Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ruská rozvědka se snaží verbovat špiony z církví v USA. Agenti mají u sebe „vydírací složky“

Autor: DVL, swp - 
28. září 2023
05:00

Agenti ruské rozvědky se pokusili získat špiony z církví ve Spojených státech amerických, píše server Newsweek. To vedlo k intervenci FBI. Jeden z podezřelých měl u sebe spisy údajně určené k vydírání členů církve.

Agenti ruské rozvědky se pokusili naverbovat zdroje z církví ve Spojených státech amerických, což vedlo k intervenci FBI. Ten varoval ruské pravoslavné a řecké ortodoxní křesťanské farnosti před možnými snahami ruských špionů k tomu, aby využili jejich kostely k náboru. Jeden podezřelý ruský agent se údajně pokusil členy církve vydírat. 

Ortodoxní křesťanství je populární náboženství v Rusku a na Ukrajině, ale především v Rusku. Ruská větev církve také veřejně podpořila invazi ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu, což vyvolalo třenice s farnostmi po celém světě. Vůdce ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill také vyvolal polemiku kvůli jeho vazbám na Putina, stejně jako kvůli kázání, které vyzvalo mobilizované jednotky, aby „šly statečně plnit svou vojenskou povinnost“.

Novináři Andrej Soldatov a Irina Boroganová uvedli, že zkontrolovali dokumenty FBI, které „identifikují aktivity vysoce postaveného člena oddělení zahraničních vztahů ruské pravoslavné církve, kterého FBI podezřívá z napojení na ruskou rozvědku“.

Spisy za účelem vydírání

FBI uvedlo, že existují důvody k podezření, že vysoký úředník na ruském ministerstvu pro vnější církevní vztahy, který nedávno odcestoval do Ameriky, byl „ruským zpravodajským důstojníkem“.

„Jeho cílem ve Spojených státech bylo podle varování naverbovat duchovenstvo ruské pravoslavné církve a dalších pravoslavných církví,“ napsali Soldatov a Boroganová.

Úředník byl údajně zastaven a prohledán zaměstnanci celní a pohraniční ochrany USA, když přijel do Spojených států v roce 2021. Měl prý mít u sebe dokumenty týkající se ruské zahraniční zpravodajské služby.

Úředník měl také údajně spisy o členech církve za účelem jejich vydírání, aby pracovali pro Kreml.

„Podle oznámení FBI měl ruský státní příslušník také u sebe ‚složky týkající se procesu náboru zdroje/agenta‘ a také spisy o zaměstnancích církve, včetně podrobných biografických informací o nich a členech jejich rodin – informace, které podle FBI naznačují, že by mohly být použity k vydírání zaměstnanců církve, aby se účastnili špionážních operací,“ píše Newsweek.

„Církev je ráda, že ji lze použít“

Soldatov se minulý týden objevil na CNN, aby diskutoval o svých zprávách o napojení Kremlu na pravoslavnou církev ve Spojených státech.

Moderátorce Erin Burnettové řekl, že moskevské agentury nejenže „našly cestu, jak církev využít, ale že církev je zjevně docela ráda, že ji lze použít“.

Když byl dotázán na velikost ruské zpravodajské sítě v amerických pravoslavných církvích, Soldatov řekl, že „je to velká platforma, protože ruská pravoslavná církev je zde ve Spojených státech velmi dobře reprezentovaná a ve skutečnosti se zvětšuje“.

Podle Usreligioncensus.org je ve Spojených státech od roku 2020 více než 2000 ortodoxních křesťanských farností.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa