cesta je tak klikatá, že není jasné, kdy by tam Kimův pomalu jedoucí vlak mohl dojet, poznamenala agentura AP. Putin se zmínil o zamýšlené návštěvě kosmodromu, ale neřekl, zda se tam setká s Kimem, píše Reuters.

Podle dřívějších informací listu The New York Times (NYT) bude Putin od Kima žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely. Severokorejský vůdce pak bude usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také o podporu na mezinárodní scéně. Washington soudí, že potřeba kupovat zbraně od KLDR je důkazem selhání ruské invaze na Ukrajinu.

„Když naplňujeme vztahy s našimi sousedy včetně Severní Koreje, jsou pro nás důležité zájmy našich dvou zemí, ne varování z Washingtonu,“ řekl podle Reuters mluvčí Kremlu Peskov. Narážel tím na výzvu Spojených států, aby Moskva zbraně od Pchjongjangu nekupovala.

Pro Kima je to první zahraniční mise od začátku pandemie covidu-19, kdy Severní Korea zcela uzavřela své hranice.

Podle serveru BBC News má Kimův vlak 20 neprůstřelných vagonů, je těžší než běžné železniční soupravy a jeho rychlost je kolem 50 kilometrů v hodině. Kvůli pomalému tempu odhadla britská stanice dobu jeho cesty z ruské hranice do Vladivostoku na pět hodin.

Video  Kramný podal stížnost! Kim Čong-un míří do Ruska. A setkal se Harry s rodinou?  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Petr Janák ( 12. září 2023 20:22 )

musí se spojit Rusko , Severní Korea, Irán a další státy, proti té kampani a nevylášené válce,

co je proti jejich národům vedená.

Petr Janák ( 12. září 2023 20:07 )

Fialová totalita ráda dává nálepky.

Třeba Diktátor Kim.

Nebo Zločinec Putin.

A tím připravují lidi na válku, vyvolávají nenávist.

Kim a Putin jsou frajeří, protože chrání svůj národ před Americkou rozpínavostí, která je chce pohltit a sežrat zaživa.

Co zbylo ze Sýrie?

Člověk tam chodí měsíc do prace a vydělá si 30 dolarů. Co si za ně může koupit? Třeba jedno kuře. Víc ne. A kam se odsud odváží ropa plyn?

Do Ruska a do Ameriky.

Všiváci zlodějský.

A Francie vykrádá Afriku.

Aby vás cholera sezřala všiváci.

dulin ( 12. září 2023 17:34 )

Vlak dál do Ruska jet nemohl,kdo by u tolika vagonů měnil podvozky,když rus má širší rozchod kolejí.Na soupravě jsou tři tažné stroje a na konci též tři stroje,ty potáhnou vlak zpět do chudákova.

lahny ( 12. září 2023 15:47 )

...Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel obrněným vlakem do Ruska...
Jak mohl vlakem přijet do Ruska, když Rusko má širokorozchodnou trať (širší rozměr kolejí).To jako celý vlak přeložili jeřábem na jejich širokorozchodný podvozek?
Není ta zpráva trochu přitažená za vlasy?
Z Wikipedie...1435 mm normální rozchod: v Evropě (kromě zemí bývalého SSSR, Finska, Španělska, Portugalska a Irska), na Blízkém Východě, v Číně, severní Africe, Severní Americe a Austrálii v Novém Jižním Walesu, v Japonsku pro tratě Šinkansen a u tran­skon­tinen­tálních železnic,

Zobrazit celou diskusi