Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Strážce Putinovy krymské dači pláchl do Ekvádoru. „Nevěří ani svým lidem,“ říká o ruském prezidentovi

Autor: mav, lig - 
12. září 2023
05:00

Vitalij Brižatyj pracoval pro Federální službu ochrany (FSO) na okupovaném ukrajinském poloostrově. Ve vesnici Oliva střežil daču, lépe řečeno jeden z Putinových paláců na Krymu. Vpád na Ukrajinu ho ovšem dovedl k rozhodnutí tuto práci a vůbec Rusko opustit. Z Ekvádoru poskytl rozhovor nezávislé ruské televizi Dožď.

Daču si Putin na Krymu nechal zařídit po anexi ukrajinského poloostrova (2014). Dříve Olivu využívali sovětští a pak ukrajinští vůdci, jak roku 2019 popsala Jekaterina Reznikovová z investigativního portálu Proekt. Vedle prezidentského areálu má letní rezidenci bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, z druhé strany sousedí vojenské objekty.

„Dača je takové miniměsto, je tam vše: tělocvičny, čajovny, krásné parky, barbecue zóny, vlastní pláže. Mají i speciální oddíl potápěčů, který střeží pobřežní zónu,“ popisuje Brižatyj. Personál je neustále připravený na příjezd VIP hostů, vaří a podobně.

Putin moc na Krym nejezdil, a když, tak za přísných bezpečnostních opatření. Třeba ochranka dostala zprávu, že přiletí buď na letiště v Simferopolu, nebo v Sevastopolu – aby místo toho dorazil neohlášeně lodí. Prostě nevěří ani vlastním strážcům. „Tak moc se tento člověk bojí o svůj život,“ komentoval Brižatyj. Nebo ani nepřijede: „Všichni mají fofr a střeží ho, ale on může být někde jinde,“ dodal.

Psovod vyrůstal na dálněvýchodní Kamčatce; tam si našel manželku z černomořského poloostrova, na Krym s ní pak roku 2015 odešel. Napřed tam pracoval se psy v pořádkové jednotce policie, pak přešel ke kynologům FSO. Deziluze přišla s invazí na Ukrajinu, jak tvrdí.

Příslušníci FSO nesmějí používat chytré telefony, pod hrozbou trestního stíhání mají zakázáno komunikovat s ukrajinskými příbuznými, občany Spojených států a Evropské unie nebo s jakýmikoli lidmi, kteří se staví proti válce. Konkrétně Brižatyj zůstával ve spojení s někdejším spolužákem, který odešel do USA -  a tam vystupuje proti válce. I proto se strážce bál vyšetřování.

Zatímco jeho kolegové se těšili na kariérní postup, jak s anexí dalších území přibude objektů ke střežení, Brižatyj naopak chtěl FSO opustit. Pár měsíců po vpádu na Ukrajinu záměr avizoval nadřízeným, ale bylo mu řečeno, že pokud službu opustí, pošlou ho na frontu.

Našel ale jinou cestu. Jeho manželka požádala o povolení k pobytu v Ekvádoru jako kvalifikovaná pracovnice a dostala ho. Povolení se vztahuje i na chotě. Takové povolení příslušníci FSO mít nesmějí, jak Brižatyj věděl – takže ho ukázal nadřízeným a okamžitě dostal padáka. „Poslední, co mi řekli: ‚Hodně štěstí na frontě‘,“ popsal. Ale odjezd do Ekvádoru se podařil, a Brižatyj tak může hovořit o tom, jak funguje - podle jeho slov - válečný zločinec Putin.

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa